home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Együttműködés három országon át
Tóth Tibor
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Együttműködés három országon át

A Duna Kupa elnevezésű nemzetközi evezős regatta több mint húsz évvel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendett. A 90-es években azonban a gazdag hagyományú verseny megszűnt. Három Duna menti ország (Magyarország, Horvátország, Szerbia) hat evezősklubja (a Palics Evezősklub, az újvidéki Danubius 1885, a Bajai Evezősklub, a Mohácsi Evezős Szakosztály, az eszéki Iktus és Vukovar) a minap a Duna Kupa újraindításáról együttműködési megállapodást írt alá.

A tervek szerint a Palicsi-tó nyugati partján, ahol a víz jóval nyugodtabb és ezáltal jobbak az edzési feltételek, regionális evezősközpont létesülne. A szabadkai városházán megtartott ünnepségen a három ország evezősszövetségének vezetőin kívül jelen volt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Dragan Đurić, Horvátország szabadkai főkonzulja, Denis Ambruš eszéki polgármester-helyettes és Dragan Atanasov, a szerbiai sportminiszter helyettese is.

Maglai Jenő polgármester beszédében kiemelte, hogy ez az együttműködés az egész régiót erősíteni fogja.

— Újra felélesztjük a múltat, azt a gyakorlatot, amely ezen a vidéken már korábban jelen volt, miszerint a határ egyik, másik és harmadik oldalán lévő sportklubok egyezményeket kötnek, együttműködnek és közösen versenyeket szerveznek. A város számára kiemelkedően fontos a mai megállapodás aláírása, hiszen a magyarországi és a horvátországi önkormányzatokkal nagyon jó kapcsolatot ápolunk, melyet csak erősít a sportklubok közötti együttműködés. A Palics Evezősklub országos szinten elismert, kiváló eredményeket elért egyesület, és az evezés Palicson és környékén minden bizonnyal még nagyobb népszerűségre fog szert tenni — emelte ki a polgármester.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete elmondta, hogy az evezés az eleganciához, a nemességhez kapcsolódik, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a sport olimpiai eszméje mennyire kötődik ehhez a vidékhez.

— Az olimpiai eszme itt született, a coubertini olimpia elindulása előtt Palicson már olimpiai játékokat rendeztek. Sokat beszélünk arról, hogy a Duna szimbolikusan és ténylegesen is összeköt bennünket, a gyakorlatban azonban nem sok minden történik ez ügyben. Itt van például a turizmus, amelyre rengeteg lehetőség volna a Duna mentén. Jó volna, ha a sport ezt egy kicsit ösztönözni tudná — mondta egyebek között a nagykövet.

Schiszler Krisztián, a Mohácsi Torna Egylet ügyvezető elnöke leszögezte, hogy a klubok között kialakult baráti kapcsolatokon kívül a szakmaiak is egyre jobban fejlődnek, és már nincs féltékenység az egyesületek között.

— Nekünk a megkezdett úton kell továbbhaladnunk. Reményeink szerint hamarosan további klubok is csatlakoznak hozzánk, és a sport terén létrejött együttműködés után országaink az élet más területein is jobban együttműködnek majd — fejezte ki reményét Schiszler.

Alföldi Zoltánnak, a Bajai Spartacus SE utánpótlás-szakágvezetőjének az a meggyőződése, hogy Közép– és Dél-Európa nagy jövő előtt áll, de csak akkor, ha a magyar, a szerb és a horvát nép a jövőben is még nagyon sokszor együttműködik.

A Duna Kupát az idén négy helyszínen (Palicson, Mohácson, Eszéken, Újvidéken) négy versenyszámban, a négyes hajóegységek számára írták ki. Célja az evezőssport népszerűsítése, a jószomszédi viszony ápolása, a szakmai tapasztalat cseréje, illetve a hazai és a külföldi pályázatokon való közös részvétel.

A küldöttség ellátogatott a Palics Evezősklubba is, és ott Maglai Jenő, valamint Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sporttal, turizmussal és ifjúsági kérdésekkel megbízott tagja átadta a klubnak a mintegy 8000 euró értékű új csónakot, melyet a nyolcasban Európa-bajnok és vb-második, valamint párban a hétvégi horvát nyílt bajnokságot megnyerő Mačković Martin használ az idei versenyek során.     

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..