home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elfogadták Szabadka 2020. évi költségvetését
Kartali Róbert
2020.01.04.
LXXV. évf. 1. szám
Elfogadták Szabadka 2020. évi költségvetését

2020-ban Szabadka mintegy 8,3 milliárd dinárból gazdálkodhat, a tervek szerint a büdzsé csaknem 30 százalékát, mintegy 2,4 milliárdot beruházásokra és fejlesztésekre fordítják. A költségvetésről szóló határozatot a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén fogadták el.

A város 2020. évi költségvetése előremutató, és a fejlesztéseket helyezi előtérbe. Elsősorban az eddig megkezdett projektumokra koncentrál, de újabbakat is kilátásba helyez. A büdzsé reális alapokon lett megtervezve — emelte ki a városi képviselő-testület ülésen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. Mint mondta, a költségvetés legnagyobb tételei között szerepel a Népszínház felújítási munkálatainak a folytatása, a palicsi aquapark és wellnessközpont építése, a fürdőtelepülés infrastruktúrájának és létesítményeinek a felújítása, a zöld szökőkút rekonstrukciója, továbbá a belvárosi épületek homlokzatának a felújítása. Hozzátette: a tervek szerint a 2020 végére a Népszínház felújított épülete már alkalmas lesz arra, hogy megtartsák az első előadást, a közelében levő épületek homlokzatának és a zöld szökőkút rendezésének köszönhetően a belvárosnak egy szép és rendezett arculata lesz. Mindez, valamint az új palicsi fürdőkomplexum jövő évi befejezése minden bizonnyal a turizmus fellendüléséhez is hozzájárul majd. A városba látogató turisták száma eddig évente általában 10 százalékkal növekedett, ezeknek a projektumoknak köszönhetően pedig még többen fogják felkeresni Szabadkát és Palicsot. Laban továbbá arról is beszélt, hogy a palicsi fejlesztések révén újabb potenciális beruházók jelezték befektetési szándékukat, hiszen látják, hogy az állam és a város is komolyan áll hozzá Palics fejlesztéséhez. Mint mondta, az itteni ingatlanok értéke is mintegy 30-50 százalékkal emelkedett az elmúlt három-négy év során.

A polgármester hozzátette, hogy 2020-ban több nagyberuházás is megkezdődik a városban, ezekhez a köztársasági és a tartományi költségvetésből is érkeznek majd eszközök. Szerinte az egyik legfontosabb projektum a Szabadkai Közkórház felújítása és rekonstrukciója, ehhez a mintegy 40 millió eurós beruházáshoz a szerb kormány közberuházásokat irányító irodájának köszönhetően az év közepén kezdenek majd hozzá. Elkészült az új városi stadion tervdokumentációja is, itt a munkálatok a tavasszal kezdődnek meg, értékük pedig csaknem 20 millió euró. Mindezek mellett a polgármester számos olyan fejlesztésről is beszélt a 2020. évre vonatkozóan, amelyeknek megvalósítása nem érinti a városi költségvetést. Mintegy 600 millió dinárt különítettek el a Kolevka Gyermekotthon javára és 800 milliót a Gerontológiai Központ számára, továbbá a város területén található iskolák és óvodák felújítását is folytatja a közberuházásokat irányító iroda.

A város jövő évi költségvetési tervezetét 42-en támogatták, a hatalmi többséget alkotó koalíciós pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnokai is. 6 ellenzéki képviselő szavazott nemmel, szerintük ugyanis a költségvetés bevételi oldala legalább 1 milliárd dinárral lett felduzzasztva, ezért úgy vélik, hogy az nem lesz megvalósítható.


szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..