home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Elkerülhetetlen a világjárvány?
Kartali Róbert
2020.01.30.
LXXV. évf. 5. szám
Elkerülhetetlen a világjárvány?

Már több mint félszáz áldozata van a koronavírusnak — 2023-ban Bulgária bevezetheti az eurót — Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást 

Már több mint félszáz áldozata van a koronavírusnak

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek — jelentették be az ottani egészségügyi hatóságok. Közlésük szerint már a lappangási időszakban is fertőző a betegség. Szombaton még 41 ember haláláról és 1372 fertőzésről szóltak a hírek a távol-keleti országból. Sanghajból vasárnap jelentették az első halálesetet, a nagyvárosban a helyi hatóságok 40 fertőzéses esetről tudnak. A hatóságoknak egyelőre csupán korlátozott ismereteik vannak a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Közép-Kínában mintegy 40 millió ember mozgását korlátozták a járvány megfékezése érdekében. Az új vírus ellen még nincs védőoltás, a vakcina kifejlesztése akár évekbe is telhet. Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról terjedhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra és az éttermekre egyaránt érvényes. Hongkongban vasárnap estig 6 embernél erősítették meg a vírusfertőzést, az Egyesült Államokban a negyedik megbetegedést is azonosították, melyet a koronavírus okozott, és Kanadában is bejelentették az első fertőzésgyanús esetet.

 

2023-ban Bulgária bevezetheti az eurót

Bulgária a tervek szerint az idén tavasszal csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM—2 árfolyamrendszerhez, 2023-ban pedig belép az euróövezetbe — közölte egy bolgár rádiónak nyilatkozva a Nemzetközi Valutaalap vezetője vasárnap. Bulgária 2007 óta tagja az Európai Uniónak, és már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát. Krisztalina Georgieva a bolgár BNP rádiónak nyilatkozva a többi közt azt mondta, hogy szerinte minden a terveknek megfelelően alakul Bulgária euróövezeti csatlakozása kapcsán. Hozzátette, a napokban Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke Davosban azt mondta neki, hogy nagyon pozitívan tekint Bulgária csatlakozási tervére, és hogy úgy tűnik, az euróövezet ülésein hamarosan bolgárul is beszélnek majd.

 

Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást 

Péntek este a brit miniszterelnök aláírta a brit EU-tagság megszűnése, a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást. A konzervatív párti kormányfő szerint ezzel a formális aktussal végre teljesült a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett — a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött — népszavazás döntése, és véget érhet a vitatkozás, a megosztottság, mely túlságosan hosszú ideig tartott. Mint mondta, immár egységes országként továbbléphetnek, egy olyan kormány vezetésével, amely a jobb közszolgáltatások, a bővülő lehetőségek megteremtésére összpontosít. Célként jelölte meg azt is, hogy az Egyesült Királyság barátként és szuverén, egyenrangú félként erőteljes, új viszonyrendszert alakítson ki az Európai Unióval.


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..