home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Előadások a kultúra fenntarthatóságáról, a kreatívipar szerepéről, a közművelődési szakemberek feladatairól
MTI
2016.01.12.
LXXI. évf. 1. szám
Előadások a kultúra fenntarthatóságáról, a kreatívipar szerepéről, a közművelődési szakemberek feladatairól

Pálinkás József szerint a kultúra fenntartható és megújítandó, de ezt nagyon átgondoltan kell tenni, Lánczi András úgy látja, a kultúra és a civilizáció szembeállítása akadályozza a társadalom működését a mai világban. Erről a Nemzeti kultúra — társadalom, gazdaság, jólét című keddi konferencia kora esti blokkjában esett szó a Parlamentben, ahol előadást tartott Závogyán Magdolna helyettes államtitkár és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója is.

„Kultúráról csak egy közösség vonatkozásában beszélhetünk, amely közös értékrendeket fogad el. A nemzet és a kultúra fogalma elválaszthatatlan egymástól” — fogalmazott Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkárságának szakmai konferenciáján.

A szakember a kultúra kapcsán hangsúlyozta a közös nyelv és a közös gondolkodás követelményét, a közös értékrend meglétét, valamint a közös világfelfogást. Megjegyezte, hogy a kulturális alapértékek rendszere tudja egyben tartani az Európai Uniót is. Fontosnak nevezte, hogy a kultúra szervezett, nyitott, egységes, sokrétű legyen, és szolgáljon.

„A kultúra fő terepe a család, az iskola, a példamutatás, emellett jelentős formáló erejű politikai és gazdasági tényező is” — mondta Pálinkás József. Hozzátette: az innováció kultúrája azt jelenti, hogy létre akarunk valamit hozni a közösség érdekében, míg a kultúra innovációján nyitottságot értünk a világra, az új megoldásokra.

Lánczi András filozófus, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke az antik filozófián alapuló európai kultúra egyik problémájának nevezte, hogy előbb a vallást, majd a filozófiát is a társadalom peremére tolta. „Az amerikai társadalom nagyon versenyszellemű, ezért erőszakos, viszont a civilizációra nagyon figyel, szívélyessé teszik az emberek életét. Ott fontosabbak az értékek, mint az erények. A mai világban a civilizáció a társadalom működését akadályozza, szembeállítva a kultúrával, jól mutatja ezt az európai felfogás változása is”.

Megfogalmazása szerint az érték manapság valamiféle politikai norma, miközben régen az értéknek csak maga a társadalom lehetett külső garantálója. Lánczi András felhozta a bevándorlási kérdést, amelyben a liberálisok mindenki befogadását preferálják, míg a konzervatívok építik a kerítést. „A kerítés üzenete korábban az volt, hogy a család fontosabb, mint az egyén, ma már ez sokszor fordítva van”. Arra is kitért, hogy a mai európai és amerikai társadalmat jellemző egyenlőségi elv meg akarja szüntetni a kultúrák közötti különbségeket miközben ezek között mindig van különbség.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a Nemzeti Művelődési Intézet felmérését ismertette, amelyet a kulturális közfoglalkoztatottak vonatkozásában végzett. Elmondta: az 1853 településen kapott több mint tízezer kitöltött kérdőívben a közösségi és kulturális hely, a területi fejlettség, a népességfogyás témájában kaptak érdekes adatokat.

„Ahol közművelődési szakember dolgozik, ott élénkebb a közösségi és a kulturális élet. Az aprófalvak általában alacsony pontszámokat kaptak, ugyanakkor szomszédos járások között is nagy különbségek vannak az életminőségben. Az ilyen vizsgálatok azt is megmutatják, egy térség milyen szellemi képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy a jövőben gyarapodni tudjon, de világossá válik az is, milyen területen van szükség fejlesztésre, állami beavatkozásra. Különösen fontos abban, hogy a kulturális alapellátás eredményeit nézni tudjuk” — közölte a helyettes államtitkár.

A kreatívipar a nemzetközi cégek jóindulatától nem függő, biztosabb munkahelyek, valamint versenyképesebb kis- és középvállalkozások létrejöttéhez, egyben a nagy nemzeti vállalatok reneszánszához is hozzájárulhat — hangsúlyozta előadásában Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója.

Mint fogalmazott, mindehhez szükség van egy nem kizárólag a mérnöki- és természettudományos eredményekre koncentráló komplex látásmódra, valamint a játékosság szeretetére és a hibázás lehetőségének biztosítására az oktatásban.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint szintén fontos a kockázatvállalás elismerése, a kreatívipari vállalkozásokat saját vagyonukkal segítő mecénásoknak, az „angyal befektetőknek” az állami támogatása, például adóvisszatérítés formájában. Emellett szükséges a versenyszellem és a derűlátás hagyományának ápolása is.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen elmondta: a konferencián elhangzott előadásokból még idén önálló kötetet adnak közre.


A nyitóképen Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (háttal) beszél a Nemzeti kultúra - társadalom, gazdaság, jólét című konferencián 2016. január 12-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..