home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Elindultak a kimenekítő gépek
Talpai Lóránt
2023.10.19.
LXXVIII. évf. 42. szám
Elindultak a kimenekítő gépek

160-170 000 amerikai tartózkodik Izraelben — Muzulmánok tízezrei tüntettek — Elárverezték a titokzatos kincset

160-170 000 amerikai tartózkodik Izraelben

Az amerikai kormányzat bérelt repülőgépeket küldött Izraelbe azokért az amerikai állampolgárokért, akik elhagynák a Hamász támadása nyomán bizonytalanná vált térséget — közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Matthew Miller szóvivő szerint a lépést az indokolja, hogy a menetrend szerinti repülőközlekedés korlátozottá vált. Azt is hozzátette, az adminisztráció egyeztet a légitársaságokkal is, hogy a következő napokban szélesítsék a lehetőségeket Izrael elhagyására. A hivatalos becslések szerint mintegy 160-170 000 amerikai tartózkodik Izraelben turistaként, életvitelszerűen vagy más keretek között. A washingtoni Fehér Ház azt is bejelentette, hogy már legkevesebb 27 amerikai áldozata van a harcoknak. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora elmondta, az eltűntként nyilvántartott amerikaiak száma 14, és arra kért minden amerikait, készüljön fel további rossz hírekre.

 

Muzulmánok tízezrei tüntettek

Muzulmánok tüntettek a palesztinok mellett a Közel-Keleten, tiltakozásul a Gázai övezetre mért izraeli légicsapások miatt és az Izrael által tervezett szárazföldi invázió ellen. Az elmúlt napokban muszlim hívők tízezrei özönlöttek az utcákra a jordániai Ammántól a jemeni Szanaáig. A húszi lázadók által irányított jemeni fővárosban, Szanaában a televízió is közvetítette az utcákon tolongó, jemeni és palesztin zászlókat lengető tömeget. A lázadók a „Halál Amerikára!”, „Halál Izraelre!” jelszavakat skandálták. Iszlámábádban, Pakisztán fővárosában az ima után amerikai és izraeli zászlókat tapostak meg az utcára vonult hívők. Bagdad központjában, a Tahrír téren felvonulók azt kiabálták: „Nem a megszállásra! Nem Amerikára!” Az iráni fővárosban, Teheránban is tüntettek.

 

Elárverezték a titokzatos kincset

A becsült 300 000 eurós bevétel töredékéért, 25 000 euróért kelt el a Mont Blanc-on tíz éve talált titokzatos kincs a franciaországi Chambéryben megrendezett árverésen. Az értékes drágaköveket — smaragdokat, zafírokat és rubintokat — tartalmazó fémdobozra a Bossons-gleccseren bukkant rá egy túrázó 2013-ban. A Raphael nevű francia fiatalember átadta a rejtélyes dobozt a hatóságoknak, melyek nyomozást indítottak a kincs tulajdonosa után. A kutatás nem hozott eredményt, bár felmerült, hogy az Air India légitársaság 1966-ban a Mont Blanc-on lezuhant repülőjének egyik utasa lehetett a tulajdonos, mert a drágakövek egy Made in India feliratú zsákocskában voltak. A szerencsétlenség, melyet senki sem élt túl, a légitársaság 117 utassal Mumbaiból New Yorkba tartó járatával történt. A francia törvények szerint ha nincs meg a tulajdonos, a talált kincs a felfedező és a helyszín (Chamonix) között egyenlő arányban oszlik meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..