home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Előtérben a stratégiák
Kartali Róbert
2022.12.30.
LXXVII. évf. 52. szám
Előtérben a stratégiák

A jövő évi költségvetést és a 2023-as munkatervet is elfogadták a Magyar Nezmeti Tanács pénteki ülésén. Jövőre az MNT közel 1,3 milliárd dinárral gazdálkodhat, az elfogadott munkatervet pedig a költségvetéssel összhangban alakították ki. 

A legfőbb hangsúlyt 2023-ban a stratégiák elkészítésére fogják fektetni – emelte ki a munkaterv előterjesztésekor Fremond Árpád, az MNT elnöke. Mint mondta, a hivatalos írás- és nyelvhasználati stratégia már elkészült és elfogadták. Jövőre azonban el kell készíteni a másik három területre vonatkozó ötéves stratégiát. Várhatóan az oktatási és a tájékoztatási stratégiákat még az év első felében elfogadják majd, a kulturális stratégia tekintetében az év első felében még lennének kutatások, egyeztetések és közvita is, de az év második felében már ezen a területen is elfogadásra kerülne az öt éves stratégia.

Az elnök kiemelt pár olyan projektumot, ami a 2023-as évet jellemezni fogják, így többek között Kishegyesen a Kultúrotthon kiépítése, Topolyán az új diákotthon kialakítása, Pancsován a Petőfiben, Hertelendyfalván pedig a Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesületen lesznek befejezve a munkálatok, továbbá pont kerül Zsablyán a Templom, Zentán pedig a Kiszsinagóga épületének felújítására. Minden fontos program folytatódni fog, így a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény hálózatának a fejlesztése, a kultúra területén a programok megvalósítása, az oktatás területén pedig az ösztöndíjak folyósítása lesz kiemelten fontos. A tájokoztatás területén a médiahálózat bővítése lesz a cél, az írás- és nyelvhasználat területén konferenciákat szerveznek és elkészül majd egy applikáció is, a Zsebtükör, amely a vajdasági településeken működő intézményeket listázza majd, ahol a magyar nyelv hivatalos használatban van.

Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke a 2023-as munkaterv kapcsán elmondta, hogy az abban foglalt stratégiák azért fontosak, hogy a vajdasági magyar közösség életét, helyzetét, lehetőségeit és nehézségeit ismerve stratégiai formát öltött saját elképzeléseink legyenek arról, hogy itt mi ad lehetőséget a szülőföldön való megmaradáshoz és mi viszi előre a közösséget. Mindennek megvalósítására Magyarország Kormányának hathatós segítségére és Szerbiában a többségi nemzet megértésére.

Az MNT ülésén kinevezték a szaktestületeket is – ezzel pontot tettek a testület személyi kérdéseinek végére. A Kulturális Bizottság elnöke Lovas Ildikó, a tagok pedig Bús Csaba, Fontányi Csilla, Hajvert Ákos, Jovánovity Péter, Kisimre Szerda Anna, Kormányos Katona Gyöngyi, Krizbai Hajnalka, Kudlik Zoltán, Lajkó Szilvia, Mészáros Gábor, Mihályi Katalin, Molnár Tibor, Sutus Áron, Szőnyi Csongor, Urbaán András és Virág Kiss Anita. Az Oktatási Bizottság elnökének dr Námesztovszki Zsoltot választották meg, a bizottság tagjai továbbá Bacsik Attila, Bognár Beáta, dr. Bagi Ferenc, dr. Crnkovity Gábor, dr. Gogolák László, Gordán Kolos, Molnár Attila, Munyin Szokola Erika, Oláj Ibolya, Pletikoszity Árpád, Salamon Géza, dr. Szabó Anita, Szabó Gábor, Szakállas Zsolt, Vicsek Annamária és Vidrács Krisztina. A Tájékoztatási Bizottság elnöke Kozma Lívia, a tagok pedig Bencsik István, Bíró Tamara, Bonifárt Noémi, Brasnyó Zoltán, Dedić Szuzanna, Guszton András, Juhász Gábor, Kabók Roland, Kartali Róbert, Kónya Kovács Otília, Máriás Endre, Mészáros György, Lennert Tímea, Lajkó Anett, Németh Ernő és Pesevszki Evelyn. A Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottság elnöke Lakatos Adrián lett, a tagjai pedig Bájity Borisz, Bálint Ágota, Buckó György, Butás Béla, Dobai János, Ladócki Gyula, Lovasi Latincsity Zsolt, Molnár Márta, Nágel János, Nagy Georgina, Nyilas Mihály Ótott Róbert, Priboj-Potrebić Vesna, Szilágyi Miklós, Szűcs Balázs és Tóth Szalai Erika.

A tanács ülésén összesen 24 napirendről döntöttek, mindegyik pont esetében egyhangú döntés született ellenszavazat és tartózkodás nélkül. 

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..