home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Elrajtolt a Nyárhangoló Fesztivál
Kartali Róbert
2023.07.06.
LXXVIII. évf. 27. szám
Elrajtolt a Nyárhangoló Fesztivál

Csütörtök délután megnyitotta kapuit a 2. Nyárhangoló Fesztivál. A rendezvényen 15 helyszínen több mint 40 változatos, színvonalas program, valamint sok-sok élmény és izgalom várja a látogatókat.

Egyebek között lesz Ákos-koncert, együtt lehet bulizni a Margaret Islanddel, a klasszikus zene kedvelőinek pedig zongorakoncerttel és operett-előadással kedveskednek a szervezők.

— Tavaly bebizonyosodott, hogy a Nyárhangoló Fesztivál egy sokrétű és színes közösségi élmény, ami egyben a jelenkor kulturális ujjlenyomata is — emelte ki Fremond Árpád. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke aláhúzta, ez egy komplex társadalmi esemény, mely szerteágazó kínálata révén Palicsra invitálja a magyarságot, nemcsak Vajdaság területéről, hanem az egész régióból. Egyúttal elsősorban mégis nekünk és rólunk, vajdasági magyarokról szól. — A szervezők, a VM4K csapata nem is választhatott volna jobb helyszínt a Nyárhangoló Fesztivál megszervezéséhez, mint Palicsfürdőt. A település a XIX. század közepén kezdett kiépülni, amikor felfedezték a tó vizének és iszapjának gyógyító hatását. Mai szecessziós külsejét az 1900-as évek elején nyerte el. A víztorony, a Vigadó a zenepavilonjával és a női strand mind-mind a magyar szecesszió mesteri tervezőpárosa, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épültek. Palics a szabadtéri koncertek, rendezvények helyszíne volt — s maradt is. Nagyszerű dolog, hogy napjainkban is tovább éltetjük ezt a hagyományt. Palics és a Nyárhangoló küldetése az, hogy összekötő legyen a fesztiválok, a kulturális szereplők, a művészeti produkciók és az ide látogató vidékiek és városiak között. A fesztivál programja megszólítja egy vajdasági magyar család minden tagját a fiatalabbtól az idősebb korosztályig, és egyúttal annak a lehetőségét kínálja, hogy egy hosszú időn keresztül hordozott közösségi eseménnyé bontsa ki magát. Élményeket kínál, amikkel építkezni lehet. Élményeket, amik összébb kovácsolják a családokat, a barátokat, a munkaközösségeket és a vajdasági magyarságot egészében is. A Magyar Nemzeti Tanács tagjaival egyénenként és csapatként is a közösségünk építkezéséből vállaltunk feladatot az értékeink gyűjtésének, felkarolásának és közvetítésének pozitív előjelével. A pozitív impulzusok építik a közösségünket, az egyént és a jövőnket is. A legjobb szándékunk szerint igyekszünk támogatni azt a kulturális társadalmi alapot, amivel rendelkezünk, és emellé odasorakoztatni a minőségi pozitív élményeket is. A célcsoportok közül nyíltan vállalható elfogultsággal helyezzük előtérbe a gyerekeket. A fiatalokat azzal a szándékkal, hogy a közösség szintjén kínált kötődések lehetőség szerint megszilárduljanak, és kössék őket is, ahogy bennünket kapcsolnak a saját emlékeink a saját értékrendszerünkhöz.

A Nyárhangoló Fesztivál minden, ami kultúra és minden, ami vajdasági magyar — nyomatékosította Fremond. Mint mondta, a kultúra az, ami összeköt bennünket a múlttal, a jelennel és a jövővel.

— A kultúra volt az, ami az elmúlt évszázadokban megőrizte nemzetünket. A vajdasági magyar kultúra olyan, mint az otthonunk, ami védelmet és biztonságot nyújt. A Nyárhangoló Fesztiválhoz hasonlóan életre hívott rendezvényeink építik a magunkról és a rólunk kialakított képet a vajdasági magyar közösségen belül és azon kívül is. A fesztivál közösségformáló, identitáserősítő erővel bír, a kultúra pedig nemzetformáló, jövőépítő erővel. A tartalmaink, amiket megmutatunk, egyedi részletekből és egyedi módon hangolják össze az egyéni, valamint a közösségi értékrendszerünket. Megmutatjuk azt, amivel rendelkezünk, azt, ami fontos, ami értékes nekünk, vajdasági magyaroknak.

Az MNT elnöke értéknek nevezte az együtt eltöltött időt, valamint a közösen szerzett és felépített élményt.

— Érték az eredmény, amit együtt értünk el, amit összefogással tettünk kézzelfoghatóvá és maradandóvá. Minden bizonnyal nem fogunk egyformán emlékezni arra, hogy hány fellépő fordult meg a négy nap alatt itt, Palicson. De arra biztosan emlékezni fogunk, hogy együtt voltunk, és arra is, hogy jó élmény volt együtt lenni. Az érték akkor érték, ha van, aki értékeli. Az érték akkor érték, ha megbecsüljük azt, amit kapunk, és azt, amink van. A közösség szintjén, a család szintjén, az egyén szintjén — zárta szavait Fremond.

A Nyárhangoló Fesztivál résztvevői a következő napokban megmérettethetik magukat a sárkányhajóversenyen, a Palicsi-tó vizén vitorlázhatnak, a legbátrabbak pedig a felhők közül is megcsodálhatják Palicsot. Családi programokban sem lesz hiány. A kisebbeket és családtagjaikat gyermekkoncertekkel és izgalmas gyermekfoglalkozásokkal várják. Délelőttönként és délutánonként a női strandon szerteágazó közéleti témákról beszélgetnek, de a filmkedvelőkre is gondoltak. Az Ökoközpontban változatos alkotások vetítenek majd.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..