home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Elismerés a muzslyai iskolának
Kónya-Kovács Otília
2012.05.23.
LXVII. évf. 21. szám
Elismerés a muzslyai iskolának

Etnonap az iskolábanBizonyára minden muzslyai - nemcsak mostani, hanem egykori - tanuló is büszke arra, hogy a Szervó Mihály Általános Iskolát Szerbia 63 legjobb iskolája közé sorolták, és a tanintézmények élvonalába tartozik. Hogy bemutassuk ezt az iskolát, összefoglalónkat talán a régmúltt...

Etnonap az iskolában

Bizonyára minden muzslyai - nemcsak mostani, hanem egykori - tanuló is büszke arra, hogy a Szervó Mihály Általános Iskolát Szerbia 63 legjobb iskolája közé sorolták, és a tanintézmények élvonalába tartozik. Hogy bemutassuk ezt az iskolát, összefoglalónkat talán a régmúlttal illik indítani...
Muzslya ''fiatal” településnek számít, 1890-ben kezdték ezt a tájat betelepíteni. Már a falu történetének kezdetén nagy jelentőséget tulajdonítottak az oktatásnak, a közösségi életnek: az óvoda 1892-ben kezdett működni, a templom 1902-ben épült, az iskolában először 1893-ban szólalt meg a csengő. Eleinte 423 család próbálkozott itt új életet kezdeni. Az adatok szerint majdnem minden családban volt iskolaköteles gyerek, hiszen 420-an kezdték meg tanulmányaikat - persze, rendszertelenül látogatva a tanítást. Az intézmény 1972-ben élte fénykorát: 1270 tanulója volt, és ekkor épült fel az iskola új épülete is a település központjában.

Muzslyai diákok a tavalyi ÁMV-n

A Szervó Mihály Általános Iskolában a 2011/12-es tanévben 832 diák tanul. Általában három-három párhuzamos osztály nyílik minden évben magyar és szerb nyelven. Négy éve történt meg, hogy a magyar tagozaton csak két első osztályt tudtak indítani, így a 47 tagozat közül 23-ban folyik magyar nyelven az oktatás. Két épületben zajlik a tanítás, mindkettőben napközi is működik, amelyben negyedik osztályig fogadják a diákokat, akik egy-egy pedagógus felügyeletével készítik el a házi feladatokat, illetve hasznosan töltik el az idejüket a tanórák előtt, illetve után, amíg a szüleik nem mennek értük.
Mgr. Hallai Zoltán igazgató nagy megelégedettséggel fogadta a hírt, hogy az ő iskolája is a szerbiai oktatás élvonalába tartozik. Mint ismeretes, az Oktatási Minisztérium több szempont alapján értékelte az intézményeket. Például azt is fontosnak tartotta, hogy a végzős diákok érettségi vizsgáján milyen eredmény született, és hogy a tanulók a kívánságlista első pontjában feltüntetett középiskolában tanulhattak-e tovább vagy sem. Az iskola adatai szerint a fiatalok 87 százaléka az első pontban feltüntetett középiskola első osztályába iratkozhatott. A diákoknak a versenyeken való részvételét és az ott elért eredményeit is tanulmányozták. Az iskola igencsak büszke arra, hogy tanulói több tantárgyból is dobogós helyezést értek el a köztársasági versenyeken.
A rangsoroláshoz a pályázatokon való részvételt is számba vették. A muzslyai iskola több nagyobb projektum részese volt az elmúlt években. Az egyik, európai uniós projektum keretében megoldották az iskola Szervó Mihály utcai épületének hőszigetelését: az összes ablakot és ajtót kicserélték. A munkálatok értéke meghaladta a 110 ezer eurót. A beruházásnak hála ma már sokkal hatékonyabban tudják fűteni a téli időszakban a tantermeket.
A határon átívelő IPA-programok egyikének is részvevői voltak. A BRIRA projektumot Nagybecskerek önkormányzata által a szentesi Jövőnkért Művészetoktatási Intézménnyel közösen valósította meg a tanintézet. A nemzeti identitás erősítése is a célok egyike volt, a szülőknek pedig azt üzenték, hogy ezen a tájon is boldogulni tudnak a gyerekek, ha magyarul tanulnak. A projektum keretében honismereti tábort szerveztek, s néptáncra oktatták a jelentkezőket, népzenei koncertet, drámai műhelyt tartottak, továbbá felléptek egy regionális színházi fesztiválon, részt vettek író-olvasó találkozón, és barátkoztak, ismerkedtek.
A tolerancia erősítését szolgáló program keretében az erőszakmentes iskolák egyikeként több környező tanintézménnyel szerveztek közös programokat.
A környezetbarát iskola pályázaton is nyertek már. Ennek keretében egyes tantárgyakat az iskola parkjában kialakított nyitott tanteremben oktatnak.
A szorgalmas, tehetségek diákokon kívül a pedagógusok is tanulnak, képezik magukat: több továbbképzésen vesznek részt évente. Időnként táborok helyszínéül szolgál a muzslyai iskola, most is javában készülődnek a nyáron megrendezésre kerülő német nyelvi táborra. Az egyik legnagyobb ünnep a december 6-ai iskolanap, amely az iskola minden diákját mozgósítja. Tavaly rendhagyó módon mindkét épületben műhelyeket alakítottak ki, sportversenyeket szerveztek, különféle tehetség-bemutatókat szerveztek, és mindenki igazán jól érezte magát. Nem hagyható ki a felsorolásból a gyermekhét idején már többször megszervezett, nagy népszerűségnek örvendő vásár sem, amelyre nemcsak a diákok készülnek, hanem a családok minden apraja-nagyja. A vásárban szebbnél szebb alkotások kerülnek eladásra, rengeteg megunt játék talál új kisgazdára, a nagyik és anyukák ügyességét pedig a látványos, finom sütemények dicsérik. Emellett a gyermekhét egy napján mindenki elviheti az iskolaudvarba kedvenc háziállatát, és akkor állatsimogatóvá válik a környék. Olyankor még kutya-macska barátságok is köttetnek, és a tollasok is ismerkednek egymással.
Jelenleg javában tart az év végi hajrá, s a hangulat már a nyarat idézi. A nyolcadikosok a ballagást tervezgetik, a búcsúestre készülődnek, de izgalommal tölti el őket a záróvizsga és az új iskola, a középiskola gondolata is. A jövendőbeli kisiskolások pedig már másfél hónapja ismerkednek új környezetükkel, délutáni foglalkozást szervez részükre a leendő tanítónőjük. Éppen ezért az idén várhatóan már egy könnycsepp sem gördül le a kis elsősök arcán a következő tanév első napján, hiszen ők már nem félnek az iskolától: megbarátkoztak vele meg a tanító nénivel is.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..