home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elmegyek maradni, maradok elmenni
Szerda Zsófia
2022.02.02.
LXXVII. évf. 4. szám
Elmegyek maradni, maradok elmenni

A VM4K Csütörtök Esték című programsorozata keretében bemutatták a Maradok maradni című előadást a szabadkai Népszínház színpadán. A darabban, mely egyébként független produkcióként készült, az Újvidéki Színház színészeit láthatjuk, a StageHive-pályázat FÉM Arts & Café díjazott előadásaként. És hogy neve is legyen a gyereknek: az öt színész, azaz Crnkovity Gabriella, Elor Emina, László Judit, Ozsvár Róbert és Szalai Bence vART Klubként definiálja magát.

Weöres Sándor verséből merítették az ihletet, majd kibontották, elemeire szedték, eltávolodtak tőle, hogy a végére újra visszataláljanak, mint egy napraforgó a naphoz. Egy olyan témát tettek boncasztalra, amely sajnos igen aktuális. Elvándorlás. Otthon és itthon, menni vagy maradni. Nincs olyan ember ma Vajdaságban, aki ne ismerne legalább egyvalakit, aki külföldre költözött a jobb élet reményében, aki itt hagyott csapot-papot, családot, mindent, és most a tengerentúlon vagy csak néhány országgal arrébb él. Hogy ezek a döntések jók vagy rosszak-e, az már szubjektív megítélés kérdése, az előadás sem akar állást foglalni. Beszél azok hangján, akik elmentek, s azokén is, akik itt maradtak. Minden lehetőséget felmutat. Azt, hogy milyen szép itthon, de azt is, miért nem jó itthon. A külföld előnyeit említi, hogy aztán a sötét oldalát is megmutassa. Kétnyelvűség, egy különleges gyermekkor, olyan édességek, mondókák, szavak, amelyeket csak az itt cseperedő gyermekek ismernek. Külön jelenetet kapott a szárma s az evéshez, összejövetelekhez kapcsolódó szokások is. Az előadás zenéjét a színészektől élőben halljuk, gitár, furulya és ütőhangszerek, többszólamú dallamok, csak néhány hangeffektus hallatszik felvételről.


Fotók: VM4K

Ha külföld, akkor Skype. Vagy annak változatai maradnak, ha szeretnénk tartani a kapcsolatot messzire szakadt barátainkkal, családtagokkal. Az előadásban vallomások, saját szövegek is elhangzanak, a magyar nyelv szépségéről beszélnek, melyben a szinonimák halmaza mintegy végtelen, hogy utána angolul vagy szerbül szólaljanak meg a jelenetben, melyben egy testvérpár újra találkozik külföldön, egyikük férje szerb, a másiké angol, nehezen találják a közös hangot s a közös nyelvet is. 

Az előadást Crnkovity Gabriella állította össze és rendezte, akit a színpadon is láthatunk.

És ha már vallomások, végül olvassák el az alkotók gondolatait a témáról: 

Crnkovity Gabriella: Fáj, de kell. Kell, mert fáj. Szükséges, mint a reggeli szellőztetés. Hogy kiengedjük, ami bennrekedt. Hogy fellélegezzen a lelkünk.

László Judit: A gyermekkori emlék egy nagy ágy, ahol álomba ring a múlt, mellette dalol a jelen, és a jövőajtót tárva hideg szelet enged a szobába. Fölriad a múltam, fázik. Megbolydul az idő. De a szülőföld puha karjával mindent átölel. Meleg paplanba burkol. Szunnyad a múlt, boldog a jelen, és a jövő sem fél már.

Szalai Bence: Nehéz megszólalni, amikor valaki nekünk szegezi a kérdést: tulajdonképpen milyen előadást akartok csinálni? Néha könnyebb megfordítani, és arra felelni, milyet nem akarok. Visszanézve a próbafolyamatra és az elkészült előadásra, büszkén mondhatom, hogy na, ilyet szerettem volna! Egy kicsit behatárolhatatlan, sokszínű és sokféle, mint mi magunk. Igazán rólunk szól, akik játsszuk, és azokról, akik nézik.

Ozsvár Róbert: — Üzenet a barátainknak és a családunknak, hogy hiányoznak. Gyertek bármikor és máskor is, az asztalon mindig lesz szárma és szeretet…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..