home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elhunyt Szarapka Tibor szobrász.
2020.05.29.
LXXV. évf. 22. szám
Elhunyt Szarapka Tibor szobrász.

57 éves korában, május 28-án meghalt Szarapka Tibor Vajdaság egyik legjelentősebb magyar szobrásza, akinek alkotásai évtizedekre meghatározták a hazai köztereket.

A vajdasági művészetben a kilencvenes évek elején jelent meg, első kiállítása 1990-ben volt. Az újvidéki Művészeti Akadémián 1992-ben végzett. A szabadkai Képzőművészeti Találkozóban rendezett 1999-es és az újvidéki Zlatni Oko Galériában 2000-ben megrendezett kiállítása a vajdasági képzőművészet egyedülálló jelenségeként mutatta be e szobrász alkotásait. Művészetében a festészet és a szobrászat kiegészítették egymást. Részt vett több művésztelep munkájában. Kiállításokon szerepelt Vajdaságban és Magyarországon. Vajdaságban a nevéhez fűződik a Kövön nyugvó két madár, Iványi István és Kosztolányi köztéri szobra. A Szabadkai Gyermekszínházban 2002-től dolgozott, mint díszletkészítő és tervező.

Sajátos formafelfogása révén mindig jól felismerhető, szuverén művész maradt. Számos elismerésben és díjban részesült.


Fotó:Ujvári Sándor/MTI

Emlékét megőrizzük.

Szabadkai Gyerekszínház

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..