home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Elsőseink nyomában
Martinek Imre
2012.09.12.

Mottó: „Óvodásból iskolás lesz, ez már így szokás.” (Kovács Barbara) —

Éppen csak a szokás hogyanja és mikéntje változik. Statisztikailag a 2012/2013-as tanévnek 1840 magyar elsős diákja van a Vajdaságban, vagyis száz-száztíz diákkal kevesebb, mint tavaly. Az oko(ka)t firtatni ugyan lehet, de a probléma gyökeres kezeléséhez messzemenően nem elegendő egymásra mutogatni. Nem is oly régen egy szórványban tevékenykedő református lelkipásztor azt találta mondani a nyilvánosságnak, hogy a tömb a szórványokon keresztül fog „elvérezni”.

Természetesen(?!) nagy felhördülést váltottak ki akkor ezek a szavak, ma viszont, amikor napilapunk cikkírója egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a legdrasztikusabb diáklétszám-csökkenés éppen a tömbben tapasztalható”, az elhangzott igazság nem nyújt senkinek sem elégtételt idelent. Holott megmondatott... Mert ugyebár a divatosan szórványok szórványának is emlegetett régióban tulajdonképpen évtizedek óta már az is szenzációszámba megy, ha egy vagy két kisdiákot íratnak is be magyar őseinek nyelvén az iskolába betűvetést tanulni. Az alábbi szeptember elsejei körkép tíz dél- és közép-bánsági magyar szórványtelepülés krónikásának helyzetjelentése alapján készült.

Udvarszállás — a fehértemplomi községhez tartozó karasjeszenői (Jasenovo) Đorđe Maletić Általános Iskola kihelyezett tagozatán mindössze 1 (egy) elsős kisdiák van, Virág Gizella tanítónő szárnyai alatt.

Versec — a Vuk Karadžić Általános Iskolában anyanyelvápoló órákat tart heti rendszerességgel Györfi Mónika, aki ezért Pancsováról utazik oda minden alkalommal.

Fejértelep — a Versec községhez tartozó homokszili (Uljma) Branko Radičević Általános Iskola kihelyezett tagozatán továbbra sincs kilátás magyar elsős beiratkozására. Az iskola keretében mindössze anyanyelvápolásra van lehetőség Szunyog Csaba osztálytanító révén.

Ürményháza — a zichyfalvi (Plandište) községhez tartozó központi Dositej Obradović Általános Iskola kihelyezett tagozatán az idén 5 (öt) kisdiák kezdte meg magyar nyelven a tanévet, Rózsa Ilona tanítónő osztályában.

Ürményháza (Móricz Erzsébet felvétele)

Székelykeve — a kevevárai község színmagyar, Žarko Zrenjanin Általános Iskolájában 20 (húsz) kisdiák rajtolt. Tanítónőjük Krničan Nagy Magdolna.

Székelykeve (Szatmári Mihály felvétele)

Sándoregyháza — a pancsovai község bolgár—magyar településén továbbra is csupán az anyanyelvápolás adta lehetőségekkel él(het)nek a magyar anyanyelvükhöz ragaszkodó családok. Ezt, a fakultatív tantárgykategóriába sorolt nyelvet Almási Júlia tanárnő tanítja.

Hertelendyfalva — a néhai önálló településnek, ma Pancsova város etnikumi szempontból egyik legtarkább helyi közösségének Testvériség-egység Általános Iskolájában mindössze 3 (három) magyar kisdiák kezdte meg az új tanévben a tanulmányait. Dacára annak, hogy a tavaszi terepszemle idején még pislákolt a remény, hogy egy újabb öttagú felállás esetén fenntartható lesz a leköszönt iskolaévben visszaharcolt önálló tagozat folytonossága. Az összevont tagozat tanítónője Kató Valéria.

Hertelendyfalva (Nemcsek Klaudia felvétele)

Torontálvásárhely — az antalfalvi község egyik legfejlettebb településének Moša Pijade Elemi Iskolájában Szabados Elvira tanítónő 28 (huszonnyolc) elsős kisdiákot szólított az idei tanévkezdés ünnepi pillanatában.

Torontálvásárhely (Martinek Imre felvétele)

Erzsébetlak — a nagybecskereki községhez tartozó szlovák—magyar—bolgár település Testvériség-egység Általános Iskolájába 4 (négy) magyar kisdiákot írattak be szülei. Oktatásukkal Nagy Zsolt osztálytanító lett megbízva. Nezsény — a torontálszécsányi (Sečanj) községhez tartozó település Braća Stefanović Általános Iskolájában az idén sem ért meg a helyzet az önálló magyar tagozat megnyitására, holott a Temes menti szórványban az anyanyelvi felzárkózás szempontjából e falu számít a legerősebbnek. Az összevont tagozaton mindössze négy gyerek él az anyanyelvápolás adta lehetőséggel: egy másodikos, két harmadikos és egy negyedikes alsós kisdiák. Velük Farkas Cseh Csilla Törökbecséről ingázó tanítónő foglalkozik.

Erzsébetlak (Nedeljkov Milan felvétele)

E tények ismeretében sajnos az idei tanév kezdetén is csak azt mondhattuk, hogy az MNT beiskolázási csomagjai csupán cseppnyivel mérsékelték a térség gondjainak terhét. Viszont mérsékelték. A jövőre nézve talán ez is számít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..