home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elisabeth szabadságvágya
Tóth Lívia
2009.08.26.
LXIV. évf. 34. szám
Elisabeth szabadságvágya

- Szabó Attila felvétele1996-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatta először a magyarországi közönség a világhírű, magyar származású zeneszerző, Lévay Szilveszter és a Grammy-díjas Michael Kunze darabját, az Elisabethet, mely azóta hatalmas nemzetközi sikerrel hódít a világban. A produk...

- Szabó Attila felvétele

1996-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatta először a magyarországi közönség a világhírű, magyar származású zeneszerző, Lévay Szilveszter és a Grammy-díjas Michael Kunze darabját, az Elisabethet, mely azóta hatalmas nemzetközi sikerrel hódít a világban. A produkció -- miként tizenhárom évvel korábban -- az idén is a Budapesti Operettszínházzal együttműködve az immár Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor rendezésében került a Dóm tér színpadára.
Elisabeth mindmáig az egyik legismertebb asszonya az újkori Európa történetének. A szépségkultuszt szinte tökélyre fejlesztő, ország-világ által ünnepelt, történelembe beleavatkozó, lovakon száguldó, mindenfelé utazó, gyakran rejtőzködő-menekülő, titokban verseket író, de szomorú sorsú királyné már életében jelképpé vált. A musical, amely a Halál alakjának köszönhetően rendkívül misztikusra sikeredett, bemutatja Erzsébet végtelen szabadságvágyát, de leszámol a könnyes lányregények Sissi-képével és a boldog Ferenc József-i békeidők nosztalgiájával is. Megindító vallomása, az Az már nem én lennék című dal, halálakor is visszatér, jelképezve, hogy élete végéig hű maradt önmagához. A szerep talán legnagyobb kihívása, hogy a történet a fiatal, szinte gyermek Sissitől az idősödő asszony haláláig ível.
A női főszereplőn kívül a közönség két férfira figyel igazán: a Halálra, aki ebben az esetben nemcsak egy intelligens lény, hanem gátlásokkal teli hősszerelmes is, valamint a szinte minden jelenetben feltűnő Luchenire. Nagyszerű ötlet, hogy magát a történetet éppen a gyilkos meséli el.
Az öt szegedi előadás kettős szereposztásában az Operettszínház közönségének kedvencei szerepelnek: Elisabeth: Janza Kata/Füredi Nikolett, Luigi Lucheni, Elisabeth gyilkosa: Földes Tamás/Száraz Tamás, Halál: Szabó P. Szilvester/Homonnay Zsolt, Ferenc József: Bereczki Zoltán/Bálint Ádám, Zsófia főhercegnő: Molnár Piroska/Nádasi Veronika, Rudolf főherceg: Dolhai Attila stb. Közreműködik a színház Musical együttese, a Pesti Broadway Stúdió növendékei, a Szegedi Szabadtéri Játékok énekkara, tánckara és statisztái, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar Makláry László vezényletével. A látványos díszlet Szegő György ötlete alapján készült, jelmeztervező Velich Rita.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..