home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Előrelépés nem történt
Talpai Lóránt
2021.04.29.
LXXVI. évf. 17. szám
Előrelépés nem történt

Nyolc esztendeje írták alá a brüsszeli egyezményt — A járványhelyzet miatt módosult a 2021. évi költségvetés — Lekerülhet a marihuána a narkotikumok listájáról

Nyolc esztendeje írták alá a brüsszeli egyezményt

Nyolc évvel ezelőtt, hosszas tárgyalások után kötötték meg a Belgrád és Pristina közötti úgynevezett brüsszeli egyezményt, mely a felek közötti viszonyrendezést próbálta lehetővé tenni. 2013 óta azonban nagyon kevés előrelépés történt, Koszovó kérdése továbbra is megoldatlan maradt.

A megállapodás fő része ugyanis a koszovói szerb többségű községek közösségének a megalakítása volt. Az egykori elképzelések szerint a szerb közösségek intézménye számos jogot szavatolt volna az ott élők számára, de a koszovói albán politikusok ellenállása miatt a mai napig nem alakult meg. Az uniós vezetőség nagy reményeket fűzött a szerződéshez, Ivica Dačić akkori kormányfő pedig azt nyilatkozta, hogy abban a pillanatban a dokumentum volt a lehető legjobb megoldás. Az azóta eltelt években tovább romlott Belgrád és Pristina viszonya. Mint ismeretes, Aleksandar Vučić államfő Brüsszelbe utazik egyeztetésekre. Elvárása szerint a felek közötti közvetlen tárgyalások májusban vagy júniusban folytatódhatnak. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

A járványhelyzet miatt módosult a 2021. évi költségvetés

A szerb parlament elfogadta a 2021. évi költségvetés módosítását, mellyel az idei hiány a GDP 6,9 százalékára nő. A lépéstől azt várják, hogy segítse a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelmet, ösztönözze a gazdasági növekedést és csökkentse a járvány okozta válság negatív hatásait.

A tavaly decemberben elfogadott költségvetési törvény a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát kitevő idei hiánnyal számolt, 1336,3 milliárd dinár bevétel és 1514,8 milliárd dinár kiadás esetén. A módosított költségvetésben 257 milliárd dinárt a kormány harmadik gazdasági mentőcsomagjára különítettek el — jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter a javaslat ismertetésekor a belgrádi képviselőházban. Ebből 60 eurónak megfelelő összeggel segítenek minden nagykorú szerbiai állampolgárnak, valamint támogatják a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozásokat, illetve az idegenforgalmi és a vendéglátószektort, továbbá a szabadúszó művészeket is. (Tanjug)

 

Lekerülhet a marihuána a narkotikumok listájáról

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint a kormány arra törekszik, hogy a marihuána a közeljövőben lekerüljön a narkotikumok listájáról. Szerbia ezt a lépést az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának döntése kapcsán tenné meg. „Nincs okunk arra, hogy ne figyeljünk az Egyesült Nemzetek Szervezetének a döntésére. És ha már belementünk ebbe a kérdésbe, akkor azt az ENSZ tagjaként tisztelni is fogjuk. Nincs ok arra, hogy ne hajtsuk végre a döntést az állampolgárok és a jogszabályok veszélyeztetése nélkül” — jelentette ki Lončar. Hozzátette, hogy a témához kapcsolódó részletek kidolgozását szakemberekre fogják bízni, és figyelembe véve, hogy ez igen érzékeny kérdés, a miniszter arra kéri az embereket, hogy ne találgassanak, hogy mi lesz, és miként, hanem várják meg türelmesen a fejleményeket. „Ez egy különösen érzékeny téma. A leghozzáértőbb szakembereink az ENSZ segítségével dolgozzák majd ki a megoldást. A legfontosabb az, hogy türelmesek legyünk” — hangoztatta az egészségügyi miniszter. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..