home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Elbúcsúztunk Deák Ferenctől
(re)
2011.11.02.
LXVI. évf. 44. szám
Elbúcsúztunk Deák Ferenctől

Rokonai, ismerősei, pályatársai és tisztelői búcsúztak szerdán, a Városháza dísztermében megtartott gyászülésen Deák Ferenc írótól, költőtől, dramaturgtól, képzőművésztől, volt guineai nagykövettől, Szabadka díszpolgárától.
- Szabó Attila felvétele a gyászülésen készültDeák Ferenc v...

Rokonai, ismerősei, pályatársai és tisztelői búcsúztak szerdán, a Városháza dísztermében megtartott gyászülésen Deák Ferenc írótól, költőtől, dramaturgtól, képzőművésztől, volt guineai nagykövettől, Szabadka díszpolgárától.

- Szabó Attila felvétele a gyászülésen készült

Deák Ferenc vasárnap, október 23-án, 73 éves korában, hosszú, súlyos betegségben hunyt el.
Az irodalmár munkásságát és életét Siflis Zoltán filmrendező, Fekete J. József irodalomtörténész, Vicsek Károly filmrendező, Németh Ferenc, az újvidéki Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója, Boško Krstić irodalmár, Szabadka város nevében pedig Saša Vučinić polgármester és Ljubica Kiselički, a polgármester tanácsadója méltatták a gyászülésen, hangsúlyozván Deák Ferenc emberi nagyságát, az emberek és a szülőföldje iránt érzett határtalan szeretetét.
- Deák Ferencnek tavaly, 2010-ben ítélte oda Szabadka önkormányzata a díszpolgári címet - mondta a polgármester. - Mi ezzel szerettük volna tisztelegni Deák Ferenc kimagasló irodalmi tevékenysége és emberi méltósága előtt. Most határtalan űr maradt utána.
Fekete J. József beszédében hangsúlyozta: Deák Ferenc a vajdasági magyarság egyik leglényegretörőbb irodalmi feltárója volt. Életműve ránk maradt, amiben - mintegy fél évszázadon át - a vajdasági magyarság létproblémáit feszegette.
Németh Ferenc az újvidéki Fórum Könyvkiadó Intézetnek és Deák Ferencnek az ötven éven át tartó együttműködését elevenítette fel.
- Kimért, higgadt életbölcsesség jellemezte a munkásságát, és kétségtelen, hogy szülőföldje bűvöletében élt és alkotott Deák Ferenc, akire most már végérvényesen ránehezedett a csend.
Vicsek Károly a vajdasági filmalkotók nevében búcsúzott pályatársától és barátjától:
- Hosszú éveken át barátkoztunk a halállal, a halál esztétikájával. Utolsó szabadkai találkozásunkon nem tudtuk megbeszélni, hogyan is legyen a búcsú... a morfiuminjekciók nem segítettek, hogy végigbeszéljük a dolgokat. Nem hittük, hogy ez az utolsó...
- Ránk hagyta az egész munkásságát: novelláit, elbeszéléseit, drámáit, verseit. Elment, de közöttünk maradt a szelleme, amely arra késztet mindannyiunkat, hogy olyan őszintén és szókimondón alkossunk, a nehézségek ellenére is olyan odaadóan szeressük a szülőföldünket, mint ahogy ő maga is tette. Nyílt, egyenes és szókimondó ember volt mindig. Ilyenek voltak a művei is, amelyeket sokan nem értettek, ezért sokszor bántották. De ő - felülkerekedve minden sérelmen és fájdalmon - fáradhatatlanul tárta fel a társadalmi különbözőségekből eredő problémákat, a vajdasági magyarok helyzetét és gondjait. Deák Ferenc életműve valójában az általa oly nagyon szeretett Vajdaság és Bánát történelme - regénybe foglalva - hallottuk többek között Boško Krstićtől.
A magyarittabéi születésű Deák Ferenc hamvait a legszűkebb családi és baráti körben a Dunába, illetve a Fruška gora lankáira szórják.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..