home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elemi csapás vagy istenverés
NAGY Nándor
2012.08.29.
LXVII. évf. 35. szám

Miközben a szakértők és a szakemberek arról tanácskoznak, hogy milyen hatalmas károkat okoz az idei szárazság, és azt kezdeményezik, hogy nyilvánítsák elemi csapássá, fiatal, de a jelek szerint nagy tapasztalattal rendelkező kormányfőnk kijelentette, hogy a szárazságot illetően szó sem lehet elemi c...

Miközben a szakértők és a szakemberek arról tanácskoznak, hogy milyen hatalmas károkat okoz az idei szárazság, és azt kezdeményezik, hogy nyilvánítsák elemi csapássá, fiatal, de a jelek szerint nagy tapasztalattal rendelkező kormányfőnk kijelentette, hogy a szárazságot illetően szó sem lehet elemi csapásról. Szerinte tehát az elemi csapás nem így néz ki, mert ha az lenne, akkor a tűzoltókat is mozgósítani kellene, ők pedig ugye vajmi keveset tehetnének a szárazság ellen. Esetleg meglocsolnák a kukoricaföldeket. Tehát nyugodjunk meg: nincs elemi csapás. Esetleg istenverésről beszélhetnénk, de ez már vallási kérdés, és az egyháznak kellene megoldania ráimádkozással és néhány Miatyánkkal. Annak ellenére azonban, hogy kormányfőnk határozott véleménye szerint a szárazság miatt szó sem lehet elemi csapásról, mégis van már egy nagylelkű javaslat, mely szerint mintegy 15 ezer földműves-háztartást felmentenének a vízlecsapolási adó, azaz illeték fizetésének kötelezettsége alól. Mert ugye a jelenlegi nagy szárazságban nincs is mit lecsapolni. Ezt majd behajtják egy árvizes esztendőben. Meg aztán miért csapunk ilyen nagy lármát a szárazság miatt, amikor magunk is láthatjuk, hogy milyen károkat okoznak a nagy esőzések Kínában és a Távol-Keleten. Mégiscsak egyszerűbb a nagy szárazság és kánikula elől a strandra menekülni, mint a vizet szivattyúzni a pincéből. Ami tehát a kánikulát és a szárazságot illeti, nyugodtak lehetnénk.
Viszont egy másik elemi csapás mégsem hagy nyugton. Mert minek nevezzük, illetve minősítsük azt a helyzetet, amikor azok akarják rendezni az ország súlyos helyzetét, akik elrontották? Gazdasági és pénzügyminiszterünk például az elmúlt 12 év során minden kormányban benne volt, tehát részese is a jelenlegi helyzetnek. Nem kis meglepetésre viszont most szabadkozik, hogy még nem ismeri a helyzetet, hiszen csak néhány hete van a hatalmi kormányban. Fiatal kormányfőnk - aki a miloševići rezsim egyik kisdobosa volt, most szemrebbenés nélkül állítja, hogy minden bajért az előző kormány a felelős. Melynek mellesleg ő is tagja volt. Az illetékes államvezetők bizonyára jobban érzékelnék a szárazság súlyát és következményeit, ha úgy magyaráznánk meg nekik a helyzetet, hogy ez azt jelenti, mintha az 1000 eurós fizetésből csak háromszázat kapnának. Mert minisztereink és politikusaink állítólag 1000 eurós fizetésekből élnek. A 300 euró biztosan nekik kevés lenne. Tekintettel arra, hogy minisztereink még nem ismerik kellően a helyzetet, nem sok jót várhatunk. Talán még éhezni is fogunk, mert nem fogyasztjuk el az élelmet, hanem az élelem minket - a magas árakkal. Szeretném most idézni egy bölcs szavait, melyeket a napokban olvastam, de sajnos nem tudom pontosan. A lényege a következő: ha a kommunizmusban az állam elhalt, akkor nekem ebben a demokráciában az állam - felkopik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..