home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Elavult fogalom-e a hűség?
István Márta
2006.12.06.
LXI. évf. 49. szám
Elavult fogalom-e a hűség?

Hálósok: Annuska (Szalonta), Ági (Nagybánya), Marika (Szalonta), Márta (Nagykikinda), Ibolya (Padé), Gyuri (Budapest), Erzsi (Nagykikinda,,Aki kicsiben hű, az nagyban is hű.”(Lk 16,9)A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban megrendezett Délvidéki Háló Találkozóra a Kárpát-medence 36 helység...

Hálósok: Annuska (Szalonta), Ági (Nagybánya), Marika (Szalonta), Márta (Nagykikinda), Ibolya (Padé), Gyuri (Budapest), Erzsi (Nagykikinda

,,Aki kicsiben hű, az nagyban is hű.”
(Lk 16,9)
A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban megrendezett Délvidéki Háló Találkozóra a Kárpát-medence 36 helységéből több mint százan érkeztek. Régi és új hálósok jöttek Kárpátaljáról, a Partiumból, Magyarországról, Vajdaságból. Voltak Aradról, Nagybányáról, Resicáról, Dédáról, Pestről, Horgosról, Oromról, Gunarasról, Zentáról, Becséről, Padéról, Szajánból, Nagykikindáról, Tordáról, Sándoregyházáról stb. Számtalan hálós összejövetelen vettem részt az évek során, olyanra azonban nem emlékszem, hogy az egybegyűltek helyszűke miatt kintről hallgatták volna az előadást.
Hűség a párkapcsolatban címmel Orosz István görög katolikus parochusnak és nejének, Ritának az előadása korunk aktuális témáját próbálta feltárni, példákkal illusztrálva kettőjük házasságát. Rámutattak arra is, hogy szeretet nélküli világban élünk. Ez a hiány korunk betegsége. Szeretet nélkül nem lehet hűségről sem beszélni, de a hűség nem vakságot jelent. Az őszinte szeretetet az értelem és az akarat határozza meg hosszú távon. Ennek megengedőnek és nem birtoklónak kell lennie. A kapott szabadsággal tudni kell élni, mert a szeretet kemény harc.
A délutáni előadás gondolatait - hűség Istenhez, magyarságunkhoz, elveinkhez - Bán Zsolt Jónás ferences atya fogalmazta meg. A gyökerek fontosságára próbált rámutatni. Kétszáz évvel ezelőtt Szegedről dohánytermelők jöttek Szajánba, majd egy részük a jobb megélhetés reményében Muzslyára települt át. Ennek a helységnek a lakossága tizenhét észak-bánsági faluból verbuválódott össze, 420 telepes családból. Ez a terület már akkor is Európa volt kicsiben.
Hazafelé menet arra gondoltam, a találkozón jelen levők elveikhez hűen vállalták a távolság leküzdését, hitük megvallását és a nemzethez való tartozásukat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..