home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elkészült a 2-es számú víztisztító
Kartali Róbert
2020.12.29.
LXXV. évf. 52. szám
Elkészült a 2-es számú víztisztító

A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat átvette a kivitelezőtől az újonnan megépült 2-es számú víztisztító üzemet, mely kiépítésének köszönhetően a tavaszra jobb minőségű ivóvízellátásban részesülnek Újváros helyi közössége, Radanovác és Palics lakosai. A közvállalat 13,5 millió eurós összértékű fejlesztéséből 5,5 milliót fordítottak a víztisztító üzemre, de a projektum magában foglalja további 11 kilométer vízvezeték és 9 kilométer szennyvízhálózat kiépítését is. A kivitelezési munkálatok átvételéről szóló dokumentumot kedden írták alá az illetékesek. 

— Ez a projektum az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 11 millió euró értékű hitelének köszönhetően valósult meg, ezenkívül pedig a Nyugat-Balkáni Alap 2,5 millió eurós beruházása járult hozzá a fejlesztéshez. A tervezet több részből áll, 11 kilométeren vízvezeték épült ki, 9 kilométer hosszan pedig szennyvízhálózat, de a legfontosabb eleme mégis ez a vízminőség-javító üzem, mely azt eredményezi, hogy Újváros helyi közössége, Radanovác és Palics lakosai jobb minőségű ivóvízellátásban részesüljenek — fogalmazott dr. Pásztor Bálint. A városi képviselő-testület elnöke hozzátette, ez a beruházás az infrastruktúra fejlesztése, a lakosság életminőségének javítása, valamint a palicsi idegenforgalom fellendítése szempontjából is fontos.

— A 2-es számú víztisztító üzem telepének kiépítése 2017 őszén kezdődött. Elkészült a szűrőállomás a víz kezelésére, a vízfogyasztás kiegyenlítéséről gondoskodó tartály, a nagynyomású szivattyúállomás, illetve a nyers vízből származó iszap kezelésére való létesítmény. Ezek az infrastrukturális elemek képviselik Szabadka Város évtizedes építési, műszaki és technológiai törekvéseit — emelte ki Sugár György, a közvállalat igazgatója. Mint mondta, ez egy fordulópont a projektum realizálásában, mivel a befektető jogot és kötelezettséget szerez az új létesítmény üzemeltetésére. Mindezek alapján a vízművek arra számít, hogy a jövő év tavaszán az egészséges ivóvíz minden radanováci és palicsi háztartásig eljut.

— Egy fejlesztési bankárnak két pillanata van, melyet ünnepel. Az egyik, amikor aláírják a hitelszerződést, a másik pedig évek múlva, amikor kiderül, milyen eredményeket hozott a hitel. Most Szabadkán azt ünnepeljük, hogy megépült egy új vízmű, mely az emberek számára sokkal jobb minőségű vízről tud majd gondoskodni — nyilatkozta a fejlesztéshez szükséges hitel nagy részét folyósító Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviseletében Hargitai Zsuzsanna, az intézmény nyugat-balkáni regionális igazgatója. Kiemelte, ha az emberek nem csatlakoznak a hálózathoz, akkor a közvállalat nem tud hatékonyan működni, ezért a csatlakozások számának növelésében is segítenek. Hangsúlyozta: nincs is jobb annál, mint amikor azon gondolkodunk, hogyan tudnánk befektetni zöld infrastruktúrába.

— A város kapcsolata az EBRD-vel már tizenkilenc évre tekint vissza, amikor 2001-ben meghatároztuk az új szennyvíztisztító kiépítésének prioritását. Akkor sokan rótták fel, hogy eladósítjuk a várost — emlékeztetett Kern Imre. Az alpolgármester rámutatott, Szabadka azt az adósságot már törlesztette, így felmerült egy újabb kölcsönlehetőség az EBRD-nél, melynek köszönhetően most már a 2-es számú víztisztító üzem is valójában készen áll. Kern egyúttal arra kérte a polgárokat, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak a kiépített infrastruktúrához.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..