home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elhúzódó politikai válság Budapesten
2006.11.01.
LXI. évf. 44. szám
Elhúzódó politikai válság Budapesten

Megbénították az opendemokracy oldalát. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hónap elején még jócskán vezette (87 százalékkal) a hónap legrosszabb demokratájának címére indított internetes szavazást az opendemokracy.net oldalon, de a múlt héten - magyar hackerek - támadást indítottak a szavazá...

Megbénították az opendemokracy oldalát. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hónap elején még jócskán vezette (87 százalékkal) a hónap legrosszabb demokratájának címére indított internetes szavazást az opendemokracy.net oldalon, de a múlt héten - magyar hackerek - támadást indítottak a szavazás ellen, így megbénítva azt. Gyurcsány Ferenc olyanokkal került egy listára, mint a nacionalista török kormányfő, Recep Tayyip Erdogan, a japán miniszterelnök, a saját alkotmányt bütykölő Abe Sinzo, a puccsal hatalomra került thai Sonthi Boonyaratglin tábornok, a szerb nacionalista Vojislav Koštunica vagy a gyerekrabló dubai milliárdos, Mohamed bin Rasid Al Maktum.
Tárki: erősödött az MSZP. A parlament október 6-i bizalmi szavazása óta 6 százalékponttal erősödött az MSZP, derült ki a Tárki legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az október 6-a és 17-e között végzett reprezentatív felmérése szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 50, a szocialisták 41 százalékon állnak.
Kuncze levele. Kuncze Gábor levélben kérte az Európai Néppárt elnökét, vesse latba befolyását Orbán Viktornál, hogy a Fidesz elnöke az Országgyűlésben politizáljon, őszintén tárja a magyar választók elé a Fidesz elképzeléseit, és nyújtson az ország számára modern kereszténydemokrata alternatívát. Kuncze Gábor egyúttal reményét fejezte ki a néppárt elnökének, hogy legközelebbi magyarországi látogatása során körültekintően fog tájékozódni, mielőtt nyilatkozik.
Orbán strasbourgi beszédéről és az ,,utolsó demokratikus lehetőség”-ről. A Fidesz elnöke az MTV Este című műsorában úgy értelmezte saját korábbi mondatait, hogy ,,az Európai Uniónak tudnia kell, hogy ha posztkommunista kormányok vannak hatalmon közép-európai országokban, akkor kellő körültekintéssel kell eljárni, és el kell kerülni az olyan magatartást, amelyet biztatásnak vagy segítségnyújtásnak értékelnek ezek a kormányok". Orbán Viktor korábban az Európai Néppárt frakcióülésén azt mondta: ,,az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból sem a hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak".
Fejbe lőtték, majd menekülés közben ötször hátba. Rendőri bántalmazás miatt tett feljelentést az ügyészségen az a férfi, akit felszólítás nélkül öt méterről lőttek fejbe a rendőrök a Síp utcában 23-án.
MSZP: Orbán Viktort már csak Kósa Lajos állíthatja meg. A Fidesz felelőtlen elnökét a Fidesz részéről már csak Kósa Lajos állíthatja meg - jelentette ki Oláh Lajos, az MSZP hajdú-bihari elnöke. Oláh arra kéri Kósát, Debrecen fideszes polgármesterét, hogy vonassa vissza Orbán Viktorral azokat a mondatokat, amelyeket az Európai Parlamentben mondott. A szocialista politikus szerint a Fidesz elnöke alig leplezetten arra kérte az Európai Uniót, hogy az ne folyósítsa a 2007. január 1-jétől esedékes fejlesztési pénzeket. ,,Ilyet csak olyan ember mond, aki a hazájánál sokkal jobban szereti a hatalmat" - mondta az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke. Orbán szavait idézve úgy fogalmazott, hogy a Fidesz elnöke rárontott saját nemzetére, méghozzá a legalantasabb politikai szándéktól vezéreltetve.
,,Véletlenül” szavazott igennel az MDF-es Vaskor László. Az MDF-es képviselő ,,mellényomott", vagyis véletlenül szavazta meg a közterület-használat szabályairól szóló rendeletmódosítást a Fővárosi Közgyűlésben - mondta Katona Kálmán, a párt közgyűlési frakciójának tagja pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A módosítás értelmében a jövőben nemcsak a kulturális, hanem a politikai rendezvények esetében is a főváros szakbizottságának engedélyére lesz szükség a színpad, a hangosító és kivetítő berendezések, valamint a járműveknek nem parkolási jellegű, hanem olyan közúti elhelyezéséhez, mint amilyen a jövő heti gazdatüntetés miatt várható. Ez utóbbi rendelkezés gyakorlatilag lehetetlenné teszi a gazdák tervezett fővárosi tüntetését.
A kórházak nem adhatják ki a sérültek adatait. Egy kórház az adatvédelmi biztoshoz fordult, mert a rendőrség az október 23-i tüntetéseken megsérült emberek adataira volt kíváncsi. Péterfalvi Attila szerint a rendőrség kérésének teljesítése sértené a betegeknek a személyes és különleges adataik védelméhez való alkotmányos jogát.
Rendőri túlkapásokról érdeklődik az Európai Bizottság. A tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődik Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében - erősítette meg az EU-biztos szóvivője az MTI-nek pénteken a Népszabadság című napilap aznapi értesülését.
A főkapitány hivatalából való felfüggesztését követeli a Fidesz. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány felfüggesztését követelte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Pokorni szerint a zavargásokkor tanúsított rendőri fellépés ,,tűrhetetlen és megmagyarázhatatlan", ezért a Fidesz azt követeli, hogy Gergényi ellen induljon eljárás. Pokorni szerint a főkapitánynak magyarázatot kell adnia arra, miért az Astoria felé terelte a rendőrség a tüntetőket október 23-án, és miért nem biztosította az ott megrendezett nagygyűlés védelmét.
(Szerkesztőségi hírösszefoglaló)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..