home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Elhalasztották a házelnökválasztást
Markovics Annamária
2024.03.11.
LXXIX. évf. 10. szám
Elhalasztották a házelnökválasztást

A szerbiai parlament március 11-ére tervezett ülését Aleksandar Vučić köztársasági elnök kérésére egy héttel elhalasztották, így Ana Brnabić miniszterelnökből is egy héttel később lesz házelnök.

A parlament alakuló ülésének folytatásában a parlament alelnökeit, a főtitkárát, valamint a különféle küldöttségek és bizottságok tagjait is megválasztják.

Mivel az volt a terv, hogy március 11-én megválasztják Ana Brnabićot a parlament új elnökének, a kormány múlt heti ülésén már felkérték Ivica Dačić külügyminisztert, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét arra, hogy az új miniszterelnök beiktatásáig ő vezesse a kormányt. Dačić 2012 és 2014 között már volt Szerbia miniszterelnöke, és azóta is visszavágyik a kormányfői székbe, mindeddig azonban nem sikerült elérnie ezt a célt.

Miloš Vučević, a haladók elnöke korábban úgy nyilatkozott, az új kormányban marad néhány régi tag, de új miniszterekre is lehet számítani. Neveket azonban nem közölt.


Fotó: Tanjug

Az államfő március 10-ei, rendkívüli sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a belgrádi önkormányzati választást a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem április 28-án, hanem június 2-án tartják meg. A voksolást a törvényes határidő utolsó napján, április 3-án írja ki a parlament elnöke. Ez a döntés azután született meg, hogy Aleksandar Vučić tárgyalást folytatott a belgrádi választásban érdekelt pártok vezetőivel.

A megismételt belgrádi önkormányzati választáson ismét a hivatalban lévő Aleksandar Šapić lesz a Szerb Haladó Párt polgármesterjelöltje. A haladók szerint pártjuk most sokkal jobban fog szerepelni, mint decemberben, és nem kétséges, hogy meglesz-e a kellő többségük a 110 fős városi képviselő-testületben.

A korábbi bejelentésekkel ellentétben a nyár elején esedékes önkormányzati választásról nem beszélt az államfő, így nem lehet tudni, hogy például a vajdasági városokban mikor lesz a voksolás. Ezzel összefüggésben Vučić csak annyit mondott, hogy minden választást a törvényes és alkotmányos határidőkön belül fognak megtartani.

A köztársasági elnök arról is beszámolt, hogy a pártokkal történt egyeztetés után egyértelmű, az Aleksandar Vučić — Szerbia nem állhat meg nevű listának megvan a kellő többsége ahhoz, hogy kormányt tudjon alakítani, és néhány napon belül a miniszterelnök-jelölt nevét is közlik majd. Hozzátette: erős kormányra van szükség, mert Szerbia katonailag semleges ország, melyet NATO-tagországok, valamint NATO-tagságra vágyó országok vesznek körül, emellett az egyetlen olyan ország Európában, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, ezért nagy nyomás nehezedik rá. Ilyen körülmények között pedig érthető, hogy egyes országok a képviselőik által igyekeznek befolyásolni a szerbiai belpolitikát is — tette hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..