home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Elektromos rollerek
Lábadi Loránd
2022.07.20.
LXXVII. évf. 27. szám
Elektromos rollerek

A rollerek térhódítása 2022-ben is tovább folytatódik, és az első félév eladási számait figyelembe véve ez a tendencia tovább növekszik, nem is kis mértékben. Ez a feltevés főleg a nyugati országokra vonatkozik, ahol vásárláskor általában a jobb minőséget helyezik előtérbe. Nem ritka az olyan család, ahol mindenkinek van hozzá illő rollerje, sőt a nyugdíjas korosztály is ezeken közlekedik kisebb távolságokon. Ez a speciális jármű — mert ha közlekedünk vele, akkor járműnek számít — napjainkban már olyan fejlődési fokozaton van túl, amely az elmúlt időszakban elképzelhetetlen volt. A legújabban eladott darabok döntő hányada elektromos volt, és ezek bizony meglehetősen nagy hatótávúak voltak.

Felosztás szerint több lehetőség van a választásra, de még mielőtt eldöntenénk, hogy melyiket visszük haza, gondoljuk át, hogy hol, mikor és mire szeretnénk használni. A városi rollerek kisebb méretűek, könnyebb szerkezetűek és egyszerűen összecsukhatóak. Ha egyenes terepen, aszfalton rollerezünk, akkor nem szükséges az erősebb szerkezet, de ha rossz minőségű az út, amire sok példa van, akkor tekintélyesebb felfüggesztésűek és a nagyobb kerekűek közül válogassunk. A hegyi rollerek nagyobb kerekűek, és jobb szerkezetűek, ami biztonságot nyújt a rossz utakon is, továbbá a fékszerkezetük is minőségi és megbízható. A sportrollerek szerkezeti anyaga speciális, nagy teherbírású, hogy versenykörülmények között is megbízhatóak és ellenállóak legyen. A fékek is a legjobbak, hogy szükség esetén kifogástalanul működjenek. A gyermekrollerek szerkezetileg nem olyan terhelhetőek, de ez természetes, mivel ezek nincsenek különösebben nagy erőhatásnak kitéve, de a minőségük jó, mivel a biztonság a legfontosabb tényező. A bő választékból néhány elektromos modell paramétereit érdemes kiemelni, melyek minden követelménynek eleget tesznek.

A W-TEC Zitter II 10” egy minőségi elektromos roller, melynek hossza 1200 mm, szélessége 240 mm, magassága 1150 mm, a kormány szélessége 560 mm, a fellépő mérete 500 x 215 mm, öntömege 18,5 kg, teherbírása 150 kg. A váz anyaga alumínium, a motor teljesítménye 500 W, az elektromotor típusa egyenirányú, a végsebessége 45 km/h, a hatótáv akár 55 km is lehet, a töltési idő 6—8 óra. A fékek tárcsatípusúak, a kerekek felfújhatóak. A W-TEC Dalfin motorteljesítménye 350 W, végsebessége 25 km/h, a hatótáv 40 km, a töltési idő 4 óra a li-ion akkumulátor kapacitása 10,4 Ah, a feszültség 36 V. Öntömege 16,9 kg, teherbírása 120 kg, az első keréken elektromos, a hátsó keréken tárcsafék található, a gumiméret 10”. Hossza 1180 mm, szélessége 425 mm, magassága 1220 mm, a fellépő 450 mm hosszú és 150 mm széles, alsó magassága 80 mm, a kormány szélessége 425 mm. Mindkét rolleren sebességtartó rendszer is található.

A következő modell a VeGA Xtrem Cross 1000 acél vázszerkezettel, hossza 1380 mm, a kormány maximális magassága 1200 mm, a fellépő hossza 600 mm, szélessége 200 mm, a legfelső mérete 250 mm. Mindkét keréken tárcsatípusú a fékrendszer, a kerekek átmérője 14”. A lítiumionos akkumulátor kapacitása 15 Ah, a hatótáv 35 km, az elektromotor teljesítménye 1000 W, a végsebessége 30 km/h. A roller öntömege 43 kg, a maximális teherbírás 120 kg.

A legjobb elektromos rollerek közül a Bluetouch BT 1600 két, egyenként 800 W-os elektromotorral az újdonság. Kerékmérete 10”, végsebessége 65 km/h, hatótávja 70 km, öntömege 36 kg, maximális teherbírása 120 kg. Az LG li-ion akkumulátor 60 V-os, kapacitása 31,5 Ah. A könnyű alumíniumváz megbízható, és ellenáll a nagy, kíméletlen erőhatásoknak. Az első és a hátsó keréken tárcsafék van, mely maximális biztonságot garantál a vezetőnek.

Az inSportline Skootie Pro 8 szintén a minőségi rollerek közé tartozik, melynek hossza 1130 mm, szélessége 570 mm, magassága 1240 mm, tömege 17,7 kg, maximális teherbírása 120 kg. A 48 V-os li-ion akkumulátor kapacitása 13 Ah, hatótávolsága 40 km, végsebessége 35 km/h, a villanymotor teljesítménye 500 W, a kerékméret 8”.

És a felsorolásból nem hiányozhat a Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2, mely hossza 1130 mm, szélessége 430 mm, magassága 1180 mm, öntömege 14,2 kg, maximális terhelése 100 kg lehet. A lítiumakkumulátor kapacitása 474 Wh, végsebessége 25 km/h, a hatótáv egy töltéssel akár 45 km is lehet. Három sebességfokozat közül választhatunk, és ezt két gombnyomással: gyalogos mód 0—5 km/h, standard mód 0—20 km/h és sport mód 0—25 km/h. Új generációs energia-visszanyerő rendszere van, mely kíméli az akkumulátort, továbbá sebességtartó rendszere. A roller akár 3 másodperc alatt összecsukható, így sokkal kisebb helyet foglal el, és könnyebben is vihetjük a kezünkben. Ez az elektromos roller már a legújabb fejlesztések alapján készült.

A felsoroltak a keresettebb márkák, melyek több árkategóriához tartoznak, így vannak olcsóbbak, de nagyon jó minőségűek, és vannak drágábbak, melyek valami újat tartogatnak a vásárlóknak, és ezzel, na meg a megbízható minőséggel a legfelsőbb kategóriába tartoznak. A vásárláskor, ha tehetjük, a már ismert márkákat nézegessük, és azok közül válasszunk, mert itt a minőség garantált. A rollerezésnél a bukósisak használata kötelező, ezt ne feledjük el, de emellett viselhetünk térd- és könyékvédőt is.


Fotók: You Tube

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..