home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elmarad a közösségi élmény?
Szakáll Laura
2022.12.07.
LXXVII. évf. 49. szám
Elmarad a közösségi élmény?

Függetlenül attól, hogy focirajongók vagyunk-e, vagy sem, a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek követése közösségi élmény. Nézhetjük a családdal, baráti társasággal vagy egy kávézó teraszán. Ez utóbbi most elmarad, hiszen a megszokottól eltérően a torna november végén kezdődött. Katarban ugyanis most alkalmas az időjárás az esemény megtartására. Sok gyerek is csak az esti meccseket nézheti, hiszen napközben iskolában van, tanulnia kell, így esetleg elmarad a közös apa-fia szurkolás.

Az első FIFA-vb-t, a nemzetközi labdarúgás legjelentősebb és legnépszerűbb tornáját 1930-ban tartották meg Uruguayban. Azóta minden negyedik évben megrendezték, kivéve 1942-ben és 1946-ban, amikor a II. világháború miatt nem lehetett.

Már időszámításunk előtt a II-III. évezredben is játszottak a kínaiak kezdetleges labdajátékot. Közép-Mexikóban az olmékok a tlacstli játékot űzték, ehhez kaucsuklabdát használtak. A történelem folyamán mindenhol jelen volt a lábbal rúgott labdajáték. A modern szabályok alapjait a XIX. század közepén dolgozták ki, és akkor választották szét a rögbit és a futballt. A szabályokat 1848-ban foglalták írásba a Cambridge-i Egyetemen. A mai modern focit, mely a világ legnépszerűbb sportjává vált, az angoloknak köszönhetjük. Sokan igazi szenvedéllyel szurkolnak országuk, nemzetük válogatottjának az Európa-, illetve a világbajnokságokon.


(Szalai Attila rajza)

Az első nemzetközi labdarúgómeccset 1872-ben játszotta az angol és a skót nemzeti csapat, de akkoriban kevesen ismerték ezt a sportot, és Nagy-Britannián kívül nem örvendett nagy népszerűégnek. Az 1900-as és az 1910-es években hódított nagyobb teret, az olimpiai játékoknak is versenyszáma lett.

A foci kétségkívül Európában és Latin-Amerikában a legközkedveltebb. A játékosokat sokan ismerik, hatalmas rajongótáborral bírnak. A focinak két jeles dátuma is van, december 9-e a labdarúgás világnapja, előtte, november 25-én pedig a magyar futball napját ünnepeljük. 

A katari tornára a korrupciós botrány, valamint a világban történő aktuális események is árnyékot vetnek, ám a legfontosabb a sport szeretete. Bár tél van, így is összejöhet a társaság egy-egy meccs erejéig, amire még idő is lesz, hiszen a világbajnokság december 18-án ér véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..