home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elsejétől kilencig!
Kartali Róbert
2019.10.28.
LXXIV. évf. 43. szám
Elsejétől kilencig!

November első napjától módosul a parkolási szolgáltatások megfizettetése Szabadkán.

Az árak nem változnak, de a Parking Kommunális Közvállalat minden egyes övezetben egy órával meghosszabbítja a parkolás megfizettetését, a Szabadegyetemnél levő zárt parkoló pedig az eddigi 21 óra helyett 23 óráig üzemel. A hétvége tekintetében minden változatlan marad, így szombaton 14 óráig kell majd fizetni, vasárnap pedig továbbra is ingyenes lesz a parkolás.

November 1-jétől a parkolási táblákon a 20 helyett 21 óra szerepel majd. Az új megfizettetési rend bevezetését azzal magyarázza a közvállalat, hogy így illeszkedik majd a többi szerbiai város megfizettetési idejéhez. Vajdaságot illetően a városok többségében valóban 21 óráig fizettetik meg a parkolást, így Újvidéken, Pancsován, Versecen, Kikindán, Nagybecskereken és Zomborban is. A kivétel Óbecse és Zenta, ahol ezért a szolgáltatásért csupán 19 óráig kell fizetni, Topolyán, Adán és Magyarkanizsán pedig ingyenes.

Szabadka központjában viszont, a Szabadegyetemnél levő zárt parkolóban az eddigi 21 óra helyett 23 óráig fizettetik meg a parkolást november 1-jétől. Ezt azzal kommunikálja a közvállalat, hogy a leleményesebb autótulajdonosok egy csoportja visszaélt az eddigi rendszer adta kiskapuval, és nem fizetett a többórás parkolásért, mert kivárta a vállalat munkaidejének végét, és csak az után hagyta el a központi parkolót, hogy 21 órakor felemelkedett a kijáratnál levő sorompó.

Mint kiderült, a tervezett új rendszer bevezetése megosztó véleményeket szült a szabadkaiak körében. A parkolási zónák mindegyike esetében az egy órával hosszabb ideig tartó megfizettetést a legtöbben felháborítónak találják, szerintük ennek csupán anyagi vonzata van a közvállalat részéről. A zárt parkolóra vonatkozó módosítás pedig leginkább azokat érinti, akik eddig visszaéltek a helyzettel. A belvárosi lakosok körében, akik kiváltották az 1, 3, 6 vagy 12 havi előfizetést, ez az új rendszer nem jár együtt semmilyen változással, sőt, előny lehet számukra, hogy az eddigi bliccelők ezután feltételezhetően másutt fognak majd ingyenes parkolási lehetőséget keresni. Így több hely marad számukra, és ennek köszönhetően talán közelebb tudnak majd parkolni a lakásukhoz, nem kényszerülve arra, hogy a Szabadegyetem épülete mögött hagyják járművüket.

Az árak tekintetében minden változatlan marad. Az 1-es számú piros zónában 38,94 dinárt kell fizetni óránként, a napijegy ára pedig 315,77 dinár. Ebben az övezetben az ott lakók kiválthatják a kedvezményezett havi előfizetést, melynek díja 638,62 dinár, és lakcímigazoláshoz van kötve, míg a mindenki által megvásárolható havi előfizetés díja egy hónapra 3320,83 dinárba kerül. A 2-es számú sárga zónában 29,47 dinárt kell fizetni óránként, a napidíj 200,82 dinár, az itt élők kedvezményes havi előfizetése 510,89, míg a mindenki számára elérhető egyhavi előfizetés 2471,47 dinárt tesz ki. A kékkel jelölt övezetben az egy óra parkolás díja 20,42 dinár, a napidíj a sárga zónához hasonlóan itt is 200,82 dinár, az ebben az övezetben lakók kedvezményes előfizetése 383,17 dinárba kerül, az általános előfizetői díj pedig 2059,55 dinár. Ha valaki elmulasztja kifizetni a parkolást, akkor a parkolóőr a jármű szélvédőjére egy befizetőcédulát tesz — ezt a vállalat büntetőcédula helyett napi parkolódíjnak nevezi, mely 899 dinárba kerül, és utólag kell kifizetni valamelyik pénzintézet tolóablakánál, viszont ennek birtokában a jármű a város egész területén, bármelyik övezetben parkolhat a cédula kitöltését követő 24 órában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..