home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Eltörölték a zsablyai, a csúrogi és a mozsori magyarok kollektív bűnösségét
Rencsényi Elvira
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Eltörölték a zsablyai, a csúrogi és a mozsori magyarok kollektív bűnösségét

A hetven évvel ezelőtti vérengzések áldozataira emlékeztek meg az idén is a szabadkai Zentai úti temető 44-es parcelláján. A tavaly ellopott Vergődő madár helyére időközben új szobor került, így az emlékezők ismét méltóképpen róhatták le kegyeletüket az ártatlan áldozatok emléke előtt.

Az eseményt most először tisztelte meg jelenlétével Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök is, aki ugyan csupán a maga nevében szólt a gyászolókhoz, de beszéde felért azzal a bocsánatkéréssel, amelyet a magyar kisebbség mostanáig nem kapott meg Szerbiától.

— Noha sokan azt próbálták elhitetni mindenkivel, hogy az 1944—45. évi mészárlásoknak kizárólag azok estek áldozatul, akiknek egyébként is vér tapadt a kezükhöz — hallottuk többek között a szerb miniszterelnöktől —, ez nem fedi a valóságot. Egy hétéves kislány ugyanis nem lehetett háborús bűnös, nem tapadhatott vér a kezéhez! Éppen ezért immár mindenki számára világos, hogy a hetven évvel ezelőtti vérengzéseknek ártatlan emberek estek áldozatul. Így hát a mi feladatunk, hogy együtt, egymást megbecsülve őrizzük meg az emléküket, és hogy innen, erről az emlékhelyről egy szebb, boldogabb helyre menjünk. A szerbeknek és a magyaroknak a történelem folyamán voltak tragikus időszakai, de nekünk a jövőbe kell tekintenünk, és nem a múltba.

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy a szerb kormány eltörölte a zsablyai, a csúrogi és a mozsori magyarok kollektív bűnösségét, ezzel ismerve el azokat a bűncselekményeket, amelyeket a partizánok követtek el a civil polgárság ellen.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, hogy az új Vergődő madár szobornak a felállításával sikerült elérni, hogy ma ismét büszkén állhassunk itt, illetve helyezhessük el a kegyelet virágait mártírjaink sírhelyén.

Mint ismeretes, a szobrot, a néhai Kalmár Ferenc keramikusművész alkotását tavaly októberben lopták el. Az eredeti emlékmű azóta sem került elő, de a szabadkai önkormányzat egy újat készíttetett és állíttatott fel a régi helyén. Így a szabadkai agyaggödörnél megemlékezők több szempontból is történelmi jelentőségűnek mondható eseménynek lehettek tanúi vasárnap, november 2-án.

A megemlékezést 1994 óta tartja meg a Kegyeleti Bizottság és a helyi önkormányzat. Most is négy nyelven hallhattunk ökumenikus istentiszteletet, magyar, horvát és német nyelvű szavalatok hangzottak el, majd a megemlékezés Bakos Árpád lélekig hatoló siratóénekével, a kegyelet virágainak, a politikai pártok és a civil szervezetek koszorújának elhelyezésével ért véget. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..