home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elkészült a kerülőút
Kartali Róbert
2020.01.13.
LXXV. évf. 2. szám
Elkészült a kerülőút

Szabadkán az év végén ünnepélyesen átadták a várost elkerülő gyorsforgalmi út utolsó szakaszát, így a kelebiai határátkelő összeköttetésbe került az autópályával. A 24 kilométeres kerülőút kiépítése 1990-ben kezdődött, de a beruházás érdemi megvalósulása az elmúlt négy év eredménye.

Az utolsó 12 kilométeres szakasz, a zombori úton levő körforgalom és a kelebiai határátkelőnél kiépített új körforgalom közötti rész átadásával megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy az áthaladó tehergépjármű-forgalom elkerülje Szabadkát.


A szerző felvételei

— Harmincéves álmunk valósult meg az út megépítésével. Az első huszonhat év során gyakorlatilag nagyon kevés dolog történt, csak az utolsó négy évben gyorsultak fel a kivitelezési munkálatok, annak a megállapodásnak az eredményeképpen, amit Vučić elnök úrral kötöttünk — emelte ki Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az átadáson. Mint mondta, ennek a megállapodásnak az volt a lényege, hogy még ebben a választási ciklusban elkészüljön ez a régóta tervezett beruházás. A szerb kormány 2,85 milliárd dinárral járult hozzá a kivitelezéséhez. Ez megközelítőleg annyi, mint Szabadka város egész évi költségvetésének 50 százaléka. — Ezzel a fejlesztéssel javul Szabadka tőkevonzó ereje, de az életkörülmények is javulni fognak, mert a várost elkerüli a tehergépjármű-forgalom. Eddig éves szinten mintegy 50 000 kamion haladt át Szabadkán. Ha figyelembe vesszük ezt az infrastrukturális beruházást, a Belgrád—Budapest és a Szabadka—Szeged vasút fejlesztését, valamint a Szabadka—Zenta vasútvonal felújítását, akkor megállapítható, hogy a közlekedési infrastruktúra szempontjából a város jelentősen fejlődött. Száz évvel ezelőtt Szabadka az akkori ország második legnagyobb települése volt, utána pedig nagy leszakadás jellemezte, de a szabadkaiak szeretik saját városukat, és abban érdekeltek, nemzeti hovatartozástól függetlenül, hogy fejlődjön, hogy el tudják érni ugyanazt a színvonalat, mint amilyen száz évvel ezelőtt volt. Ez a beruházás pedig ehhez járul hozzá — tette hozzá Pásztor.

— Örülök annak, hogy megvalósult ez a szabadkaiak számára fontos beruházás, mely által Magyarország és Szerbia még inkább közelebb kerül egymáshoz — emelte ki az átadáson Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke. Mint mondta, azzal, hogy Szabadkát a jövőben elkerüli a tehergépjármű-forgalom, az önkormányzatnak kevesebbet kell majd költenie útjavításra, továbbá a gyerekek számára is biztonságosabbak lesznek a város utcái.

Vučić további vajdasági infrastrukturális beruházásokat is kilátásba helyezett, új utak épülnek majd Zombor és Kúla között, továbbá Szenttamás, Óbecse és Törökbecse, valamint Beodra és Nagykikinda között is. Mint hangsúlyozta, Szabadkán már öt gyáravatón vett részt, hamarosan pedig megépül a Boysen üzeme is az ipari parkban, így a munkanélküliség többé nem lesz gond a városban. Sőt, a munkaerőpiacon kialakuló konkurencia hozzájárulhat majd a munkások béremeléséhez is — zárta szavait a szerb államfő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..