home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Elfogadták az állami földek bérbeadásáról szóló határozatot
Kartali Róbert
2020.12.03.
LXXV. évf. 49. szám
Elfogadták az állami földek bérbeadásáról szóló határozatot

A Szabadkai Városi Képviselő-testület mai, negyedik rendes ülésén elfogadták a város területén állami tulajdonban lévő mezőgazdasági földterületek bérbeadását szabályozó határozatot. Az ülésen nyolc napirendi pont szerepelt, egyebek mellett döntöttek a Palicsi Állatkert igazgatójának személyéről is. 

A Szabadka Város mezőgazdasági földterületei védelmének, rendezésének és használatának 2020. évi programjáról szóló határozatot kisebb viták után fogadta el a testület. Az ellenzék azt nehezményezte, hogy a határozat elfogadásának határideje még március 31-én járt le, a hatalmi koalíció képviselői szerint viszont az idei évre való tekintettel érthető a késés, előbb a járványhelyzet miatti korlátozások hátráltatták a munkát, majd a választásokkal a városi képviselő-testület tanácsnokainak mandátumával együtt az illetékes szakbizottságok kinevezése is lejárt, őket a legutóbbi vkt-ülésen nevezték ki újra. Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke szerint az új városi hatalom rendkívül hatékony munkát végez, és jó kapcsolatot ápol a köztársasági kormánnyal, valamint az illetékes minisztériummal. Az illetékes szakbizottság továbbított programjavaslatát ugyanis még ugyanaznap jóváhagyta a mezőgazdasági-, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium. Az így jóváhagyott program rögtön másnap a Városi Tanács elé került, mely elfogadta az előterjesztést, és javasolta a városi képviselő-testületnek elfogadásra.

Szabadka Város területén egyébként 14 843 hektárnyi állami tulajdonú mezőgazdasági földterület van. A tavalyi év óta már az önkormányzatoknak arra is van törvényes lehetőségük, hogy a területükön lévő állami földeket több, akár tízéves időszakra is bérbe adják. Ezáltal a bérlők is tudnak hosszabb időre tervezni, ennek köszönhetően pedig jó gazda módjára bánnak majd a bérbe vett földekkel. A most elfogadott határozat szerint 7172 hektárnyi földterület bérbeadását hagyták jóvá.

Az állami tulajdonú földek bérleti díjából befolyó pénzből 40 százalék a várost illeti meg, és a művelhető mezőgazdasági földek átminősítése utáni díjakból szintén 40%-ban részesül a város. A művelhető mezőgazdasági területek átminősítéséből 1 millió dinár, a bérleti díjakból pedig várhatóan 62,3 millió dinár folyik majd be az önkormányzat költségvetésébe, mely így összesen 63,3 millió dinárt tesz ki. A földtörvény értelmében az önkormányzatnak ezeket a bevételeket kötelessége célirányosan visszaforgatni a mezőgazdasági fejlesztésekbe, mint például a vízelvezető csatornák megépítésére és fenntartására, képzésekre, jégelhárításra, öntözésre és a termőföldek minőségének javítására.

A vkt ülésén határozatot fogadtak el a szabadkai Dr. Rehák László Alap pénzügyi mutatókat is tartalmazó, 2020. évi működési terve első módosításának jóváhagyásáról, valamint a Súlyos Beteg Gyermekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítvány pénzügyi mutatókat is tartalmazó, 2020. évi működési terve második módosításának jóváhagyásáról is.

A városi képviselő-testület több személyi jellegű döntést is megvitatott, többek között Petar Savić okleveles közgazdászt négyéves megbízatási időre kinevezték a Palicsi Állatkert igazgatójává. Továbbá határozatot fogadtak el Szabadka Város Szülők Tanácsa tagjainak és helyettes tagjainak kinevezéséről, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola iskolaszéke tagjainak felmentéséről és kinevezéséről, valamint határozat született a Szabadkai Üzleti Inkubátorház Szabadka Várost képviselő tagjának felmentéséről és az új képviselő kinevezéséről is, Gyivánovity Dánielt Zvekán Péter váltja a tisztségen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..