Elhunyt msgr. Slavko Večerin, a Szabadkai Egyházmegye püspöke
2022.08.27.
LXXVII. évf. 34. szám
Elhunyt msgr. Slavko Večerin, a Szabadkai Egyházmegye püspöke

A Szabadkai Egyházmegye tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy Msgr. Slavko Večerin szabadkai püspök 2022. augusztus 26-án, pénteken az esti órákban elhunyt a Nagybecskereki Egyházmegye Misericordia Idősek és ápolást igénylők otthonában, Nagykikindán.

Slavko püspök úr rövid és súlyos betegség után, 66 évesen, szentségekkel ellátva, papságának 40. és püspökségének 2. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. A Szabadkai Egyházmegye Isten irgalmába ajánlja elhunyt főpásztorát, minden hívőt pedig arra buzdít, hogy imádkozzon a lelke üdvösségéért.

Slavko néhai püspök temetésének időpontjáról a Szabadkai Egyházmegye időben tájékoztatja a nyilvánosságot.

Adjon az Úr örök nyugodalmat néki!


Msgr. Večerin Slavko, megboldogult szabadkai megyéspüspök önéletrajza:

Msgr. Večerin Slavko 1957. június 6-án született, Szabadkán. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányai után, a Szabadkai Egyházmegye növendékeként belépett a Zágrábi Érseki Szemináriumba, és ott 1976. és 1983. között, a Katolikus Teológiai Fakultáson végezte filozófiai és teológiai tanulmányait.

1983. augusztus 14-én szentelték pappá. Az első két szolgálati évét a zombori Szentháromság plébánián töltötte, káplánként, majd 1985-ban a bácsi Szent Pál plébánia kormányzójává nevezték ki. 1991-ben áthelyezték Szabadkára, ahol a Paulinum Kisszeminárium lelkésze, valamint a Püspöki Hatóság levéltárosa volt. 1994-től és 2006-ig a Szabadkai Püspökség titkári feladatkörét látta el. Emellett az 1998. és 2008. közötti időszakban a bajmoki Szent Péter és Pál plébánia plébánosa volt, majd 2011-től 2016-ig a szabadkai Mária, az Egyház Anyja plébánia plébánosa és egyben az ide tartozó Mária-kegyhely, Szentkút rektora. 2016 óta a zombori Szent Kereszt Felmagasztalása plébánia plébánosa.

Általános helynökké 2005-ben nevezték ki. Két mandátumban a Tanácsosok Testületének tagja volt. 1999-től 2009-ig a Jugoszláv Püspöki Konferencia, majd a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia Liturgikus Bizottságának tagja volt.

A Boldogságos Szűz Máriáról elnevezett Ákosmonostori apáti címmel 2004. február 15-én ruházták fel, a Pápai Prelátusi címmel pedig 2006. január 16-án.

Msgr. Večerin Slavkot 2020. szeptember 8-án nevezték ki szabadkai megyéspüspöknek, és ugyanabban az évben november 14-én szentelték püspökké amikor át is vette a Szabadkai Egyházmegye kormányzását.

(A Szabadkai Egyházmegye közleménye)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..