home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ember az embertelenségeben — táncszínházi előadás az elmúlt 100 év emlékére
Martinek Imre és Martinek Viktor
2019.07.30.
LXXIV. évf. 30. szám
Ember az embertelenségeben — táncszínházi előadás az elmúlt 100 év emlékére

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttest július 29-én Hertelendyfalván, a dél-bánáti tájolása harmadik állomáshelyén értük utol. A csapat táncszínházi előadást hozott, mely a publikummal az elmúlt 100 év emlékét láttatta.

Az Ember az embertelenségben című, felnőtteknek készült néptáncszínházi előadás elsősorban azok előtt tisztelgett, akik az életüket adták a hazájukért, családjukért, embertársaikért, valamint azért, hogy gyermekeik egy jobb világban éljenek, példát mutatva emberségről, bátorságról, hazaszeretetről, kitartásról, hitről.


A szerző felvételei

„A 20. század emberpróbáló történései nyomot hagytak Európán. A Kárpát-medence népei, ezen belül magyar, székely és csángó közösségek szellemi, lelki épségét tépázta meg a háború. Emberi sorsok pecsételődtek meg a vér, a veszteség és a gyász alatt. Szűkebb környezetünkben, családjainkban személyes emlékeket őrzünk ezekből az időkből. Az egyszerű, mindenkori emberek közt van, aki sorsának meghatározó fordulataira nem kíván emlékezni, aki nem szívesen vall a borzalmakról, de olyanok is akadnak, akik éppen a veszteségből megerősödve építették újra életük morzsáiból a jelent, és adták tovább bizakodással az életbe vetett örök hitet gyermekeiknek, leszármazottaiknak. […] Az ember az embertelenségben címet viselő táncelőadásban olyan képeket rajzolunk a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén, amelyek megidézik a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit. A színpadi események nem ragaszkodnak az elmúlt század dokumentarista krónikásaiként beszámolni a háborús eseményekről, célunk inkább a történelem kiszolgáltatottságában élő emberhez való közelítés. Az irodalmi szövegtöredékekkel, naplórészletekkel, vetítéssel pedig szélesíteni kívánjuk ezt a személyessé tételt.”

A darab és indíttatásának kiemelt szüzséjét eredetileg Benő Barna-Zsolt, a társulat fiatal igazgatója előzetesen kiküldött szakmai összefoglalójából kölcsönöztük, fotóink viszont a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben bemutatott produkció élményeit rögzítették egybefüggő képpontokká.
 


 

A produkció létrejöttének, illetve a Kárpát-medencei tájolás megvalósulásának fővédnöke a Nemzetpolitikai Államtitkárság volt.  

Riportunk teljes terjedelmét lapunk augusztus 7-ei nyomtatott kiadásában olvashatják.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..