home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Eltemették II. János Pál pápát
KOVÁCS Nándor összeállítása
2005.04.13.
LX. évf. 15. szám
Eltemették II. János Pál pápát

János Pál a ravatalonII. János Pál pápáért zúgtak Rómában a Szent Péter-bazilika harangjai. A Szent Péter teret és környékét eddig soha nem látott hívősereg töltötte meg, több milliónyian jöttek búcsúzni szeretett pápájuktól. Joseph Ratzinger bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja mutatta be...

János Pál a ravatalon

II. János Pál pápáért zúgtak Rómában a Szent Péter-bazilika harangjai. A Szent Péter teret és környékét eddig soha nem látott hívősereg töltötte meg, több milliónyian jöttek búcsúzni szeretett pápájuktól. Joseph Ratzinger bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja mutatta be a Szentatya temetési gyászmiséjét, melyet megelőzően a bazilikában ünnepélyesen lezárták a pápa földi maradványait tartalmazó koporsót. A Szentatya holttestét ciprusfából készült egyszerű koporsóba helyezték, melyet csak egy kereszt és egy M betű díszített, utalva II. János Pál pápai címerére.
A koporsó lezárása előtt Piero Marini érsek, a pápa szertartásmestere és Stanislaw Dziwisz érsek, a Szentatya magántitkára fehér selyemből készült szemfedőt helyezett a II. János Pál arcára. Ezt követően Martinez Somalo camerlengo bíboros szenteltvízzel hintette meg a pápa holttestét, majd Marini érsek a koporsóba helyezte a pápaság emlékérmeit, valamint azt a latin nyelvű okiratot, amely röviden összefoglalja a Szentatya életét.
A koporsóra egy nyitott Evangéliumos könyvet helyeztek, amelynek oldalait a szertartás idején erősen fújó szél ide-oda lapozta, végül a vastag könyvtábla ellenére becsukta. A hívek jelképnek érezték a szertartásnak ezt a mozzanatát is: a Szentatya egész élete nyitott könyv volt, és mindvégig, még betegsége, legnagyobb szenvedése idején is övéivel kívánt lenni, az utolsó szerda délelőtti általános kihallgatásig, amikor már nem tudott megszólalni, csak áldását adta híveire.
A szentmise római latin rítus szerint zajlott le. Sztephanosz Gattasz alexandriai pátriárka vezette az énekelt keleti imádságot, amelybe a katolikus keleti szertartású pátriárkák mellett bekapcsolódott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus ortodox pátriárka, Chrisztodoulosz athéni ortodox metropolita és Rowan Williams anglikán prímás is.
Joseph Ratzinger bíboros a gyászmise főcelebránsa, a kardinálisok testületének dékánja szenteltvízzel hintette meg a koporsót, miközben a kórus a régi gregorián éneket énekelte: ,,Hiszem, hogy Megváltóm él, és az utolsó napon fel fogok támadni a földből. És testemben látom meg Üdvözítő Istenemet. Őt látom meg én, őt és nem mást, és szemeim megpillantják majd őt. Ez a remény szívembe van rejtve”.
Ratzinger bíboros szerint ,,Biztosak lehetünk abban, hogy a mi szeretett pápánk most ott áll az Isten házának ablaka előtt, és lát bennünket, és áldását adja ránk”.
Ezután Mária öröméneke, a Magnificat hangjai csendültek fel, és kevéssel fél 1 után a Szentatya egyszerű ciprusfa koporsója megkezdte utolsó útját. A bazilika lépcsőin még egyszer a nép felé fordították -- így vehettek az egybegyűltek végső búcsút a Szentatyától. Hatalmas, szűnni nem akaró taps volt a válasz. Egyre hangosabb volt a kiáltás: ,,Szent, szent!”, ,,Azonnal szent!”. Az egyház hívőserege ősi szokást elevenített fel: akklamálta, közfelkiáltással erősítette meg: az eltávozott pápát szentként tiszteli, szentnek tartja.
A nyilvánosság kizárásával a római Szent Péter-bazilika altemplomában helyezték végső nyugalomra a szombaton elhunyt katolikus egyházfőt. A ciprusfa koporsót egy cink-, majd egy mogyorófa koporsóba helyezték. A sírnál a Vatikán kamarása, Eduardo Martínez Somalo spanyol bíboros mondott imádságot. Az egyórás ceremóniát már nem közvetítették a világ televíziói, rádiói.
Mostantól kezdve II. János Pál teste Szent Péter sírjától nem messze nyugszik, boldog XXIII. János korábbi nyugvóhelyén, közel a Magyarok Nagyasszonya kápolnához.
A szertartáson 1400 politikus és több száz egyházi vezető vett részt. (Kínát senki sem képviselte.) A gyászszertartás során az oltártól balra 600 bíboros, püspök, a Szent Péter-bazilika kanonokjai és római plébánosok álltak, jobbra pedig a politikusok. A tribün előtt -- amelyen az oltár és a szentatya koporsója áll -- foglalt helyet mintegy 2500 vatikáni hivatalnok. A politikusok között az első sorban Róma városának delegációja foglalt helyet, élén Walter Veltroni polgármesterrel, majd az állami delegáció Carlo Azeglio Ciampi, valamint a lengyel küldöttség Aleksander Kwasniewsi vezetésével. A második sortól következtek az egyéb állami delegációk.
A szertartáson részt vett George Bush, az Egyesült Államok elnöke két elődjével, Tony Blair brit miniszterelnök, Jacques Chirac francia elnök, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Mihail Fradkov orosz miniszterelnök, Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Mose Kacav izraeli államfő, Luiz Inacio Lula de Silva brazil elnök, János Károly spanyol király, XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó, Abdalláh jordániai király és Károly walesi herceg. Horvátország küldöttségét Stipe Mesiæ vezette, Szerbia és Montenegró képviseletében pedig Svetozar Maroviæ köztársasági elnök, Vuk Draškoviæ, külügyminiszter, valamint Boris Tadiæ és Filip Vujanoviæ volt jelen.
A Szent Péter téren nagyjából egymillió zarándok gyűlt össze, hogy részt vegyen II. János Pál pápa temetési szertartásán. Több százezer ember óriásvásznakon követte figyelemmel a szertartást. Rengetegen jöttek a lengyel fővárosból, Krakkóból. Az elhunyt pápa szülővárosából Rómába érkező zarándokok egy maroknyi lengyel földet vittek magukkal a Szent Péter térre.
Április 18-án, hétfőn 16.30-kor ül össze a Vatikánban a bíborosi konklávé, hogy megválassza a római katolikus egyház vezetőjét -- jelentette be Navarro-Valls vatikáni szóvivő. A bíborosok egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a csend és az imádság jegyében készülnek a konklávéra. A szóvivő arra kérte az újságírókat, hogy ne kérjenek interjúkat és nyilatkozatokat a bíborosoktól. A bíborosoknak ezt az elzárkózását úgy tekintsék, mint felelős magatartást.
A konklávé kezdete előtt a választójoggal rendelkező kardinálisok részvételével ünnepi misét tartanak majd, a bíborosok a szertartás után körmenetben vonulnak be a Sixtusi-kápolnába. Az új pápa megválasztását fehér füst, illetve a vatikáni harangok zúgása jelzi majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..