home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Előttem az utódom — generációváltás a vállalkozásokban
Tóth Lívia
2021.05.27.
LXXVI. évf. 21. szám
Előttem az utódom — generációváltás a vállalkozásokban

A Prosperitati Alapítvány a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával új, a vállalkozásokon belüli generációváltást támogató, ingyenes online képzési programot indított útjára Vajdaságban. Az ünnepélyes megnyitót Zentán, a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodájának székhelyén tartották meg.

Az Előttem az utódom elnevezésű képzéssorozatot nagy érdeklődés kíséri. Az egy életen át épített családi vállalkozás megfelelő utódjának kiválasztása, betanítása nemcsak Vajdaságban, de világszerte nagy fejtörést okoz a cégtulajdonosoknak. A kezdeményezésről az esemény két kiemelt vendége, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a jelenlévőknek, majd sajtótájékoztató keretében az újságíróknak is kifejtette gondolatait.

 

A gazdasági kapcsolatrendszer erősítése

Potápi Árpád János örömmel nyugtázta, újabb alkalom teremtődött arra, hogy ismét a vállalkozókat szólítsák meg Vajdaságban.

— Ha nemzetpolitikáról beszélünk, az emberek általában a hagyományos nemzetpolitikára gondolnak, mely elsődlegesen az oktatási, kulturális, esetleg szociális és egészségügyi intézményeknek a támogatása. Az identitás megerősítése valóban nagyon fontos a különféle szervezetek, egyházak által, de ugyanennyire jelentős, hogy a szülőföldön való megmaradást, boldogulást segítsük. Éppen innen, a Vajdaságból, a VMSZ és Pásztor István elnök úr kezdeményezésére indult el a magyar kormány támogatásával az a gazdaságfejlesztési program, amely mára az egész Kárpát-medencében általánossá vált. A magyar vállalkozók szinte 100, pontosabban 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, a régión belül is magyar vállalkozásokkal teremtenek kapcsolatot, illetve a magyarországi partnereket részesítik előnyben. Ebből következik, hogy a gazdaságfejlesztés is nemzetpolitikai eszköz. Vajdaságban mintegy 9000 családi vállalkozás működik, az elmúlt időszakban a Prosperitatin és a különféle vállalkozói egyesüléseken keresztül a nagyobb részüket el tudtuk érni, és a megszólításon kívül a pályázatokkal perspektívát is nyújtottunk számukra. A programjaink egymásra épülnek, és arra törekszünk, hogy senki kezét ne engedjük el, a vállalkozókkal folyamatosan tartsuk a kapcsolatot annak érdekében, hogy helyzetbe hozzuk a magyar embereket itt a Vajdaságban, illetve a Kárpát-medencében — mondta Potápi Árpád János, hangsúlyozva, a cél az egységes Kárpát-medencei gazdaság kiépítése. Ennek a képzésnek a generációváltáson túl az a feladata, hogy a magyar vállalkozásokat, a magyar gazdasági kapcsolatrendszert erősítse. Az elhangzottakhoz hozzáfűzte: — Ha ez elmúlt három évtizedre gondolunk, akkor a Kárpát-medencében Vajdaság az a régió, amely a legmélyebbről indult, és a leglátványosabb fejlődést valósította meg. A mostani kezdeményezésekhez hasonlóknak köszönhetően beszélhetünk majd a következő évtizedekben is magyar jövőről Vajdaságban.


Potápi Árpád János és Pásztor István a sajtótájékoztatón

Pásztor István a gazdaságfejlesztési programok újabb elemeként üdvözölte az induló programot, a Prosperitati Alapítvány létrehozását és működését pedig az utóbbi tíz év egyik legjelentősebb közéleti eredményének nevezte.

— Nagyon sokan vannak Vajdaságban, akik az egész eddigi életüket áldozták a vállalkozásuk felépítésére, és arra törekszenek, hogy az erőfeszítésük és a munkájuk megmaradjon. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy azokban a családokban, ahol felnőtt egy nemzedék, mely képes arra, hogy ezeket a cégeket továbbvigye, valóban át tudja venni a stafétabotot. Nemzetpolitikai értelemben ez a közösségnek az életerejéről, a hosszútávúságról szól, és arról, hogy nem kell elmenni máshova a boldoguláshoz, mert itthon is megvannak hozzá a lehetőségek. A gazdaságfejlesztési programnak ezt az újabb elemét nem az íróasztalnál találtuk ki, hanem a vállalkozói réteg problémáira odafigyelve került a látókörünkbe. Hiszen nem azért építettünk, erősítettünk vállalkozásokat, hogy ne legyen kinek átadni, hogy ne keletkezzen újabb energia, mely továbbviszi a fejlődésüket. Az állandó ambíció az, hogy a szülőföldön való boldogulást erősítsük. Ezt a célt szolgálta a több mint 14 000 sikeres pályázat, amelyekkel különböző módon erősítettük meg a vállalkozásokat, de tudással is fel kell vértezni őket, ezért szerveztük a mentorprogramot, az online képzéseket.

 

Személyre szabott képzés

A Pro Scientia Naturae Alapítvány csapata a tudástranszferben a kezdetektől partnere a Prosperitatinak, közösen realizálták az online gazdaképzést, a kezdő vállalkozók felkészítését, és együtt dolgoznak az Előttem az utódom projektumon is. Lengyel László, az alapítvány ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, ezúttal — a térségünkben bizonyára elsőként — egyedi kezdeményezéssel igyekeznek segíteni a családi vállalkozásokat. Nem mindegy ugyanis, hogyan alakul azoknak a cégeknek a sorsa, amelyek a ’90-es években, a politikai változások után jöttek létre, erősödtek meg, és sok magyar embert foglalkoztatnak.


Juhász Bálint

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója arra mutatott rá, hogy a Vajdaságban működő vállalkozások többsége családi, az elődök erőfeszítésének köszönhetően jöttek létre, fejlődtek és maradtak talpon.

— Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a jövőben is perspektívát, munkahelyet nyújtsanak a vajdasági magyar közösségnek, és ehhez a generációváltás mindenképp szükséges. Legfeljebb tizenöt vállalkozás, előd-utód együttes érdeklődését vártuk, de negyvenöten jelezték részvételi igényüket. Támogató partnereinknek köszönhetően mindenki jelentkezését elfogadhattuk. Van közöttük tíz olyan, amely a vajdasági gazdasági realitásokhoz mérten nagyvállalkozásnak számít, valamint ugyanennyi közepes vállalkozás, a többiek kisebbek. A profiljukat tekintve mezőgazdasággal, mezőgazdasági feldolgozással foglalkoznak, emellett a fémipar markáns jelenléte tapasztalható, vannak kisebb szolgáltatók, mint a fogászat, fodrászat és kereskedelmi vállalkozások is. A résztvevők közül többen zentaiak, de területileg Újvidék, Szabadka és környéke, a Tisza mente és Bánát is jelen van. A program szakértői Magyarországon már számos tanácsadást tartottak a téma kapcsán. Mivel a generációváltás mindenhol máshogy megy végbe, a képzést is személyre, vállalkozásra alkalmazzuk. Mindenki testre szabottan kapja meg a képzési csomagot, hogy a generációváltásban sikeres legyen, mert nem mellékes, hogy öt-tíz év múlva ezek a vállalkozások még itt lesznek-e.

Az első ismerkedős, bemutatkozós alkalom személyes részvétellel zajlott, majd az Előttem az utódom program heti rendszerességgel online formában folytatódik.

A képzés résztvevői

Fényképezte: Gergely József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..