Elsöprő haladógyőzelem a fővárosban

Elsöprő haladógyőzelem a fővárosban

A VMSZ is része a belgrádi városi hatalomnak — Árvíz után köpönyeg? — Hol van még az új tanév?!

A VMSZ is része a belgrádi városi hatalomnak

A vasárnapi belgrádi önkormányzati választáson majdnem minden második szavazó az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Pártra voksolt, így képviselői abszolút többségben lesznek a fővárosi képviselő-testületben. Hogy ki lesz a főpolgármester, az ötven nap múlva derül ki — közölte a pártelnök. A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének elnöke az SZHP listájának 43. helyén szerepelt, így Nebojša Marjanović is tagja lesz a belgrádi városi hatalomnak. A VMSZ egyik célja, hogy Hunyadi Jánosnak egész alakos szobrot emeljenek az egykori nándorfehérvári várban, a Kalemegdanon. Dragan Đilas, Aleksandar Šapić és a Szerbiai Szocialista Párt listája érte még el a választási küszöböt. Választási jogával egyébként a fővárosiaknak csak a fele élt. Mellesleg nemcsak Belgrádban, hanem további három önkormányzat területén is rendeztek választást — Sevojnóban, Aranđelovacon és Borban is a haladók nyertek. (Szerbiai RTV, Tanjug, Blic)

 

Árvíz után köpönyeg?

Áradnak a szerbiai folyók, a nagy mennyiségű hó hirtelen olvadása árvízveszéllyel fenyeget. A mezőgazdasági minisztérium a napokban fogadta el az idei árvízi védekezés tervét, mellyel azokat az intézkedéseket határozzák meg, amelyekkel a következményeket enyhítenék. Az állam 2 milliárd dinárt szán erre a célra. Az illetékesek a 2014. évi nagy áradások okozta katasztrofális helyzet megismétlődését szeretnék megakadályozni. Akkor nem készültek megfelelő köztársasági és helyi tervek, így óriási károk keletkeztek. A Blic kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írja, a végzetes mulasztásokból okulva a mezőgazdasági minisztérium arra kötelezte a vízgazdálkodási vállalatokat és az önkormányzatokat, hogy határozzák meg a kötelezettségeiket, illetve fogalmazzanak meg egy cselekvési tervet. Ezeket fésülték most össze, a kérdés pedig önkormányzati hatáskörből köztársaságiba került át, és a Szerbia Vizei a felelős. A belügyminisztérium, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet, a hadsereg és a villanygazdaság kötelezettségeit is pontosították, a felelős személyeket pedig minden területen megnevezték. A tevékenységek koordinátora a mezőgazdasági minisztérium, illetve a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. (Blic)

 

Hol van még az új tanév?!

Az őszre új tankönyvek kerülnek az elsős és az ötödikes diákok elé, de hogy melyek, azt még nem lehet tudni. Engedélyek nélkül persze a nyomtatásuk sem kezdődhetett el, bizonyos iskolákban azonban már árulják a tankönyvcsomagokat. A minisztérium így kénytelen volt emlékeztetni az oktatási intézményeket, hogy elsőben és ötödikben új tanterv és program várható, a tankönyvek közül pedig az iskolák csak azután választhatnak, hogy lezárul az engedélyeztetési folyamat. Az érintett iskolák azzal magyarázzák az idő előtti rendelést, hogy csak így szavatolhatják a szülőknek a több hónapos részletfizetést. A rendelőlapon 15 000 dináros várható árat tüntettek fel, a végösszeget pedig az utolsó, májusi részlettel pontosítanák — tették hozzá, hangsúlyozva, hogy a családok többsége képtelen egyszerre kifizetni egy ekkora tételt. A minisztérium közölte, az engedélyezett tankönyvek listája valószínűleg májusban kerül az iskolák elé. (Danas)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Elsöprő haladógyőzelem a fővárosban
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink