home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Együttműködés és szeretet
Kőművesné Nyáry Márta
2016.01.16.
LXXI. évf. 2. szám
Együttműködés és szeretet

A szerteágazó tevékenységet folytató szajáni Szent István Kolping Családnak 2014 márciusától Kéri Brigitta az elnöke. Tőle érdeklődtünk, hogyan tekint vissza az elmúlt esztendőre.

— A Kolping családunkban minden hétre jut egy-egy foglalkozás. Sokféle tevékenységet folytatunk, a fásítástól egészen a mézeskalácssütésig. Célunk, hogy a kereszténység szellemében a Kolping családokat közel hozzuk egymáshoz. Például a krakkóiakkal a közelmúltban léptünk kapcsolatba, de szorosan együttműködünk a padéi, a temesvári Millennium, a szintén romániai Kiss Jenő Kolping Családdal, valamint kiváló a viszonyunk a kaposváriakkal és Szaján testvértelepülésével, a magyarországi Tiszaszigettel is — kezdte beszámolóját az elnök.

Elmondta, nagy figyelmet fordítanak a szajáni népszokásokra és hagyományokra is. Farsangkor csörögét sütöttek a gyerekekkel, mesemondó délutánokat tartottak, melyeket Palatinus Klaudia és Kéri Nikoletta vezetett, és Luca-napi pogácsa is készült. Karácsonyra hangolódva elnevezésű foglalkozásukon Klaudiához és Nikolettához csatlakozott Tóth László is, és több mint ötven gyerekkel néhány héten át karácsonyfadíszeket, képeslapokat és mézeskalácsot készítettek. A sütésben az asszonyok is részt vettek. Néhány ezer darab díszes mézeskalács készült. Ebből 180 csomaggal a Mikulást segítették, 150 csomagot az egyházközösségnek adtak, megajándékozták Bóka Mónika óvónő növendékeit, és külön sütöttek mézeskalácsot a templom szentélyének fenyőfáira is. Megtudtuk még, hogy a házi betegápolásról szóló tanfolyamuk iránt nagy volt az érdeklődés, és ugyanekkora lelkesedéssel látogatták a szabadkai dr. Magyar Éva művészetterápiáról szóló előadás-sorozatát is, melyet a padéiakkal közösen szerveztek meg. A szajáni Kolping családban volt németnyelv-tanfolyam is, melyet Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Szövetség elnöke tartott meg.

A helyi vadászoknak köszönik, hogy támogatták a Föld napjához kapcsolódó fásítási akciójukat, melynek során 300 mézelő fát ültettek el, mivel méhészettel is foglalkoznak.

Tavaly nagy sikerrel rendezték meg a második nemzetközi főzőfesztivált, és eleget tettek a különféle főzőversenyekre szóló invitálásoknak is. Jártak például Temesváron, valamint a zentai birkapörköltfőző versenyen, ahonnan a harmadik díjjal tértek haza. Említésre méltó emellett a kerékpártúra a padéi Schulhoff-kastélyhoz és a kirándulás az ópusztaszeri nemzeti parkba.

A gyermekprogramokat Klaudián és Nikolettán kívül még Tóth Róbert, Tóth László, Apró Bálint, valamint Kormányos Árpád vezeti.

Lelkesedésükkel a mozgalom megalapítójára, a német lelkészre, Adolph Kolpingra is emlékeznek. Ő mondta, hogy az élet hitre épül. Keresztény hitükkel vallják az emberek közötti testvéri együttműködést, a szeretet és a lélek egymásra hangolódását. Az elnök asszony köszöni férje, Kéri Zoltán támogatását is. Reméli, hogy az istápolásukkal hamarosan Nagykikindán is megalakul a Kolping család, Szajánban pedig folytatódnak a Kolping-esték helybéli népmesékkel, népdalokkal és szakácsművészeti finomságokkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..