home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Előre a tervezett úton
Tóth Tibor
2020.02.10.
LXXV. évf. 6. szám
Előre a tervezett úton

Tavalyi bácskossuthfalvi látogatásunk alkalmával Seffer Attilával, a helyi közösség tanácsának elnökével örömmel nyugtáztuk, hogy az egyik magánvállalat benzinkutat nyit a településen, s ezzel megoldódik a helyi és a környékbeli lakosok problémája, mely a korábbi üzemanyagtöltő állomás bezárása miatt alakult ki.

Akkor még az építkezési munkálatok zajlottak, a létesítményt májusban helyezték üzembe. 2019 azonban nem csak erről marad emlékezetes a bácskossuthfalviak számára.

Az elmúlt évben elkezdték a falu közvilágítási hálózatának felújítását. Első körben huszonhét energiatakarékos LED-izzót helyeztek el a Pacsér és Bácskossuthfalva közötti kerékpárút mentén, a Pacséri és a Bajsai út negyven régi lámpáját is lecserélték, de az energiatakarékos világítótestekből a faluban levő minden utcasarokra jutott. Az idén további kétszáz világítótest megvásárlása esedékes. Topolya Önkormányzata támogatásával megtörtént a Krivaja patak építkezési övezeten áthaladó szakaszának iszaptalanítása és a kimert föld elszállítása.


Iszaptalanították a Krivaját (a szerző felvételei)

Az ivóvízhálózattal kapcsolatban Seffer elmondta, hogy a faluban több mint 20 kilométernyi azbesztcső található, melyet ki kell cserélni. Az első negyedben levő csövek cseréjéhez szükséges dokumentációt megírták, és a napokban adták át. Elkészült az Ongai-völgy szennyvízelvezető rendszerének a tervdokumentációja is. Igény lenne egy bankfiókra a faluban. A testvértelepülési kapcsolatoknak köszönhetően egy bankkal sikerült kapcsolatba lépnünk, azt azonban a pénzintézet dönti el, hogy létesít-e fiókot nálunk. Az ígéretek szerint ki- és befizető automata lesz a faluban.

— 10 millió dinárt irányoztunk elő két utca teljes újraaszfaltozására és az utak kátyúzására. A ravatalozóról kiderült, hogy nincs legalizálva, így előbb azt kell elvégeznünk, majd a felújítása következik. Igény lenne egy urnafalra is. A Rekreációs Központban folyamatosak a fejlesztések. Főleg felfrissülni vágyó fiatalok és családok látogatják a Rekit, ahol egy minden szabványnak megfelelő konyha kialakítása az egyik cél. Az építészeti részét elvégeztük, kellő infrastruktúrával van ellátva, még a csempézése, a felszerelése és a bebútorozása maradt hátra. Számításaink szerint 150 embert tudnánk egyidejűleg kiszolgálni. A régi olimpiai medence helyén két medencét álmodtunk meg. Az egyik több mint 400 négyzetméter alapterületű, feszített víztükrű, 130 centiméter mély lenne, a másik pedig egy wellnessmedence. A napokban kapom meg a termálkút tervdokumentációját, a fúrásra vonatkozó engedélyek beszerzése folyamatban van. Nem megyünk szembe Pacsérral, mi hőenergiát akarunk nyerni, hiszen számunkra az 55-60 fokos víz elegendő. Különféle hőcserék révén ezzel fűtenénk a medencék vizét, így a fürdési idényt néhány héttel előre vagy hátra tudnánk tolni. Egyik civil szervezetünk megvásárolta a Rekitől az első utcáig terjedő három parcellát, melyen szállást és kempinget alakítanánk ki. Természetesen ennek megvalósítására is pályázni kell, és megfelelő önrész is szükséges hozzá. A halastó nyugati oldalán az utat szilárd burkolattal fedjük le, melynek értéke 5,5 millió dinár, majd iszapmentesítés, nádvágás és horgászhelyek kialakítása következik, melyre 3 millió dinárt kaptunk a községi mezőgazdasági alapból. A Csoóri Sándor Program eszközeiből két helyiséget és a gangot újítjuk fel a tájházban, valamint a teleház belső tatarozása is megtörténik. A helyi közösség épületét is tervbe kellene venni, mivel a falak gyakran egészen a kapcsolóig nedvesek, a dokumentumok elkészültek — számolt be Seffer Attila, és hozzátette, hogy a helyi járuléknak köszönhetően hét elsős ösztöndíjas egyetemistát tudnak támogatni, ami örvendetes, ahogyan az is, hogy az elvándorlás ellenére a más falvakban élő házaspárok szívesen vásárolnak házat Bácskossuthfalván.


A helyi közösség épülete

A település legnépesebb civil szervezete, az Ady Endre Művelődési Központ tartalmas évet tudhat maga mögött. A csoportok (Kalamajka, Pántlika és Cimborák néptánccsoportok, Csicsergő leánykórus, Rezeda asszonykórus, Tarka Virág kézimunkacsoport) számtalan szemlén, megmérettetésen vettek részt, ahonnan rendszerint több éremmel, elismeréssel tértek haza.

— A kézimunkacsoport tagjai a gyerekeknek kalocsai hímzést és viseletet készítettek, a minták kiválasztásában egy Kalocsáról érkezett hölgy segített, aki több mintát szabad kézzel rajzolt. A népművészeti táborban a vajdasági fehér hímzéssel ismerkedtek a résztvevők, de ezt a fonalgrafikai táborról is elmondhatom, melyen mintegy negyven gyerek és huszonöt felnőtt vett részt. Szakcsoportjaink felléptek a falunapon és a Szüreti Napokon, az év végén pedig megszerveztük a Betlehemezés a Faluban elnevezésű hagyományőrző eseményt. Hamarosan kezdődik az új idényre való felkészülés, a koreográfiák, dalcsokrok tanulása, begyakorlása. A Rezeda és a Csicsergők már dolgoznak, a többiek pedig hamarosan vetik bele magukat a munkába. A Cimborák ifjúsági csoportunknak munkahelyi és iskolai elfoglaltság miatt csökkent a létszáma, a tagoknak néhány korábbi koreográfiát elevenítünk fel. Örvendetes, hogy ebből a csoportból újra felbukkant egy szólópáros. Sokat segít a Csoóri-program, hiszen az oktatókat ebből tudjuk fizetni, valamint lehetőségünk nyílik mikrofont, hangfalat és egyéb felszerelést vásárolni, viseleteket, kiegészítőket varratni, valamint utazási költségeinket is fedezzük — mondta Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke.

A művelődési központ az idén már két eseményen túl van, hamarosan, egészen pontosan február 15-én pedig ötödik alkalommal tartják meg a Torkos Csütörtök elnevezésű gasztronómiai rendezvényt. Az események sorát a nőnapi bál, a Tavaszi Zsongás nevű kézműves-kiállítás (melyre Mélykútról és Kunbajáról is várnak résztvevőket, illetve a falubeli, ügyes kezű emberek munkáit is szeretnék bemutatni), különféle versenyek, szemlék követik. Április elején a Kalamajka néptánccsoport a szegedi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválon lép színpadra, majd a fonalgrafikai és népművészeti tábor következik. A karcagiakkal közösen a hétköznapi, modern viseletekbe átültetett népművészeti motívumokkal kapcsolatban szerveznének egy tábort, a beadott pályázat eredménye még nem ismeretes. Emellett a többi közt a fotóművészek is tábort rendeznének, és a tervek között egy értéktár-bemutatkozónap is szerepel, melyen Bácskossuthfalva értékeivel ismerkedhetnének meg a látogatók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..