home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Elsősegélynyújtó verseny
Lajkó Szilvia
2016.06.06.
LXXI. évf. 22. szám
Elsősegélynyújtó verseny

A Vöröskereszt Ada községi szervezetének tevékenységei közül kiemelkedik az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek tanítása, illetve a humanitárius szemléletmód terjesztése. E célból szervezték meg május elején is a községi elsősegélynyújtó versenyt, melyen öt általános iskolás csapat vett részt Adáról és Moholról. A hat állomáson szituációs gyakorlati feladatok és elméleti tesztek vártak a hatfős csapatokra.

A megmérettetésről Krizsán Vilmos, a szervezet titkára számolt be:

— A községi versenyre hét csapat készült fel, ebből öt jelent meg teljes létszámban. A hat munkapont egyikén az újraélesztés volt a feladat, három állomáson sérüléseket kellett ellátni, egy megállón a Vöröskereszt szervezettel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni, az utolsón pedig „drogtotó” kitöltése volt a feladat. Ez a teszt abból állt, hogy alkohollal és droggal kapcsolatos kérdésekre kellett választ adni. Az eredménye igen érdekes és meglepő, hiszen az a tanulsága, hogy a versenyzők a kábítószerekre vonatkozó kérdésekre sokkal jobban tudtak válaszolni, mint az alkohollal kapcsolatban megfogalmazott fejtörőkre, ami arra utal, hogy az általános iskolában is jelen van a kábítószer, és tudjuk, hogy sokan ki is próbálják. A győztes csapat megkezdhette felkészülését a tartományi versenyre. A megmérettetések egyébként azért jók, mert, „élesben” kell ellátni a sérülteket, tíz perc a munkaidő, a csapaton belüli munka hatékonysága is megmutatkozik, és az is, hogy a versenyzők mennyire tudnak egymásnak segíteni, illetve idejében reagálni a jelentéssel, ami nagyon fontos. Az elsősegélynyújtás célja a segítség megadása addig, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. A laikus elsősegélynyújtónak nem gyógyítania kell, hanem enyhítenie kell a baleset vagy a rosszullét következményeit, illetve lehetőleg megelőznie a további állapotromlást.

A moholi Pacsirták csapata lett a győztes: Barát Szandra, Miksity Anett, Tóth Zsóka, Magó Zsanett, Gyarmat Dragan és Mester Anasztázia. A második helyen az adai Menők csapata végzett: Csordás Bettina, Huszár Hédi, Krizsán Szabrina, Szél Kata, Albek Éva és Horvát Endre. A második helyezett csapat egyébként részt vett az Adai Tavaszi Sportnapon is egy bemutatóval, mely során szintén sérülések ellátását mutatta be.

Minél több az elsősegélynyújtásra kiképzett ember, annál nagyobb eséllyel előzhetjük meg a sérülésekkel összefüggő haláleseteket. Vészhelyzetben az emberek kilencven százalékának életét a helyszínen jelen levő emberek mentik meg — hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Vöröskereszt.


Foto Dobai felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..