home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Elhunyt Milan Kundera
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Elhunyt Milan Kundera

94 éves korában Párizsban meghalt Milan Kundera cseh regény-, drámaíró — jelentette ma a cseh nemzeti televízió.

Milan Kundera elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Tréfa című regényei által vált híressé. 1975-ben Franciaországba emigrált. Ő volt a világ legsikeresebb és legtöbbet fordított cseh származású szerzője.

Milan Kundera nemcsak regényeivel írta be magát az irodalomtörténetbe, hanem azzal is, ahogyan a regényírás művészetéről gondolkodott. Eleinte verseskötetei jelentek meg, majd első regénye, a Tréfa (1965) kőkemény társadalomkritikával élt, a mű a diktatúrák élhetetlenségét mutatja be. Ahogy a regényben, úgy az életben sem ismerték a csehszlovák pártvezetők a tréfát. A könyvet betiltották, hosszú időre eltűnt a könyvesboltok polcairól. 

Forrás: B92

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..