home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elfogadták a földtörvényt
Perisity Irma
2006.07.26.
LXI. évf. 30. szám
Elfogadták a földtörvényt

A parasztgazdaságoknak idejében fel kell készülniük a földtörvény alkalmazásáraA minap a Szabadkai Parasztok Egyesülete sajtótájékoztatót tartott, és a média útján két rendkívül jelentős kormányrendelettel ismertette meg a magántermelőket. Az egyik a már hosszú ideje készülő, és a kormány á...

A parasztgazdaságoknak idejében fel kell készülniük a földtörvény alkalmazására
A minap a Szabadkai Parasztok Egyesülete sajtótájékoztatót tartott, és a média útján két rendkívül jelentős kormányrendelettel ismertette meg a magántermelőket. Az egyik a már hosszú ideje készülő, és a kormány által július 15-én elfogadott földtörvény, a másik pedig a mezőgazdasági ipari növények támogatásának új módszere.
- A földtörvény nemcsak a szabadkai parasztok egyesületére, hanem az egész Vajdaságra érvényes - emelte ki a sajtótájékoztatón az egyesület elnöke, KISS ÁRPÁD. Mindenekelőtt a mezőgazdasági állami birtokok bérbe adására vonatkozik, melynek múlt évi kezdeményezése ugyancsak rossz előjel volt mindazoknak, akik nagyobb földterületet szeretnének hosszabb távra bérelni. A múlt évi bérbeadásról közzétett pályázat ugyanis mindössze öt napig volt érvényes, és ez az öt nap egy hétvégét foglalt magába, ám ennyi idő alatt lehetetlen volt az ügyintézés. Egyértelmű, hogy ennek az akciónak elsősorban az volt a célja, hogy csak bizonyos egyének, gazdák vagy csak bérlők jussanak földhöz, olyanok, akik előre értesültek a pályázat kiírásának időpontjáról, és volt bőven idejük minden dokumentumot előkészíteni. Sajnos, a földtörvény meghozatalára nem tudtunk érdemében hatni, de okulva a történteken, arra szeretnénk felhívni parasztjaink figyelmét, akik érdekeltek bérletügyben, hogy már most lássanak hozzá a szükséges dokumentumok beszerzéséhez. Feltevésünk szerint a pályázatot őszre írják ki, és tavaszig nyilván meghozzák a döntést. Kérjük azokat a termelőinket, akik nagyobb területet szeretnének hosszabb időre bérbe venni, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, még ha idősebb gazdaságról van is szó. Hiszen nálunk az örökösökre alapul a parasztgazdaság, nem szabad kihagyni az alkalmat. Annál kevésbé, mert az új földtörvény értelmében a bérlőnek elővásárlási joga van. Tudjuk, hogy ez az akció nem lesz zökkenőmentes, hiszen tudomásunk szerint környékünkön mintegy 15 ezer hektár áll az állami birtokok rendelkezésére, de telekkönyvileg nincs rendezve, és nem lehet tudni, ebből mennyi az állami birtoké és mennyi a kombinátoké. Az új földtörvény kedvező rendelkezése, hogy az elosztást az önkormányzatokra ruházta. Kitartóan és erélyesen követeljük az önkormányzattól: hasson oda, hogy a magángazdák részesülhessenek előnyben, elsősorban az őstermelők és az árverésre bocsátott területek földszomszédjai. Csak így érhetjük el, hogy azok a magángazdák is részt vehessenek az árverésen, akik nem bírnak túllicitálni egy Matijeviæet, a vajdasági szántók egy része tulajdonosát. Nem lesz könnyű dolgunk, elsősorban azért, mert úgyszólván az ügyben illetékes községi közhivatalok szinte egyikében sem beszélnek magyarul, nincs, aki megmagyarázza a termelőnek, mi is a teendője és milyen dokumentumokat kell beszereznie. Egyébként is szembetűnő a magyar nemzetiségű gazdák mellőzése. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a között a 14 szabadkai termelő között, akik az önkormányzat mezőgazdasági bizottsága májusi döntése alapján középlejáratú ösztönzési és fejlesztési kölcsönt kaptak 600 ezer dinár összegben, csak egyetlen a magyar nemzetiségű. Egyébként a bizottság hét tagja közül három magyar, de rendszerint elmaradnak a bizottság üléséről. Azt mondják, megcsömörlöttek attól, hogy mindig leszavazzák őket. Ezért követeljük, hogy egyesületünket vonja be az önkormányzat a munkába - mondta Kiss Árpád.
FRANCSIK JÓZSEF kispiaci termelőnek, az egyesület elnökségi tagjának a véleménye szerint az új földtörvény minden hiányossága ellenére is igen jelentős, a decentralizáció biztató jele. Csak félő, hogy termelőink, elsősorban a szervezetlenség miatt, nem tudják majd érdemben kihasználni. Menet közben kell majd törvénymódosítást javasolni, elsősorban rendszerbeli megoldásokat, például az ipari növények területalapú támogatását, mert a búzatermelés problémái a magántermelőknek csak egy, főleg nagyobb gazdasággal rendelkező rétegét érinti.
KÁPOSZTA MIHÁLY kelebiai termelő is úgy érzi, ki kell használni a földtörvény nyújtotta lehetőséget. Szerinte a fiatal termelők "harapnának" is rá, de egyedül képtelenek cselekedni. Felrója a gazdák szervezetlenségét, mindenekelőtt azonban a tájékozatlanságukat.
KOLLÁR JENŐ bajmoki dohánytermelő az ipari növények támogatásáról szóló új törvényről beszélt. Elsősorban azt nehezményezte, hogy az erre a termelésre vonatkozó rendelkezéseket eddig szinte évenként változtatták. Az idén kérték először a termelési tervet, melyet március 31-éig át kellett adni. Ez volt a feltétele, hogy megkapja a 65 ezer dináros hektáronkénti támogatást. Mivel a dohányt eddig a zentai dohánygyár vásárolta fel előzetes szerződés alapján, és éppen abban az időben folyt a gyár magánosítása, a szerződéskötés előtt nem adta át a vetéstervet, mivelhogy nem tudhatta: ha magánkézbe kerül a vállalat, vajon felvásárolja-e majd a termését. A szerződést ugyan megkötötte március 29-én, de támogatást nem kapott, mert késett a vetésterv átadásával. Egyértelmű, hogy a mezőgazdasági minisztériumnak fogalma sincs a valós problémákról. Törvénybe, rendelkezésbe iktatják, amit jónak látnak, de korántsem azért, hogy azzal a termelők érdekeit védjék, vagy legalábbis szolgálják.
A sajtótájékoztatón leszögezték, hogy a jövőben szorosabb kapcsolatot kell tartani a médiával, hiszen ahhoz, hogy részt vegyenek bizonyos akciókban, a gazdáknak tudniuk kell róluk. A sajtótájékoztatón ismertetett két témával, de minden egyéb problémával kapcsolatban is az egyesület minden tagja felvilágosításért fordulhat a szervezetnek a Szabadegyetem második emeleti irodájában. Érdeklődni az 523-103-as telefonszámon is lehet. Mert a sikeres fellépéshez elsősorban a jó tájékozottság szükséges - hangzott el az igen nagy figyelemre érdemes sajtótájékoztatón.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..