home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Előre, kismamik!
Bíró Tímea
2020.11.20.
LXXV. évf. 46. szám
Előre, kismamik!

A szabadkai és környékbeli nők, kismamák, anyukák hatalmas támasza az Anahitas — A Nők és Kismamák Gondozója Egyesület, mely igyekszik könnyebbé tenni a nőiséggel járó kihívásokat. A legtöbb nő fél a szüléstől, és ennek a félelemnek az elűzésére ajánlott a szülésfelkészítő torna, melyről az egyesület elnöke, Kunyi Farkas Klaudia mesélt lapunknak.

* A szülés előtt mennyivel érdemes jelentkezni a szülésfelkészítőre?

— Először is néhány szóban elmondanám, hogy számomra — tapasztalataim alapján — miről is szól a szülésfelkészítő, vagyis én hogyan igyekszem felkészíteni a kismamikat a nagy napra. Sokan a szó hallatán „csak” a néhány alkalomból álló kismamaiskolára gondolnak, de a szülésfelkészítő ennél jóval többet takar. Vagyis a kismamaiskola és a pszichofizikai szülésfelkészítő kismamatorna együttese. A kismamaiskolára — mivel általában nyolc-tíz alkalmas előadássorozatból áll, mely körülbelül négy-öt hetet vesz igénybe — akár már a várandósság 12. hetétől lehet jelentkezni, de a 20—28. hét körül a legideálisabb elvégezni a tanfolyamot, így még van idő a szülésig átgondolni a hallottakat, és felkészülni. A kismamatornát a 14. héttől ajánlott elkezdeni, persze csak akkor, ha minden rendben van a várandóssággal, és a nőgyógyász is engedélyezi a rekreálást. Fontos hangsúlyozni, hogy a kismamatornán különös hangsúlyt helyezünk a légzőgyakorlatok elsajátítására és begyakorlására, de a fizikai felkészítés mellett számos lényeges témát is feldolgozunk, ami hozzájárul a pszichikai erősítéshez is.

* Miből és hány alkalomból áll ez a foglalkozás?

— A kismamaiskola általában nyolc-tíz alkalomból áll, heti kétszer egy-másfél órás időtartamban, attól függően, hogy milyen előadásról van szó. A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy tartalmazza a várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakát, rengeteg hasznos információval és szakértői jótanácsokkal. Szóba kerülnek a többi közt a várandósság trimeszterei, a természetes szülés és császármetszés menete, a kórházi napok, a szoptatás helyes technikája, a gyermekágy, az újszülött ellátása, valamint a csecsemő-elsősegély is. Az utóbbi kettő gyakorlati formában van átadva a résztvevőknek. A kismamatornához heti három alkalommal lehet csatlakozni. Ez azért van így kialakítva, mert amellett, hogy a test folyamatosan felkészül az izomzat erősítése által a szülés folyamatára, a légzőgyakorlatok elsajátítása nagymértékben hozzájárul a szülés megkönnyítéséhez. A terhesség alatt észlelhető tünetek megbeszélése, valamint a felmerülő kérdések megválaszolása, a relaxáció, vagyis a test izmainak ellazítása pedig pszichikai támaszt nyújt a kismamiknak, és rendkívül jó hatást fejt ki.

* Hogyan lehet leküzdeni a kismamákban levő félelmet?

— A szülésfelkészítő kismamatorna-órákon szinte minden alkalommal elhangzik, hogy: csak pozitívan és minden rendben lesz. Ezt a mondatot talán a mottónknak is kinevezhetném. Nagyon sokat számít, amikor a kismama szinte minden kérdésére választ kap. Tudja, hogy mindent megtesz azért, hogy mind pszichikailag, mind fizikailag felkészüljön a nagy napra és az azt követő időszakra. Hogy elsajátítja azokat a technikákat, amelyekkel megkönnyítheti a szülést. Az természetes, ha a kismama aggódik egy kissé az esemény előtt, hiszen ez mégis hatalmas dolog az életben, és vagy még nem tudja, mi vár rá, esetleg csak hallott róla, vagy már tudja, és azért érzi ezt. De akinek sikerül a felkészülés, az bízik magában (még ha aggódik is egy kicsit), és tudja, hogy meg fogja csinálni. Nem félelemmel áll hozzá az előtte álló eseményhez, hanem pozitívan, hiszen tudja, a végén karjaiban tarthatja élete legnagyobb csodáját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..