home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Elegyítetlen ételt egyél vagy Big Burgert vegyél?
Pásztor-Kicsi Gergely
2015.11.15.
LXX. évf. 45. szám
Elegyítetlen ételt egyél vagy Big Burgert vegyél?

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Tanszékének szervezésében Szabadkán az idén is megtartották az Ékes beszéd egyetemista-szónokversenyt.

A hagyományos megmérettetésre november 4-én, a Tanítóképző Kar épületében került sor.

Az előző években az Ékes beszéd amolyan közös selejtezője volt a Kossuth Lajos-szónokversenynek és a Kazinczy-versenynek. Mivel ezt a két magyarországi megmérettetést anyagi okokból nem tartják meg az idén, az Ékes beszéd immár alanyi jogon verseny, helyezésekkel, oklevelekkel.

Az Ékes beszéden hagyományosan két kategóriában lehet indulni, a szónokokéban és a felolvasókéban.

A szónokoknak egy legfeljebb hatperces szónoklattal kellett készülniük, melyet az előre megadott mottóra írtak meg. Mindkét mottó Shakespeare egyik legnagyobb drámájából, a III. Richárdból származott.

„Én, mivel nem játszhatom a szerelmest,
Hogy eltöltsem a csevegő időt —
Úgy döntöttem, hogy gazember leszek.” (I. felvonás, 1. szín)

Valamint:

„Míg tükröt veszek, süss ki drága nap,
Menetközben hadd lássam árnyamat.” (I. felvonás, 2. szín)

Ezután, mivel a szónoklat egy élő műfaj — és így a szónok sokszor nem készülhet napokig egy beszédre —, a verseny második felében a rögtönzésé volt a fő szerep. A részvevők körülbelül tíz perc alatt állítottak össze egy szónoklatot egy, a helyszínen kapott mottóra (Elegyítetlen ételt egyél vagy Big Burgert vegyél?).

A felolvasás kategóriájában (mely, mint mindig, most is népesebb volt a szónokokénál) a versenyzők egy szabadon választott, maximum háromperces szöveget készítettek el előre. Ezek után a helyszínen kapott szöveget kellett felolvasniuk, mely az idén Karinthy Frigyes Szigorlat című novellája volt.

A zsűri — mint mindig, ezúttal is a Kazinczy-verseny szellemének megfelelően — elsősorban beszédtechnikai szempontból értékelt, illetve azt vette figyelembe, hogy a felolvasó mennyire tudja értelmesen, jól érthetően tagolni a szöveget. Az előadó-művészeti szempont ezúttal sem számított.

A zsűri tagjai a Tanítóképző Kar és a Magyar Tanszék tanárai, valamint a két intézmény hallgatói közül kerültek ki: Beke Ottó (Tanítóképző Kar), dr. Katona Edit (Magyar Tanszék), mgr. Takács Izabella (Tanítóképző Kar), a hallgatók közül pedig a Kazinczy-díjas Ristić Anita (Magyar Tanszék) és Huttyai Ágnes (Tanítóképző Kar).

A szónokverseny kategóriában az első helyezett Pásztor-Kicsi Gergely, a Magyar Tanszék hallgatója lett. Első szónoklatában (kihasználva a november 4-ei dátumot) Nagy Imre védőjének szerepébe bújt, szónoklata pedig egyúttal a koncepciós perek paródiája is volt. Rögtönzött szónoklatában megvédte a Big Burgert, nagy derültséget keltve a közönség soraiban. A kategória második helyezettje a Magyar Tanszék mesterhallgatója, Girizd Loránd lett, aki első szónoklatában a megértés és az ítélkezéstől való tartózkodás fontosságáról beszélt, rögtönzött szónoklatában pedig egy biobár marketingesének bőrébe bújt.

A felolvasóverseny első helyezettje Csóka Szabolcs, a tanítóképző hallgatója lett, a második helyen Maletaški Krisztina (Magyar Tanszék) és Huszka Lilla (Tanítóképző Kar) osztoztak, a képzeletbeli dobogó harmadik helye pedig Nagy György Szilviát (Tanítóképző Kar) illette meg.

A szónokversenyt, az előző évektől eltérően, ezúttal közönség előtt tartották meg, ami határozottan jót tett a rendezvény hangulatának, hiszen a szöveget valakinek olvassuk fel, a szónok pedig mindig valakit próbál meggyőzni. A közönség (mely elsősorban a tanítóképző hallgatóiból állt) valóban nagy segítség volt az előadóknak, akik ezáltal, mint azt többen is elmondták, azonnali visszajelzést éreztek a közönség részéről.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..