home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Eiffel, de nem torony
Dr. Csermák Zoltán
2021.11.15.
LXXVI. évf. 45. szám
Eiffel, de nem torony

„Ünnepi műsor kíséretében október 25-én adták át a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát, az európai viszonylatban is egyedülálló műhely-, raktár-, próba- és képzési központot” — szerepelt a híradásokban a művészeti élet új objektumáról szóló bejelentés. Az avatás valóban fontos esemény a magyar kulturális életben, az új komplexum értékéről magam is meggyőződhettem. Az újságírókat ugyanis meghívták egy „bejárásra”, melynek keretében Ókovács Szilveszter főigazgató a hatalmas épületegyüttes minden zugába elkalauzolta az érdeklődőket. Fárasztó út volt, hiszen 32 000 négyzetméteres területet járhattunk be.

Tekintsünk először a múltba! A MÁV józsefvárosi pályaudvarának 1867. évi megnyitása után a Kőbányai út mentén több vasúti gyártó- és javítóüzemet is felépítettek. A telepen belül 1884 és 1886 között felhúzott, Északi Járműjavító néven ismert objektumot Feketeházy János tervezte, de — a tervezőiroda nevét felvéve — Eiffel-csarnokként vált ismertté. A mozdonyjavító ma már ipari műemléki védettséget élvez. A látogatót a csarnokban stílusosan egy 327-es mozdony várja, melyet a szakmában „királynőként” emlegettek. A mozdony mögött egy eredeti étkezőkocsi szolgálja ki a vendégeket.


Az Eiffel Műhelyház kívülről (a szerző felvételei)

Amíg gyülekezett a csoport, a főigazgató egy maketten mutatta be a telep funkcióit, majd egy kiadós séta következett. Minden helyiség híres emberek nevét viseli, így a házi színpadot a jeles színházi szakemberről, Hevesi Sándorról nevezték el, a hasonló alapterületű zenekari stúdió pedig a világhírű magyar karmesternek, Fricsay Ferencnek állít emléket. Végigvonultunk a kincseket rejtő jelmeztáron, a hangárnyi díszlet- és festőműhelyen, mely lehetőséget ad arra, hogy ne kisipari módszerekkel készüljenek a látványos kulisszák. Nemzetközi érdeklődés is mutatkozik a szakemberek munkája iránt, például a Genfi Nagyszínház itt készíttette Prokofjev Háború és béke című — nemrégiben bemutatott — operájának díszleteit. A leglátványosabb mégis a félezer nézőt befogadó Bánffy Miklós-terem. A tágas térben a széksorok variálhatóak, így akár bálok rendezésére is alkalmas. Amikor bekukkantottunk, éppen Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljének folytak a kosztümös próbái, az ott töltött néhány perc alapján mindenkinek merem ajánlani a Bulgakov remekműve nyomán színpadra állított zenés darabot.


A díszletműhely

Igen, a főváros zeneszerető közönsége a lassan elkészülő Operaház és az Erkel Színház után egy új zenés színházzal bővül. A vezetőség ide kortárs zenei művek, barokk operák bemutatóját tervezi, de az egykori szovjet sikerbalettnek, Aszafjev Párizs lángjainak a Michael Messerer által újraálmodott változatát is már e falak közt láthatja a közönség.

Egy sportcsarnokon is megakad a szemünk, a felfrissülésre vágyó művészek és dolgozók méretes fociteremben vezethetik le a feszültséget. A labdarúgásnak is hagyománya van a környéken, az első magyarországi vasutas-egyesület által támogatott Törekvés sportklubnak nem messze volt a pályája, itt kezdte karrierjét a legendás Benfica későbbi sztáredzője, Guttmann Béla is. A főigazgató büszkén említette, hogy a Törekvés egyszer otthonában verte meg a torinói Juventust. Nos, kívánom, hogy az új magyar létesítmény mindenben múlja felül Torino nagy múltú, neves operaházát, a Teatro Regiót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..