home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Elhunyt Pénzes Henrietta
(K. F.)
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám
Elhunyt Pénzes Henrietta

(Szegedi tudósítónktól)
1. Élt 18 évet. Pénzes Henrietta alig vált felnőtté, már el is távozott e világból. - Frank Yvette felvételeOtt volt az egész falu. Az alig ezer lakosú Magyarcsanád apraja-nagyja eljött a tragikus sorsú, 18 éves Pénzes Henrietta temetésére. A községházán fekete zászló...

(Szegedi tudósítónktól)
1. Élt 18 évet. Pénzes Henrietta alig vált felnőtté, már el is távozott e világból. - Frank Yvette felvétele


Ott volt az egész falu. Az alig ezer lakosú Magyarcsanád apraja-nagyja eljött a tragikus sorsú, 18 éves Pénzes Henrietta temetésére. A községházán fekete zászlót lobogtatott a szél, az utcákon egy teremtett lelket sem lehetett látni. Annál többen voltak a temetőben. A szülőkön, a rokonokon kívül ott voltak a falu elöljárói, a lány tanárai, osztálytársai, barátnői, ismerősei, de eljöttek sokan a közeli Makóról, s a környékről is, hogy egy-egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket a szülőkkel és Heni testvéreivel. Ugyanakkor csendes, halk demonstráció volt ez egyben a brutális erőszak, az embertelen gyilkolás ellen, s figyelmeztetés az elövető(k)nek, hogy a jó szándékú és az Istenfélő emberek egyöntetűen elítélik a galád tettet.
Alig egy hónappal a szörnyű eset után került sor erre a kegyeleti alkalomra. Az előzményekről a Hét Nap hasábjain augusztus 9-i számunkban már írtunk. Emlékeztetőül: az idén július 20-án a reggeli órákban eddig nem ismert körülmények között a Makóhoz közeli Magyarcsanád falu határában előbb megerőszakolták, majd megkötözték, benzinnel lelocsolták és felgyújtották Pénzes Henrietta 18 éves varrónőtanulót. A fiatal lánynak a súlyos égési sebek ellenére volt annyi ereje, hogy -- miután kiszabadult kötelékeiből -- elvonszolja magát az egyik dűlőút menti mezőre. Az ott dolgozó munkásoknak annyit bírt még mondani, hogy egy vékony cigányfiú volt a tettes, majd összeesett, és többé nem tért magához. A teljesen összeégett fiatal lány borzalmas látványától szinte sokkos állapotba került emberek értesítették a mentőket és a rendőrséget. Henriettát helikopteren a budapesti Szent István Kórházba szállították, s többször is megműtötték. Állapota egyre válságosabbra fordult, mivel testének csaknem 70 százaléka súlyos égési sebekkel volt tele, az orvosok és a személyzet emberfeletti küzdelme ellenére augusztus 16-án elhunyt.
A rendőrség alapos vizsgálatba kezdett, és a szörnyű gyilkossági kísérlet után alig néhány órával őrizetbe vette K. András 15 éves makói roma fiút. Vallomásában elmondta, hogy azon az éjszakán kerékpárral járt ugyan a bűntett színhelyén, de a gyilkossági kísérletet tagadta. (Ezt azzal próbálta indokolni, hogy az áldozat csaknem 30 kilóval volt súlyosabb nála, tehát fizikailag is ő számított gyengébbnek.) Az elkövetés gyanújával egyébként a Muki becenévre hallgató, K. András egy S. Norbert nevű 27 éves roma fiút terhelte, aki egyébként Pénzes Henrietta barátja volt. Ez utóbbinak azonban szilárdnak hitt alibije van, nevezetesen, hogy az említett időben egy idős barátjával horgászott a Maroson. A közvélemény azonban értetlenül áll a fiatalember viselkedése előtt: a barátnője ellen elkövetett szörnyű bűntettet követően S. Norbert egyszer sem kereste fel sem a szülőket, sem Henriettát a kórházban! (Az áldozat korábbi kijelentése szerint a bűntény időpontját követő vasárnap kívánta szüleinek bemutatni barátját!) A rendőrség továbbra is vizsgálódik az ügyben és K. Andrást változatlanul vizsgálati fogságban tartja.)
Pénzes Henrietta esete megrázta az ország közvéleményét. Sokan a halálbüntetés visszaállítását követelték, mások gyors és méltó büntetést kérnek a lány ellen elkövetett szörnyű bűntett vétkesei számára. Magyarországot megrázta a makói eset. Most látszott igazán, hogy az emberek igazán együtt érzők, részvétteljesek, segítőkészek tudnak lenni. A hírre, hogy Henriettának a műtétekhez vérre van szüksége, nemcsak Makón, Szegeden és Magyarcsanádon mozdultak meg az emberek, hanem az ország legtávolabbi pontjain is jelentkeztek véradásra -- fiatalok és idősebbek egyaránt.
A fiatal lány, aki még a nagybetűs Élet előtt állt, de oda soha be nem lépett, magával vitte titkát: hogy ki volt, vagy kik voltak az elkövetők. Ezt most már csak a részletes bűnügyi vizsgálatok, a vallomások, a szembesítések és az egyéb kriminalisztikai eljárások derítik/deríthetik fel.
A gyászukban megroppant hozzátartozók és velük az ország együtt érző közvéleménye is joggal várja, hogy ez minél előbb megtörténik.

K. András tagad, S. Norbert távol marad
A rendőrség az őrizetbe vett 15 éves K. Andrást a bűntényt követően néhány órával vette őrizetbe, majd az alapos gyanú felmerülésével elrendelte letartóztatását is. A roma fiú, aki az idén végezte volna az általános iskola 6. osztályát, de megbukott, most gyanúsítottként október végéig biztosan a börtönben marad. Egyébiránt továbbra is makacsul tagadja, hogy ő követte volna el a kegyetlen bűntényt.
S. Norbert, az áldozat makói barátja, nem látogatta meg kedvesét a budapesti kórházban, s nem kereste fel annak szüleit sem Magyarcsanádon. A temetés résztvevői és a közvélemény is nagy érdeklődéssel várták, hogy a 27 éves férfi elkíséri-e utolsó útjára Henriettát. S. Norbert nem ment el a lány temetésére, hanem koszorút küldött Henrietta sírjára. Távolmaradását, mint megtudtuk, azzal indokolta, hogy nem tudja az áldozat szülei és hozzátartozói miként fogadnák őt e kegyeleti rendezvényen!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..