home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elakadtam, elakadtunk
(Vadászpapa)
2014.02.12.
LXIX. évf. 7. szám
Elakadtam, elakadtunk

Sokan mondták, hogy nincs igazi tél, mert nem esett a hó. Na, most ez megváltozott! Van hó, akkora, hogy helyenként nyakig ér! Ez a szeszélyes időjárás mindenkit megvisel — embert, állatot egyaránt. Ilyen téli viszonyokra nehéz felkészülni, hiába a téli gumi meg a nagykabát. Elindultam a Lada Niva terepjárómmal — a vadak számára vittem szénát és kukoricát —, aztán úgy elakadtam egy átfúvásos részen, hogy alig tudtam kikecmeregni.

Szerencsére annyi eszem azért volt, hogy induláskor betettem egy hólapátot meg néhány zsákot a csomagtartóba éppen arra az esetre, ha netán elakadnék. Tisztelettel jelentem: elakadtam! Eltartott egy ideig, mire kilapátoltam magam meg a terepjárót, de azért csak meg tudtam etetni a vadat. Már az erdő szélén állva várták az illatos hereszénát meg a kukoricát. Nagy úr az éhség, ilyenkor nem futnak el sem a vaddisznók, sem a muflonok, sőt még a dámok is csatlakoznak a mufloncsapathoz. Együtt várják, hogy lepakoljak, és amint eltávolodom, azonnal indulnak enni.

Közeli barátaim tudják, hogy szeretek rövidíteni, mármint az utat. Tudom én, hogy két pont között legrövidebb út az egyenes, én azonban ismerek egy még rövidebbet az erdőn át. Ez persze nem mindig a leggyorsabb, de legalább elmondhatom, hogy megpróbáltam. Egyik ilyen „útrövidítésemet” mindmáig emlegetik olasz vadászvendégeim — ez is az elakadásról jutott eszembe —, noha akkor nem én voltam a ludas. Nyár végi vadászaton vettünk részt több olasszal. Nekem egy morgós, morózus vendég jutott abból a fajtából, amely semmivel sincs megelégedve, mindent akar, és lehetőleg azonnal. Ekképp panaszkodott: Ha sok vad jött ki, akkor miért annyi. Zavarják a lövésben. Ha csak egy jött ki, akkor azt kérte számon, hogy hol a többi. Miért nincs választék? Ha semmi nem jött, akkor az volt a meglátása, hogy szándékosan vittem olyan helyre, ahol semmit nem lőhet. A többiek ezen jót derültek, és irigyelték a türelmemet, amellyel az ügyet kezeltem. Vendégem tulajdon nagybátyja sokszor veregette meg a vállam és nézett rám megértően.

Aznap délután is egy erdőszéli lesen ültünk, de csak fél óráig, mert Giovanninak megint elfogyott a türelme, igaz, a szúnyogok olyat „koncerteztek” a fülünk körül, hogy a városi filharmonikusok is megirigyelhették volna. Engem nem zavart, mert már hetekkel azelőtt B-vitamin-tablettát kezdtem el szedni, így engem nem is csíptek, Giovannit meg nem sajnáltam, gondoltam, megérdemeli. Ez volt a bosszúm a sok maceráért. Nem is tűrte sokáig, kiadta az utasítást, hogy menjünk vissza a vadászházba. Hogy a többiek vadászatát ne zavarjuk, meg kellett kerülnöm az erdőt, amely végén egy kiterjedt mocsaras rész terült el. Elindultam hát abba az irányba, amelyről tudtam, hogy járható, nem rövidítettem. Csakhogy Giovanni idegesen kiabálva követelte, hogy ne kerüljünk, hanem vágjunk át a mocsáron mondván: a terepjárónak az meg sem kottyan!

Próbáltam nyugodt hangon közölni vele, hogy nemrég sok eső esett, nagy a sár, kerüljünk. Ettől aztán teljesen kiakadt! Annyira, hogy átültetett az anyósülésre, és ő kezdett el vezetni. Büszkén magyarázta, hogy az olasz felmenői autón utazták be a fél világot. Én meg mondtam, hogy az én magyar őseim viszont lóháton jutottak el egészen Rómáig, mégsem vagyok elszállva. A beszélgetés eme pontján akadtunk el. De úgy rendesen! Sem előre, sem hátra nem indult az autó. Giovanni kiszállt, hogy ő majd gyalog megy tovább, de mocsári szúnyogok milliói lepték el pillanatok alatt. Amikor beült, először dühöngött, aztán letargiába esett, elcsendesedett, majd zokogni kezdett. Telefonon kértem segítséget. Nemsokára megérkeztek a többiek traktorral. Amikor Giovanni nagybácsija meglátott bennünket, olyan nevetésben tört ki, hogy még mindig emlegeti! Még borravalót is adott, mondván: ez a látvány minden pénzt megér neki! Azóta sem kaptam borravalót elakadásért, pedig jól jönne!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..