home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Elkezdődött az oltás az Európai Unió tagországaiban
2020.12.28.
LXXV. évf. 52. szám
Elkezdődött az oltás az Európai Unió tagországaiban

Mindenki, akinek beadják a vakcinát, oltási bizonyítványt kap igazolásul. Ez a dokumentum egyebek mellett az utazás során lehet hasznos, hogy egy másik országba érkezve ne legyen szükség sem tesztelésre, sem karanténra.

Az EU mind a 27 tagállamában megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása, egyelőre kizárólag a Pfizer-BioNtech vakcináival, mert eddig még csak ezt engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség az Unióban.

Az Európai Bizottság a június közepén elfogadott oltóanyag-stratégiájában a beoltás ugyanazon a napon kezdődő tagállami megkezdését szorgalmazta. Az első adagokat szombaton kiszállították. A német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina az első EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.

Olaszországban az egyik római kórházban kezdték meg az oltást. Az országba eddig 9750 adag vakcina jutott el, és a jövő héttől újabb 470 ezer oltóanyag érkezésével számolnak.

Németországban idősotthonokban indult az immunizálás. Első körben a 80 év felettiek, az idősotthonokban dolgozók és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozók kapják meg a vakcinát. A napokban egyébként 400 német oltóközpont nyílik meg.

Az Európai Bizottság eddig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (300 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Az uniós oltóanyag-stratégiával összhangban az engedélyezést és az előállítást követően minden egyes vakcina egyidejűleg és azonos feltételek mellett áll majd a tagállamok rendelkezésére. Mivel az első hónapokban nem lesz elegendő adag ahhoz, hogy minden felnőttet beoltsanak, az első dózisokat a tagállamok által meghatározott elsőbbségi csoportok kapják, például az egészségügyben dolgozók és a 60 év felettiek.

(MTI, Pannon RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..