home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Előtérben a középületek
Tóth Tibor
2023.03.06.
LXXVIII. évf. 9. szám
Előtérben a középületek

Az elmúlt év bevételeinek drasztikus csökkenése és a kiadások hasonló mértékű növekedése miatt Zentagunaras Helyi Közösségének vezetősége kénytelen volt módosítani előzetes fejlesztési tervein. A helyi hozzájárulást újra megszavazta a lakosság, ami örvendetes, hiszen ez az egyetlen adó, mely helyben marad, és a falu területén használják fel.

A tervek átütemezése miatt három utca vízvezeték-hálózatának cseréjét el kellett halasztani, noha a tervdokumentáció már elkészült. Az anyagi lehetőségek csökkenése azt eredményezte, hogy az utak és a vízvezeték felújítása helyett a falu területén található közösségi épületekre helyezték a hangsúlyt.


Sípos Hajnalka

— A sportépületen, mely egyúttal a labdarúgóklub otthona is, kicseréltük a nyílászárókat, megjavítottuk a tetőt, csatornáztunk, körbeszegtük az objektumot, kicsempéztük a padlót, valamint kívül-belül átfestettük a falakat. Apróbb munkálatok maradtak még, melyeket az idén végzünk el. A tűzoltóotthonban szintén kicseréltük az ajtókat és a nyílászárókat, itt is átnéztük a tetőt, új csatornát szereltünk fel, a közösségi termet újrafestettük, új világítótesteket helyeztünk el, és az épület külsejét is átfestettük. További munkálatokra van még szükség, mivel nagy objektumról van szó. A tájház az egyik csatorna sérülése miatt beázott, majd a fal egy része leomlott. A Magyar Nemzeti Tanács szerencsére segítségünkre sietett, egy helyi mester pedig a tájjelleget megtartva megjavította a falat. A tájrészbe tartozó helyiségeket újrameszeltük, civil szervezeteink segítségével feltakarítottunk, és a sokat használt közösségi termet is felújítottuk. Az idén a külső festést szeretnénk elvégezni. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től és az MNT-től kapott 6 millió dinárból szinte teljesen befejeztük a színházépület felújítását. Berendeztük a konyhát, részben az előcsarnokot, valamint tűzvédelmi rendszert is beépítettünk a 650 négyzetméteres épületbe. A pénz legnagyobb részét a fűtés-hűtés rendszer beszerelésére költöttük el, a hőcserélős fűtési mód csaknem egy hónapja működik. Rendeztük a határutakat, a faluban utakat kátyúztunk, mivel a harminc-negyven évvel ezelőtt aszfaltozott utak lassan tönkremennek. Rengeteg kilométernyi szakaszt kellene áthúzni, viszont ennyi pénzünk nincs, így ezt a munkát szakaszonként próbáljuk megoldani — mondta Sípos Hajnalka, Zentagunaras Helyi Közösségének titkára.


A felújított tűzoltóotthon

A tervekről szólva a titkár elsőként a falu egyik legforgalmasabb utcájának, a 800 méter hosszú Pék utcának a felújítását és szélesítését említette, mely több fázisban valósulna meg.

— Az első fázisban az utca teljes hosszára új aszfaltréteg kerülne, 50 centiméteres szélesítést is elvégeznénk, valamint a Pék utcába torkolló kisebb utcák csatlakozását oldanánk meg. A beruházás értéke 10 millió dinár, melynek felét a helyi közösség, a másik felét pedig Topolya Önkormányzata fedezi. Az első fázist szeretnénk az idén elvégezni. A második fázisba a gyalogjárda felújítása, a harmadikba pedig az árkok kiigazítása és a megfelelő jelzőtáblák elhelyezése tartozik, de ezek a következő évben valósulnának meg. Három utcában szeretnénk kicserélni a régi ivóvízcsöveket. Ehhez pályázati pénzre lenne szükségünk, mivel a mintegy 5 millió dináros önrészt enélkül nem tudjuk előteremteni. Bízom benne, hogy a településre jellemző dinamikus fejlődést az elkövetkező időszakban is tudjuk tartani — mondta Sípos Hajnalka, hozzátéve, hogy a faluban változatos civil élet folyik, a helyi közösség a tizenöt civil szervezetet, az egyházat, az általános iskolát és az egészségházat lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni.


A farsangi táncház kiválóra sikeredett (Forrás: Facebook/ Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület)
 

Az egyik legtömegesebb civil szervezet a mintegy 120 tagot számláló Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület, melyben több szakcsoport fejti ki tevékenységét. Rendkívül közkedvelt a néptánc, hiszen négy néptánccsoport (óvodások hároméves kortól felfelé, alsósok, felsősök és ifjúsági csoport) működik az egyesület keretében, de eredményesen dolgozik a modern tánccal foglalkozó North Aurora Dance Studio, az asszonykórus, a Tácsi tamburazenekar és a színjátszó csoport is — ez utóbbi az elmúlt évben a Májusi Játékokon arany minősítésben részesült —, az ősszel pedig újra elindították a nagy múltra visszatekintő, de valameddig szünetelt citeraoktatást.


Az idei év legnagyobb beruházása a Pék utca újraaszfaltozása és szélesítése

— A Csoóri Sándor Alap pályázatán nyert eszközökből csoportjaink új viselethez jutottak, a hangszerek közül pedig az utóbbi években nagybőgőt, tekerőt, tamburákat és kontrát vásároltunk. Igyekszünk olyan hangszereket beszerezni, amelyekre valóban szükségünk van. A különlegesnek számító, viszonylag drága hangszernek minősülő tekerővel három tagunk ismerkedik a törökbecsei Micsik Béla segítségével. Külföldre nem igazán utaztunk, a ritka kivétel a Pimpimpáré néptánccsoport volt, mely részt vett a szegedi ifjúsági néptáncfesztiválon. A fiatalok közül sokan külföldön tanulnak, ezért próbákat mind nehezebb tartani. A Pimpimpáré és a Gézengúz tánccsoportok tagjai közös próbákon vesznek részt, és a jövőben külön-külön, de együtt is színpadra lépnek. A kenyérszentelő ünnepségen előadott magyar—ruszin lakodalmas műsorszámban egyesületünk minden szakcsoportja részt vett, a közös munka kedvező visszhangra talált, s ennek folytatásaként született meg az ötlet, hogy csoportjaink a jövőben több közös produkcióval is bemutatkozhatnak. Hagyományaink továbbadása mellett fontos a megfelelő szórakozásról való gondoskodás is tagságunk részére, így februárban az óvodásoknak és az alsósoknak farsangi táncházat rendeztünk, mely nagy sikert aratott. Csoportvezetőink kiváló munkát végeznek, de néha hasznosnak bizonyul egy-egy vendég előadó „becsempészése” a munkába. A közelmúltban a Gézengúz és a Pimpimpáré néptánccsoportoknak a magyarországi Kirch Zoltán — Podpácz Beáta-házaspár tanított be új koreográfiát — ismertette Nagy Bozsik Angéla, a Gracza János IME elnöke.

Az egyesületben készülnek a hamarosan kezdődő községi szemlékre és egyéb rendezvényekre, de legjobban talán a diós települések találkozóját várják, melyet az idén a felvidéki Diósförgepatonyban rendeznek. Emellett további citerák vásárlását tervezik, hagyományos rendezvényeiket az idén is megszervezik, és részt vesznek a Napsütötte nyári tábor munkájában is.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..