home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elveszett paradicsom
AGÁRDI Gábor
2014.10.15.
LXIX. évf. 42. szám
Elveszett paradicsom

Gimnazistaéveim legmeghatározóbb moziélménye Az igazi Mikulás című alkotás volt. A filmben Cserhalmi György egy bárzongoristát alakít, aki üzletet köt a táskással — aki mellesleg az ördögre emlékeztet. A zongorista nem zenél többé, de ha mégis, azonnal összeesik, és meghal. Közben megismerkedik egy árva kislánnyal, akinek az anyja — mielőtt magára hagyta volna — azt ígérte, hogy a Mikulás bácsi majd hoz neki egy biciklit.

Keserű a rövid ismertetője a fent említett képmesének, melyet Gárdos Péter írt és rendezett — egy kevéske csillámporral megszórva. Az erkölcsi mondanivaló pedig a Geszti Péter írta dalszövegekbe rejtve próbál belopódzni a lelkünkbe: „Az élet egy bicaj, nem kérdi, merre mész, szégyent hogy ne vallj, taposs bele, és kész. Az élet egy bicaj, magától úgyse megy, sebaj, hát, drága, légy merész, told csak el, és kész.” Az említett alkotás címszereplője — a nem is olyan régen a nemzet színészévé választott —, Cserhalmi György, abban a bizonyos átkos rendszerben, amikor még működött a ködszurkálás intézménye, mások helyett is fogadta a pofonokat. Ordított, amikor a legtöbben hallgattak, és visszaütött, ha kellett, mert senkinek sem engedte meg, hogy eltapossa. 1989. március 15-én pedig ő olvasta fel az új tizenkét pontot, mely a rendszerváltáskor Magyarországon valódi és jogos követelésnek számított. Szerinte van egy kitörési pont, amikor egy előadónak jó példát kellene mutatnia a jövendő generációk számára. Elsősorban Thalia szentélyében harcolva a közönségért, versengve a különféle televíziós szórakoztató műsorokkal és egyéb médiumokkal. Egy színésznek szerinte ezért nem dühöngenie kell, hanem a lehető legjobban teljesítményt nyújtania, és jelen lenni a színpadon, mert a kopottas deszkákon arra a bizonyos három órára az ő kezében van a hatalom. Ezért sem szabad a szerepeket összetéveszteni az élettel.

Őt már ifjúkorától egyfajta egészséges ambíció hajtotta afelé, hogy a színházban estéről estére bő százhúsz percnyi figyelmet szerezzen magának, érezve saját teremtő erejét. Világéletében tudta, hogy a sikert nem könnyű feldolgozni, de mégis mámorító, mert egyfajta pillanatnyi biztonságérzetet nyújt. A kudarc pedig azért is alattomos, mert felhívja a figyelmünket arra, hogy lényegében nem is ismerjük önmagunkat. Szabad perceiben otthon, a fotelben ülve, több száz oldalnyi szöveggel a kezében mindmáig azt kérdezgeti magától, hogy miért dolgozik még mindig olyan sokat. A válasz sajnos minden alkalommal ugyanaz: elsősorban pénzért. Noha imádja szórakoztatni a nagyérdeműt, valamiből mégis meg kell élnie. Nagyon sok kollégája több évtizednyi tapasztalattal és rangos elismerésekkel a háta mögött nyomorog, és néha még a számlákat is alig tudja kifizetni. Neki szerencsére mindig volt egy olyan barátja, akitől a nehéz időkben kölcsönkérhetett rezsire. Kritikusai szerint a legnagyobb bűne az volt, hogy a kilencvenes években elvállalt egy bankreklámot, „szembeköpve” saját magát és eszméit, de véleményem szerint ebből akkoriban is csak a rosszakarói csináltak ügyet. 

Kedves olvasók, még a legkedveltebb művészeink sem ismert emberként jönnek a világra. Születésük után az ő életükben is lejátszódik egyfajta evolúció, melynek az az eredménye, hogy azzá válnak, akik végül lettek. Esztendők telnek el, mire végre valaki eljut egy szintre, amikor már elmondhatja magáról, hogy „tudogatja” azt, amivel foglalkozik. Cserhalmi Györgynek mindez szerintem sikerült, hiszen Oscar-díjas remekműben is láthattuk, és nem mellesleg az Európai Filmakadémia életműdíjának is a büszke tulajdonosa. A német képíró, Wim Wenders pedig a világ tíz legjobb színészének egyikévé kiáltotta ki. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..