home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Első alkalommal a Szuperligában
Tóth Tibor
2020.08.19.
LXXV. évf. 33. szám
Első alkalommal a Szuperligában

A TSC Magyarkanizsa labdarúgónői az I. Liga 2019/2020-as idényének őszi bajnokaként várhatták a tavaszi folytatást, a márciusi nyitófordulóban azonban sokkoló vereséget szenvedtek a Spartacus B csapatától, így lecsúsztak a 2. helyre. Javításra nem volt lehetőség, hiszen a szövetség a koronavírus-járvány miatt befejezetté nyilvánította az idényt, ám a Szuperligát tízcsapatosra bővítette, így a magyarkanizsai lányok feljutottak a legerősebbek társaságába.

A szerda délutáni edzésen a lányok különféle mozgáskoordinációs és labdás gyakorlatokat végeztek, majd egymás közötti játék következett. A csapat fegyelmezetten, Vajda Fangyó vezetőedző utasításainak eleget téve gyakorolt. Mindenkinek új kihívás a Szuperliga, hiszen a lányok nagy része még sosem játszott ebben a rangfokozatban. Kazi Zsolt klubelnök kiemelte, hogy nehéz idény vár rájuk az új közegben, de a vezetőedző és a lányok egy része elég jól ismeri a Szuperligában játszó csapatokat és azok játékosait, így nem ismeretlen számukra a mezőny.

— Újoncként a biztos bennmaradást tűztük ki célul, ha ennél jobb eredményt érünk el, az már hab lesz a tortán. Több, külföldön játszó játékos itthon maradt, tehát a csapatok alaposan megerősítették soraikat, viszont ez a mi helyzetünket is megnehezíti. Úgy hiszem, hogy főleg hazai pályán annyi pontot szerzünk, amennyi elég lesz a bennmaradáshoz. Nem számoltam, hány pont kell ehhez, de legalább a 7. helyen kell végeznünk, mivel az idény végén három együttes búcsúzik a legjobbak társaságától. Itt, Magyarkanizsán az első perctől kezdve agresszíven kell játszanunk, saját akaratunkat rá kell erőszakolnunk soros ellenfelünkre, és minél több pontot kell szereznünk — mondta Kazi, és hozzátette, hogy a Szuperligában való szereplés minimális többletköltséggel jár az I. Ligához képest.

A csapatot eddig csak Maja Ubović hagyta el, aki a továbbiakban a nagybecskereki Banat kapuját őrzi, míg a magyarkanizsai együttesbe Ivana Trbojević (Atromitosz), Zimányi Kovács Anikó (Szeged) és a montenegrói utánpótlás-válogatott kapusa, Milica Knežević (Breznica) érkezett, valamint leigazolták a 16 éves Danka Petrićet és a 17 éves Danica Bjekićet a topolyai akadémián működő utánpótláscsapatból. Az átigazolási időszak egészen október 5-éig tart, így még az is elképzelhető, hogy további játékosokat igazol a klub vezetősége.


Edzés a magyarkanizsai pályán

— A felkészülést július 4-én kezdtük meg, tehát már több mint egy hónapja dolgozunk. Mindkét barátságos mérkőzésünkön, a Spartacus B elleni 6:0-s és az újvidéki Moskva elleni 3:0-s siker alkalmával is láttunk pozitív és negatív dolgokat. A hétvégi, Spartacus elleni első forduló előtt egy kicsit bajban vagyunk, mivel három új játékosunk papírjai még nem érkeztek meg, így valószínű, hogy ők csak a második fordulóban, a Zemun elleni mérkőzésen léphetnek pályára. De nem a tizenegyszeres országos bajnok, szabadkai csapat elleni találkozó a legfontosabb számunkra, hiszen tudjuk, hogy ellene nagyon nehéz játszani. A hiányzók és a sérültek ellenére sem ijedünk meg tőle, a lányok már nagyon várják, hogy bizonyíthassanak. A Kék Galambok elleni találkozó után kezdődik számunkra igazán a bajnokság, és a Zemun elleni, első hazai mérkőzésen már pontokat kell gyűjtenünk. Az utolsó három helyet szeretnénk elkerülni, ami a bennmaradásunkat eredményezné — mondta Vajda Fangyó vezetőedző.

A sorsolás nem volt kegyes a csapathoz, hiszen a lányok már az első négy fordulóban a Spartacus mellett a Crvena zvezdával és a zimonyi Slogával is megmérkőznek, ráadásul mindhárom mérkőzést idegenben játsszák.

A fárasztó edzés után is mosolygós és mindig készséges csapatkapitány, Sóti Réka elmondta, hogy a felkészülést száraz futásokkal kezdték, tehát a kellő erőnlét megszerzésére törekedtek, majd a taktika begyakorlása következett.

— Ezt úgy kell elképzelni, hogy több emberrel egy kicsit magasabban fogunk támadni, és nem a védekezésre helyezzük a fő hangsúlyt. Az új játékosokra nagy szükségünk volt, hiszen velük megerősítettük azokat a pozíciókat, ahol hiány mutatkozott. Minden poszton több játékos áll a szakmai stáb rendelkezésére, így az első felállítás jobban kombinálható. A koronavírus megjelenésekor sem hagytuk abba a munkát, személyre szabott edzésterv alapján készültünk tovább. A felkészülés kezdetekor már közepes edzettségi állapotban voltunk, nem a nulláról kellett tehát indulnunk. Úgy érzem, a csapat képes lesz arra, hogy a középmezőnyben végezzen, ami a ligában maradást eredményezné. Mindenki izgul az első mérkőzés előtt, a lányokban van egy kis feszültség, hiszen az első körben a szerb bajnokkal mérkőzünk, ami nagyon jól is, de nagyon rosszul is végződhet. Szerintem szerezhetünk olyan meglepetést, amelyre senki sem számít.

Balázs Bettina, az I. Liga gólkirálya szintén várja a bajnokság rajtját, hiszen az együttes március 15-e óta nem játszott tétmérkőzést.

— A felkészülési időszak elején az erőnléti edzések kerültek fókuszba, majd a taktikai és a technikai elemek következtek. Én most nem érzem olyan nehéznek az edzéseket, mint a korábbi felkészülés alkalmával. A tavaszi idényből csak egy fordulót játszottunk, így valamennyivel pihentebben kezdtük a Szuperligára való felkészülést. Nagyon várom a szezont, a szombati első mérkőzést is, hiszen azért dolgozunk, hogy tétmeccseken mutassuk meg, mit tudunk. Személyes célom, hogy minden meccsen jobb legyek, és segítsem a csapatot. A lányoktól azt várom, hogy mindenki teljes erőbevetéssel küzdjön, jó meccseket játsszunk, mivel mi azért focizunk, hogy élvezzük a játékot, és megmutassuk, mire vagyunk képesek.

A klub második csapata a Vajdasági Fejlesztési Ligában szerepel. Az együttest az első csapat sportigazgatója, Radomir Šćepanović vezeti, segítője pedig a topolyai akadémián a fiatalokkal foglalkozó Csizmár Zsolt. A csapattól a következő idényben várnak figyelemre méltó eredményeket, amikor az akadémiáról kikerülő lányok játszanak majd a 15 éven aluli együttesben.

A TSC Magyarkanizsa a szabadkai vendégszereplés után augusztus 15-én játszotta első hazai mérkőzését, amikor is a lányok a Zemun ellen léptek pályára Magyarkanizsán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..