home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elfújta a szél...
AGÁRDI Gábor
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám
Elfújta a szél...

Az Egyesült Államokban sokan panaszkodnak arra, hogy a filmszínházak széksorai szellősebbek, mint az elmúlt években. A dollármilliós, olykor milliárdos bevételekről olvasva azonban ez a mondat hihetetlennek hangozhat.

A moziba járók száma az eddigiekhez képest valóban csökkenő tendenciát mutat, de mivel a jegyárak az Elfújta a szél rekordbevétele óta csaknem a tízszeresére emelkedtek, a kisebb közönség mégsem jelent kevesebb pénzt.

1939-ben még negyed dollár is elegendő volt ahhoz, hogy a nagyérdemű az álomgyár királyaként emlegetett Clark Gable bajuszában gyönyörködhessen. Mára átlagban kilencet is elkérnek, ha valaki Matthew McConaughey fedetlen felsőtestére vagy Amy Adams formás bájaira kíváncsi.

Hollywoodban a nagy filmgyárak egykoron még mertek kockáztatni, az új évszázad hajnalán azonban a producerek már azzal is meg vannak elégedve, ha aktuális filmjük visszahozza a gyártási költséget. A világ egyik legmegbecsültebb képírója, Martin Scorsese is egyfajta új hullámot követve fiatalabbra cserélte egykori múzsáját, mivel rájött, hogy a hetvenes évek nosztalgiájából már nem tudna megélni. Az akkori generáció leszármazottai ugyanis inkább Leonardo DiCaprio féktelen játékára kíváncsiak, mintsem egy kiöregedett Robert De Niro — fénykorát idéző — alakítására. Rossz nyelvek szerint az álomgyárban már nem születnek igazán eredeti ötletek. Készül a Csillagok háborúja hetedik része, az Űrszekerek reneszánszát éli, minden nyárra jut legalább két képregény-feldolgozás, és James Bond már 1962 óta áll őfelsége szolgálatában. Mostanság már a név sem kötelez!

Johnny Depp a Karib-tenger kalózai sorozattal másfél milliárd dollárt hozott az egyik nagy stúdiónak, de az utóbbi években nagyon gyengén szerepeltek próbálkozásai. George Clooney saját bevallása szerint töretlen népszerűségnek örvend a hölgyek körében, de az iránta érzett szimpátia sajnos a mozijegyeladáson már nem igazán látszik. Nicolas Cage-nek mostanság sehogy sem sikerül az egyéniségéhez illő parókát találnia. A közösségi oldalakon keményen ostorozzák is, amiért a kamera előtt minden alkalommal „vállalhatatlan” hajpótlékkal látható. Arnold Schwarzenegger pedig nyugdíjas terminátorként időről időre visszatér a filmvászonra (I'll be back), de már rá sem kíváncsiak annyian, mint kaliforniai kormányzósága előtt.

Liam Neeson viszont megannyi kollégájával ellentétben szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a 2000-es évek eleje óta szinte minden korszakos kasszasikerben feltűnt. Ráadásul a kisebb költségvetésű koprodukciós filmjei is, mint az Elrabolva, az Ismeretlen férfi vagy a Non-Stop is rendre az amerikai, a japán vagy az európai bevételi listák valamely dobogós helyén tündökölnek. A kritikusok véleménye szerint 2014-re Tom Cruise lett az egyetlen klasszikus értelemben vett filmszínész, akit a néhai James Stewart utódjaként is emlegetnek. Stewart ugyanis karrierje csúcsán már sem Thália szentélyében, sem tévésorozatban nem volt látható. Kizárólag a vászonról köszönt vissza, ahogyan ezt Tom Cruise-tól is megszokhattuk. Zárójelben jegyezném meg, hogy Cruise filmjeiért a mozi szerelmesei manapság is kinyitják pénztárcájukat.

Hangozzék bármennyire elcsépelten is, de változnak az idők, és a korral együtt változunk mi is, kedves olvasók. Valahogy mégis az az érzésem, hogy ebben a kaotikus (film)világban Jack Nicholson nevet a legjobban ezen az egész cirkuszon. Hiszen minden reggel legalább ötvenezer dollárral nő a bankszámlája. Még azokon a napokon is, amelyeken egyetlen percet sem dolgozik.        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..