Eltűnt parafa dugók

Eltűnt parafa dugók

Bizonyára sokan emlékeznek még a legendás Forró Szél című sorozat egyik kultikus jelenetére, amikor a főszereplő áruházi biztonsági felügyelőként dolgozott, és a bolt vezetője azzal gyanúsította meg, hogy nem vigyázott eléggé a parafa dugókra. A főszereplő ezután a fizetési papírját, azaz az egy-két napos bérének dokumentumát nemes egyszerűséggel az áruház igazgatójának fejére ragasztotta a következő mondattal:

„Ezen az összegen nyugodtan megveheted az eltűnt parafa dugóidat!”

Nekem a többi közt ez a filmrészlet jutott eszembe azokról a megszorító intézkedésekről, amelyeket a kormány évek óta alkalmaz az itt élő polgárok egyébként is nehézkes életkörülményeit még súlyosabbá téve. Lassan nem csupán Európában, hanem a nagyvilágban is egyre nehezebb lesz olyan országokat találni, amelyekben a munkabér alulmúlja az ittenit. Ráadásul még ezt az összeget is sikerült nagymértékben megnyirbálni. Az emberek pedig mit kaptak vissza? Emlékezzünk csak a film jeleneteire, parafa dugókat, további újévi ajándékként villanyszámlához csatolt televízió-előfizetést. Sőt, amit a nyugdíjasok vagy a közalkalmazottak „visszakaptak”, abból még a jó minőségű borokhoz használt dugókat sem lehetne megvásárolni.

Mindezt jól alátámasztja az is, hogy még a rendkívül szigorú Nemzetközi Valutaalap képviselői is megdöbbentek a pénzügyi visszatérítés minimális mértékén. A kormánynak azonban sikerült eljátszania az eminens diák szerepét, és bizonyítania, hogy nincs az a bőr, amelyet ne lehetne lehúzni az emberekről. Mindezek mellett a tartomány költségvetése, illetve a különféle létfontosságú pénzügyi eszközök is esztendőről esztendőre kurtábbak és egyre inkább átláthatatlanok. A pénzügyi források elvesznek a ködben a belgrádi Duna-híd környékén.

Elég furcsán van tehát kikövezve az Európai Unió felé vezető út. Én is csatlakozom az egykori vígjátéksorozat főszereplőjéhez, és a kormányfőnek azt üzenem, hogy a polgároknak szánt filléreken nyugodtan megvehetik az állam „eltűnt” parafa dugóit.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Eltűnt parafa dugók
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Eltűnt parafa dugók
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink