home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elképesztő dráma után Argentína harmadszor világbajnok
Tóth Tibor
2022.12.18.
LXXVII. évf. 50. szám
Elképesztő dráma után Argentína harmadszor világbajnok

Argentína—Franciaország 3:3, tizenegyesek után 7:5

Argentína harminchat évet várt arra, hogy megszerezze harmadik világbajnoki címét, hiszen legutóbb 1986-ban a Maradona nevével fémjelzett válogatott jutott fel a csúcsra. Dél-Amerika legutóbb 2002-ben nyert világbajnokságot, akkor Brazília győzött a Japánban és Dél-Koreában megrendezett vb-n, így Messi és társai húsz év után szereztek világbajnoki címet a kontinensnek. A 7-szeres aranylabdás, ötödik világbajnokságán játszott Lionel Messi első alkalommal emelhette magasba a világbajnoknak járó trófeát. Az argentin sztárjátékos 26. világbajnoki mérkőzését játszotta a döntőben, amivel megdöntötte a német Lothar Matthäus rekordját.

(Szalai Attila rajza)

Hihetetlen fordulatokat produkált a döntő, Argentína már kétszer a kezében tartotta a világbajnoki trófeát, mely majdnem kicsúszott. 80 percig magabiztosan játszottak az argentinok, és ekkor nem sokan hitték volna, micsoda drámát tartogat a mérkőzés hátralévő része. A dél-amerikaiak a 23. percben jutottak vezetéshez, amikor Di María tört be a francia tizenhatosba, ahol Dembélé fellökte, Marciniak lengyel játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A labdához Messi állt oda, és magabiztosan talált a hálóba. A franciák nem tudták felpörgetni a játékot, fásultan és bizonytalanul játszottak, az argentinok pedig egy villámgyors támadás után Di María góljával megduplázták előnyüket.

A második félidő első felében nem változott a játék képe, a várt francia nyomás elmaradt, inkább az argentin lábakban volt benne a harmadik gól. A félidő közepén, a 67. percben veszélyeztették először a franciák a kaput, de Kolo Muani fejese mellé nem találta el a kaput, majd három perccel később Mbappé lőtt, de a labda a kapu felett hagyta el a játékteret. Az utolsó tíz percben következett a dráma. A 80. percben egy argentin labdavesztés után a tizenhatosba betörő Kolo Muanival szemben Otamendi szabálytalankodott, és Mbappé tizenegyesből megszerezte a franciák első gólját. Egy perc múlva a csereként beállt Coman Messitől vette el a labdát, majd Mbappé elé került, aki kapásból a bal alsóba bombázott. Jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás. A 109. percben Lautaro Martínez lövését előbb védte Lloris, a kipattanót azonban Messi értékesítette, és újra Argentína került előnybe. De az izgalmaknak itt még nem volt végük, a 118. percben ugyanis Montiel kezéhez ért a labda, a megítélt büntetőből pedig újra Mbappé volt eredményes. A teljes fordulat a 123. percben következhetett volna be, amikor Kolo Muani került óriási helyzetbe, de Emiliano Martínez spárgázva védett. Következtek a büntetők, melyek során az argentinok közül Messi, Dybala, Paredes és Montiel is gólt lőtt, míg a franciák közül csak Mbappé és Kolo Muani volt eredményes, Coman tizenegyesét védte Martínez, Tchouaméni pedig mellélőtt.

A katari világbajnokság véget ért, 2026-ban az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada ad otthont a következő labdarúgó-világbajnokságnak

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..