home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elfogadták Szabadka jövő évi költségvetését
Kartali Róbert
2020.12.23.
LXXV. évf. 52. szám
Elfogadták Szabadka jövő évi költségvetését

A város 6,37 milliárd dináros, jövő évi büdzséjét a szerdán megtartott ülésén fogadta el a városi képviselő-testület. Összesen 45 pont szerepelt napirenden, a 2021. évi költségvetés elfogadásán túl a többi közt három részletes szabályozási terv kapcsán is rendeletet fogadtak el.

Szabadka Város javasolt költségvetése a 2021. évre 6 374 223 000 dinár, mely 14,63 százalékkal kevesebb a 2020. évi büdzsé módosítása után meghatározott összegnél. A jövő évre tervezett kiadási és bevételi oldal értéke mintegy 400 millió dinárral különbözik, ekkora hiánnyal számolnak a következő esztendőre. A város jövőre tervezett bevételei tehát mintegy 5,9 milliárd dinárt tesznek majd ki. Az előrelátott költségvetési hiány 414 millió dinár, melyet a többi közt az idei évből átcsoportosított és fel nem használt pénzeszközökből fognak fedezni.

A szerényebbre tervezett költségvetés ellenére is prioritásként kezelik a város legnagyobb beruházásait, vagyis a Népszínház épülete felújításának és a palicsi wellnessközpont kiépítésének a pénzelése továbbra is biztos. Előbbire 500, utóbbira pedig 216 millió dinárt különítenek el a költségvetésből. 2021-ben beruházásra összesen 1,1 milliárd dinárt, azaz a költségvetés mintegy 17 százalékát szánják. Jövőre külön figyelmet fordítanak a rászorulókra is, így a szociális segélyekre 123 millió dinárt irányoztak elő, a népkonyhára minden eddiginél többet, 40 millió dinárt terveznek, az elsődleges egészségügyi ellátásra pedig 119 millió dinárt. A jövő évi költségvetésben a tavalyi évhez viszonyítva több pénzt szánnak az oktatásra: az óvodai nevelésre 813, az alapfokú oktatásra 288, a középfokúra 186, míg a felsőoktatásban tanulókra 14 millió dinárt.

A polgároknak az idén volt először betekintésük a város költségvetési tervezetébe, megfogalmazhatták javaslataikat és észrevételeiket. Ennek alapján az elfogadás előtt némileg megváltozott a büdzsé tervezete, aminek eredményeként több anyagi forráshoz jutottak a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek.

A költségvetést a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt és a Szerb Szocialista Párt tanácsnokai is támogatták szavazatukkal, a Szabadka Polgári Mozgalmának képviselői nemmel szavaztak, míg az Egyesült Erőkkel a Demokratikus Szabadkáért képviselőcsoport tanácsnokai tartózkodtak. Dr. Pásztor Bálintnak, a városi képviselő-testület elnökének bejelentése szerint a következő ülést február elején tartják meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..