home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
,,Elképzeléseimet nem rejtem véka alá”
Martinek Imre
2008.01.30.
LXIII. évf. 5. szám
,,Elképzeléseimet nem rejtem véka alá”

Merész ötletek embere - Györfi Sándor* Tudta-e, mire vállalkozik? - kérdeztük az igazgató urat, két hónappal a kinevezése után. Körülbelül abban az időszakban, amikor már általában a saját bőrén is megérzi az ember, hogy sok minden nem működik olajozottan.- Nem tartok panasznapot. Igaz, amik...

Merész ötletek embere - Györfi Sándor

* Tudta-e, mire vállalkozik? - kérdeztük az igazgató urat, két hónappal a kinevezése után. Körülbelül abban az időszakban, amikor már általában a saját bőrén is megérzi az ember, hogy sok minden nem működik olajozottan.
- Nem tartok panasznapot. Igaz, amikor győzögettek, hogy jelentkezzem a pályázatra, kissé több volt az ígéret, és látszólag kevesebb a gond. Most már benne vagyok: egy évre mindenképpen. Ennyire szól a kinevezésem ennek az ernyőszervezetnek az élére, amely a komplett székelykevei kulturális mozgalmat felöleli. Ez egy hatékony stratégia kidolgozását is megköveteli majd tőlem, mely lehetővé tenné, hogy a művelődés helyi képviselők között minél hamarabb megszűnjenek a súrlódások. A műsorrendezésben és szervezésben, a fiatalokkal való munkában járatos helybeliek segítségére természetesen feltétlenül számítok. Sajnos, a székelykevei MO-nak is vannak megoldatlan pénzügyi problémái. Némi saját pénzt a keretében működő klubhelyiségből tudott nyerni, ami idővel annyira módosult, hogy a betévedő már-már gyanakodni kezdett, hogy eltévedt. E kényes kérdés tisztázását is napirendre kellett tűznöm.
* Valóban merész lépések...
- Igen. Egyébként az is hozzátartozik a kinevezésem körüli mesék keretéhez, hogy azért én mégsem akartam mindenáron az igazgatói posztra kerülni. Székelykevére jobbára csak szórakozni jártam olykor-olykor. És ilyenkor, érthetően, vendégszemmel tekintettem a számomra most igencsak égető gondokra. Az viszont már akkor is felötlött bennem, hogy ebből a színmagyar faluból akár kulturális tömörítőközpont is kialakítható a környező, al-dunai településeken szanaszét szórt magyar népi tánccsoport-maradványok, zenészek, fiatalság számára. Pontosabban egy hatékony rendszert szeretnék többsíkú összefogással kiépíteni, amelynek hordozója éppen a Művelődési Otthon lenne. Ha már megvannak rá a lehetőségek, miért is ne alakítanánk ki egy ütőképes kulturális közösséget ebben a térségben? Az emberek nemcsak a munkahelyükre utaznak napi száz kilométereket, de szórakozás céljából is. A székelykevei kulturális életnek gazdag hagyományai vannak, de élő színházat, mozit is terveztem, és igazán remélem, hogy nemcsak húsz-harminc ember lesz rá kíváncsi. Egyébként a székelykevei Művelődési Otthon keretén belül jelentős tevékenységet folytat a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Szalmaszál Ifjúsági Művelődési Egyesület. A Szalmaszál IME-nek van egy azonos nevű tánccsoportja, két-három korcsoporttal, a Petőfi Sándor ME pedig férfi-, női és vegyes kart tart állandó mozgásban. A Művelődési Otthon, pontosabban a helyi közösség teszi lehetővé a Székelykevei Igaz Szó közlöny megjelenését, havi rendszerességgel. A helyi rádiónk heti két, két és fél órás műsort sugároz vasárnaponként a kevevári Bus Radio hullámhosszain. Az adás interneten is fogható. Vannak tehát lehetőségeink, melyekre azért ráférne némi ,,vérátömlesztés”.
* Jelenlegi munkaköre teljes embert igényel. Bemutatkozó szakmai önéletrajzában is említette, hogy előző tevékenységének Hertelendyfalva, majd Pancsova volt a bölcsője. Távozását mennyire érezik meg ezek a közegek? Elvégre minden ember ereje véges, nem szakadhat darabokra. Vagy netalán mégis?
- Tevékenységemet az új helyzethez alkalmazkodva igyekszem módosítani. Valójában éppen ez ad új lehetőséget ahhoz, hogy a már meglévő kapcsolatokat erősítsem. Természetesen továbbra is számíthat rám a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület és a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület is, akárcsak a fejértelepiek, a sándoregyháziak és a többiek is. Egyébként a pancsovai Petőfinek 1994 óta vagyok a tagja. Eleinte a Maroknyi népi tánccsoportban táncoltam, énekeltem a férfikórusban, majd néhány éve zenésztársaimmal megalapítottuk a Csörömpölő népzenei együttest, melynek prímása, vezetője vagyok.
* Mi lesz az említett pancsovai szakcsoportok sorsa?
- A Maroknyi tánccsoport aktív korosztályának a jövőjét egy összevont, al-dunai folklórtömörülésben látom, de ezt az elképzelést csak egy óvoda-játszoda létrehozásával, vagyis az utánpótlás mielőbbi biztosításával lehetne megvalósítani. Összevonva nemcsak a megmaradásra van reális esélye, de a fejlődésre is. Közös sorsban osztozunk. A magyarság, fiataljaink nemzeti öntudatának megélése és vállalása továbbra is egyéni dolog. A Csörömpölő zenekar akár profi szinten is működhetne, már ami a hagyományőrzést illeti. Úgy vélem, elég jól kitanultuk a szakmát fennállásunk mintegy négy esztendeje alatt. Most talán a magyar nyelvterület szélesebb zenei dialektusában is gondolkozni kellene, tovább kutatva persze a bukovinai ősök hagyatékában. Mert lenne még mit felkutatni, feldolgozni, (be)gyakorolni... Csakhogy időközben felnőttünk, munkaviszonyt létesítettünk, és már nem olyan egyszerű heti rendszerességgel összejönni próbálni, csupán a magunk örömére, szórakoztatására. Mindenképpen átfogó megoldást jelentene, ha ezt a már meglévő, még teljesen szét nem esett zenekart is sikerülne bevonni a ,,székeli projektum”-ba. Mert az is igaz, hogy nekünk eleve nincs olyan ,,piacunk”, mint a bácskai zenekaroknak, melyek akár hetente is tarthatnak táncházat. Itt délen nagyon csekély az igény az efféle szórakozás iránt.
* Helyet kapott-e tervei között a két évvel ezelőtt útjára indított Guzsalyas, vagyis a négy helyszínt megért, majd abbamaradt al-dunai vándor gyermektáncházak folytatása?
- Elméletileg igen, csakhogy éppen az is a tánccsoportok létezéséhez kapcsolódik. Embertelenül nagy munka lenne számomra, hogy a PancsovaHertelendyfalva-Székelykeve háromszögben élve valahol egyedül végezzek minden teendőt: az érdeklődés felkeltését, az érdekeltek toborzását, az információ frissítését, a költségekkel való elszámolást... Volt ezzel kapcsolatban is egy pályázati lehetőség decemberben, de visszafogtam magam. És még valami: terveimet nemcsak Művelődési Otthon működését biztosító székelykevei helyi közösségnek juttatom el, de szeretném a nyilvánosságot is tájékoztatni. Társuljanak, segítsenek, véleményezzék a dolgokat... Fogjunk össze, mert egyedül nem jutok messzire. A székelykevei Művelődési Otthon jövőjét maguknak a székelieknek kell megalapozniuk a saját igényeiknek megfelelően. Sajnos, hátráltató az a körülmény, hogy az intézményt annak jelentős adósságával együtt vettem át, viszont az évi terv most előttünk van, szabad, és lehet tenni valamit a bajok orvoslása érdekében. Vágyaimat, elképzeléseimet nem rejtem véka alá. Szeretném, ha mindenki megtalálná benne a saját helyét. Legyen az akár egyén, akár szervezet vagy bárki!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..