home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Első pótköltségvetés az MNT-ben
P. E.
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Első pótköltségvetés az MNT-ben

Majdnem 60 millió dinárt sikerült elkülöníteni az újvidéki Európa Kollégium bebútorozására

Múlt heti harmincegyedik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta az idei évi első pótköltségvetését. A bevételi és a kiadási oldalon nagyjából 444,3 millió dinár szerepel — ez mintegy 2,4 millió dinárral kevesebb a költségvetésben tervezett összegnél.

Az egyik legjelentősebb módosítás az iskolabusz-projektumot érinti. Az MNT a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület javára lemondott az eddig erre a célra előirányzott összegről. A Nagybecskerek területén működtetett iskolabuszok költségeinek a fedezésére a jövőben a helyi Diáksegélyező Egyesület önállóan pályázik majd a Bethlen Gábor Alapnál. A beiskolázási csomagokra tervezett pénzeket sikerült növelni a pótköltségvetésben. Erre a célra 2,2 millió dinárt, az újvidéki Európa Kollégium bebútorozására pedig 59,9 millió dinárt különített el a tanács.

Külföldi adomány címén az MNT az idén mintegy 478,6 millió dinárra, a szerbiai köztársasági költségvetésből 59,6 millióra, a tartományi költségvetésből pedig nagyjából 23,6 millióra dinárra számíthat. Az önkormányzatok megközelítőleg 6,5 milliónyi összeggel járulnak majd hozzá az MNT programjainak a megvalósításához.

A kultúrához kapcsolódó területekre a tanács nagyjából 9,8 milliót tervez fordítani, a közoktatási és a felsőoktatási projektumokra 224,2, a tájékoztatásra pedig 10,9 millió dinárt.

Az ülés folytatásában elfogadták Szenttamás község iskoláskor előtti intézményeinek és általános iskoláinak a hálózatára vonatkozó javaslatot. Szenttamáson kilenc óvodai épületben — közülük kettőben magyarul — zajlik az iskoláskor előtti oktatás és nevelés. A négy általános iskola közül egyben, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában van magyar oktatás.

Ifj. Virág Gábor, akit az MNT nemrégiben a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatói tisztségének betöltésére javasolt, összeférhetetlenségre hivatkozva lemondott igazgatóbizottsági tagságáról a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben, ezért helyére a tanács Szűgyi Ferenc felsőhegyi lakost, néprajz szakos bölcsészt javasolta. Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának a lemondást és a kinevezést is meg kell erősítenie.

Túri Gábor és Muškinja Heinrich Anikó lemondását a nyelvhasználati bizottságbeli tagságáról szintén elfogadta a tanács, majd megerősítette az elhunyt mgr. Dolinszky Árpád tagságának a megszűnését a tájékoztatási bizottságban. A továbbiakban ft. Nagy József zentai lakosnak, plébánosnak az MNT demográfiai akciótervét kidolgozó munkatestületbe való tagkénti kinevezését fogadták el. Kozma Zoltánt, a Pannon Tv főszerkesztőjét a Pannónia Alapítvány igazgatóhelyettesévé nevezték ki.

Az ülés befejeztével dr. Korhecz Tamás, a tanács elnöke felkérte az MNT tagjait, hogy lehetőségükhöz mérten egyéni adományokkal járuljanak hozzá a pacséri Nyúl család megsegítéséhez. Maga a tanács Közigazgatási Hivatala is megkísérel segíteni a sokgyermekes, házát elveszítő családnak — hangsúlyozta Korhecz.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..